АКТУЕЛНО

Свечана академија поводом 150 година од оснивања најстарије пожешке институције културе


Народна библиотека Пожега ове године век и по од оснивања Читаонице, 1869. године, којом је Пожега укорачила у библиотекарство Србије.

Свечана академија поводом овог јубилеја, значајног за Пожегу и српско библиотекарство, одржаће се у петак, 24. маја у 18 часова у Сали биоскопа Спортско културног центра Пожега. Најстарија установа културе у Пожеги потекла је из појединачне иницијативе, а добровољно удружени грађани основали су прву читаоницу у тадашњој вароши, 23 године након Београда, и 13 после Ужица након чега је уследио њен развој, у складу са историјским приликама друштва, у данашњу модерну библиотеку. Иницијативу за оснивање Читаонице дао је Милош Р. Јовановић, први Пожежанин са завршеном тадашњом Вишом школом. Од оснивања до данас, на челу библиотеке били су угледни Пожежани који су својим доприносом развоју институције оставили траг и на утемељењу културног идентитета града.

Поред прегледа развоја пожешке библиотеке у обраћањима на Свечаној академији поводом јубилеја, биће уприличен и уметнички програм у коме ће учествовати: хор Гимназије “Свети Сава” из Пожеге, Ивона Даниловић, професорка музике и Анђела Бајић професорка флауте у Музичкој школи “Војислав Лале Стефановић” одељење у Пожеги.

Ово је други јубилеј који пожешка библиотека прославља у текућој години, будући да се 2019. навршава и четири деценије од оснивања Дечијег одељења, а овај значајан датум обележен је априла месеца.

М. Николић

ИЗВОР: ПАСАЖ

————-

23.5.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић