АКТУЕЛНО

Кедми: Запад је у Украјини и поводом ње изгубио против Русије


БИВШИ ШЕФ ИЗРАЕЛСКЕ ТАЈНЕ СЛУЖБЕ „НАТИВ“: РУСИЈА ЈЕ НАКОН 2014. ПОСТАЛА МНОГО  ЈАЧА

фото: ФАКТИ

* Јаков КЕДМИ: Основни задатак за постмајданску Украјину био је – нанети смртоносниудар Русији. План је био да се преузме контрола над Украјином и да се америчка ратна флота приближи Ростову-на-Дону. Сада се све то срушило. Ефекти су сасвим супротни“

* Амерички политиколог Тед Глен Карпентер уверен да би напетост у свету попустила ако би Москва и Вашингтон поделили свет на сфере утицаја и потом договорено поштовали

________________________________________________________________________

БИВШИ шеф израелске специјалне (обавештајне) службе „Натив“ Јаков Кедми оценио је да доживели крах планови Запада за слабљење позиција Русије у Украјини и поводом Украјине.

Навео је да САД и Европска унија мењају курс према Украјини и да се чак и све мање интересују за оно што се догађа у Кијеву:

„Не постоји политика Сједињених Држава. Тамо ситни чиновници покушавају да играју неку игру и да лове рибу у мутној украјинској води. У то се укључио и бивши потпредседник САД (Џо Бајден)“.

Кедми је у наставку био изричит: „Актуелни председник САД уопште не зна за ког ђавола ће му Украјина и како се она уопште уклапа у националне интересе САД“.

Нагласио је да су у Вашингтону рачунали да државним превратом у Кијеву 2014-те успети да се примакну границама Русије, али се то изјаловило, па западни лидери све мање пажње поклањају Украјини:

„Основни задатак за постмајданску Украјину био је – нанети смртоносни удар Русији. План је био да се преузме контрола над Украјином и да се америчка ратна флота приближи Ростову-на-Дону. Сада се све то срушило. Ефекти су сасвим супротни. Русија је отада постала много јача“.

По Кедмијевој процени, и Европска унија је  након 2014-те изгубила добар део своје „политичке тежине“. Зато је сада много више брину јачање Русије и Кине и све веће неразумавање са САД:

„У случају Кине – за ЕУ су проблем економија и зависност. У случају САД све је горе јер Вашингтон ЕУ лишава независности. Сав грех Русије пред Европом је мешање у изборе, Брегзит, Барселона и остало. Све у свему, ЕУ данас није до Украјине“.

У овом светлу није без значаја америчког политиколога Теда Глена Карпентера да би напетост у свету попустила ако би Москва и Вашингтон поделили свет на сфере утицаја и потом договорено поштовали.

ИЗВОР: ФАКТИ

——

24.5.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић