АКТУЕЛНО

Трибина у Крушевцу: Сећање на 108 погинулих бораца – „Кошаре, битка која траје“


 „Мртве не заборавите, живе поштујте!“ слоган је трибине која је одржана у крушевачком позоришту под именом „Кошаре, битка која траје“.

Трибина је посвећена онима који су живот оставили на бранику отаџбине Србије.

Трибина је организована у знак сећања на оне који су животе дали на бранику отаџбине, као и на једну од највећих битака у најзначајнијем делу Косова.

Битка на југословенско-албанској граници која је трајала 67 дана, однела је 108 живота, а за 11. мај се каже да је посебна ноћ ужаса када је погинуло 17 војника, а 74 рањених.

Најава РТВ Крушевац:

Прилог РТВ Јефимија:

На трибини су говорили: Генерал Владимир Лазаревић командант Приштинског корпуса, генерал Драган Живановић командант 125.моторизоване бригаде, пуковник Горан Јевтовић, пуковник Љубинко Ђурковић командант одбране Кошара, пуковник Душко Шљиванчанин командант 653.граничног батаљона, пуковник Видоје Ковачевић начелник штаба 63.падобранске бригаде, заставник Влада Аврамовић заменик командира карауле Кошаре, добровољац Ненад Станић, припадник добровољачких јединица, Раденко Мутавџић новинар. 

На трибини је представљен и РАТНИ ДНЕВНИК генерала Небојше Павковића, који се преко видео линка лично обратио и генерал Небојша Павковић, који издржава хашку казну у Финској,  поручивши овом приликом да се битка на Кошарама никад не заборави, да се о томе прича и преноси на млађе генерације.

Део трибине са коментарима објављен је у емисији „Дозволите“ РТС-а.

***

22.5.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић