АКТУЕЛНО

Радници ПКБ-а протестовали испред Привредног суда


Удружење бивших радника Пољопривредног комбината Београд, прошле године продатог арапској фирми Ал Дахра, поднело је тужбу против те компаније и Републике Србије. Они су уочи рочишта одржали протест испред Привредног суда.

фото: N1

Позивајући се на „Закон о приватизацији“ радници траже да им се исплате накнаде за бесплатне акције предузећа, које су им, тврде, незаконито ускраћене.

„Ми смо се обраћали и поднели молбу председнику Републике Србије. Зашто? Па, сматрали смо да као представник Републике Србије, евентуално има места мирном решењу, с обзиром да је једна од тужених Република Србија, а он је као председник представник Републике Србије. Наишли смо на врло, врло млак одговор у смислу да би председник и поред добре воље прекршио Устав. А да ли је самоиницијативно изашао и посетио грађане који су штрајковали због кредита у швајцарским францима. Ту је, шта више, врло ефикасно и брзо донет леџ специалис. Нама не треба посебан закон, закон постоји само није примењен, односно дошло је до кршења закона“, рекао је испред Привредног суда представник радника ПКБ-а.

Испред Привредног суда у Београду одржан је протест радника, после ког је уследило припремно рочиште.

Самостални синдикат: Радници знали да не могу на Биро када узму отпремнину

Председник Самосталног синдиката у Пољопривредној корпорацији Београд (ПКБ) Милисав Ђорђевић рекао је да нови послодавац, арапска фирма Ал Дахра није повредила кровни споразум о броју запослених зато што није обновила уговоре о раду за око 300 радника.

„У споразуму који је склопљен пре потписивања уговора о продаји ПКБ наведено је да Ал Дахра обавезна да на крају прве године запошљава 1.000 радника, а сада их има 1.300 од укупно 1.706 колико је ПКБ запошљавао пре приватизације“, рекао је Ђорђевић за Бету.

Ћерка фирма компаније из Уједињених Арапских Емирата Ал Дахра основана у Иригу у Србији купила је у септембру прошле године највећи део имовине ПКБ заједно са око 17.000 хектара земље и сточним фондом од око 20.000 грла за око 120 милиона евра. Када је Ал Дахра преузела ПКБ раскинути су, како је Ђорђевић рекао, уговори са свим радницима и исплаћена им је отпремнина, а после тога са свима су склопљени уговори о раду на пет месеци.

„Сада када су истекли ти уговори склопљени су са око 100 радника уговори о раду на неодређено време, а са осталима на три месеца“, подсетио је Ђорђевић. Према купопродајном уговору Ал Дахра је, како је рекао, у обавези да на крају прве године има 500 радника на одређено време и 500 на неодређено време, а на крају друге године пословања најмање 1.000 радника на неодређено време. Број радника се, како је рекао смањује јер се купује нова савремена механизација која може да замени више људи на одређеним пословима.

Он је рекао да су радници знали да неће моћи да се пријаве на евиденцију Националне службе за запошљавање зато што су добили отпремнине по 450 евра по години стажа „па се сада жале без основа“.

Према његовим речима нису тачне информације да је угашен сектор за производњу поврћа јер то није ни купила Ал Дахра, већ је остао у саставу Корпорације ПКБ, заједно са око 10.000 хектара земље и још неком имовином.

„Угашен је погон кока носиља јер је било свега неколико хиљада комада, а према уговору Ал Дахра се превасходно бави узгојем говеда и производњим млека“, рекао је Ђорђевић демантовао да је угашен и погион за производњу сточне хране ПКБ-а.

ИЗВОР: Н1

———–

21.5.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић