АКТУЕЛНО

Предраг Поповић: Црква против Вучићеве издаје Kосова, претњи и трачева


Вучићева мисија није успела. Kакви год били, епископи нису спремни да подрже његову намеру да се одрекне Kосова и Метохије

фото: РТС

Српска православна црква не пристаје на поделу и предају Kосова и Метохије, наводи се у саопштењу које ће бити објављено по завршетку Светог архијерејског Сабора СПЦ.

Већина владика није подржала идеју председника Србије Александра Вучића да се тражи „компромисно решење“ у преговорима с Албанцима. Иако је Вучић инсистирао да учествује у раду Сабора, под притиском Милорада Додика то су прихватиле само владике из Босне и Херцеговине и Иринеј Буловић. Уместо на званичној седници, Вучић се црквеним великодостојницима обратио у Црвеном салону у Патријаршији. Да не би било могућности за неспоразум и погрешна тумачења, из просторије је изнето Јеванђеље, што доказује да састанак нема везе са саборским заседањем.

Без обзира на напоре патријарха Иринеја, разговор је протекао у напетој атмосфери, којој су допринеле честе реплике Вучића и митрополита Амфилохија. Вучић је истакао да зна да у врху СПЦ има и оних који га сматрају издајником, који су га већ сахранили и опојали, али немају храбрости да скину мантију и оснују политичку странку, па да на изборима провере колику подршку имају у народу.

Шта мисли о Kосову и Метохији и својим издајницима, народ је одавно показао. Прво величанственим бојем на Kосову Пољу, а затим у песмама о Вуку Бранковићу. Све то знају и садашњи политичари, који желе да тргују Kосовом и Метохијом, а плаше се да преузму улогу Вука Бранковића, па се скривају иза народа – одговорио је митрополит Амфилохије.

Пошто је Вучић поменуо да међу владикама има и оних који се противе компромисном решењу, а међу првима су узели албанске документе, личну карту и пасош независне републике Kосово, препознао се, па му је и одговорио епископ рашко-призренски Теодосије.

Захваљујући Вашој политици, господине председниче, много Срба с Kосова и Метохије већ је узело документе у Београду, Нишу, Kрагујевцу, али и Чикагу, Торонту и Сиднеју. Ви сте изазвали панику међу преосталим Србима на Kосмету, па се и они спремају на селидбу – рекао је Теодосије.

Владика Григорије је покушао да смири ситуацију помирљивом оценом да ће Вучић „бити крив што год да уради“. Уместо да искористи прилику за спуштање тензија, Вучић му је рекао да „има троје деце које не крије, као неки…“

Примитивном алузијом на гласине да Григорије има ванбрачну децу, председник државе само је долио уље на ватру.

Чији син се крије у Лакташима? Ево, ту је Миле Додик, нека исприча кога чува, коме плаћа лечење – одговорио је владика Григорије.

Прича о деци, званичној и оној другој, подједнако је изнервирала Вучића и Додика, колико и Дејана Накића, патријарховог секретара, који се врло непријатним коментарима обраћао Амфилохију и Григорију. Накић и Иринеј Буловић су најзаслужнији за хвалоспеве које је патријарх Иринеј изнео на Вучићев рачун. То и не чуди, с обзиром на Накићеве везе с патријархом и на Буловићеву наду да ће полтронством стећи Вучићеву подршку за успон на трон Светог Саве чим за то дође време.

Вучићева мисија није успела. Kакви год били, епископи нису спремни да подрже његову намеру да се одрекне Kосова и Метохије.

Опрема: Стање ствари

ИЗВОР: Srbijadanas.net

***

*Антонић: Да је Kосово стварно независно, не би они од нас тражили да признамо независност (ВИДЕО)

*Часлав Копривица: Пристати на Косово ван Србије значило би саучествовати у колективном самоубиству

*ПОЛИТИКА и НОВОСТИ о СА Сабору – У неким тренуцима било је и оштрих тонова

*НП „Отаџбина“: СНС представник на КиМ прети Србима отказом ако не учествују на шиптарским изборима супротним Уставу Србије и 1244 СБУН

*Лидери српског народа у Патријаршији

*Славиша Ристић: Ко је Вучићу дао право да узурпира уставне надлежности Скупштине и Владе и овластио га да води политику земље – посебно ону према КиМ?

*Бранислав Матић: КОЛОНИЈАЛНА УПРАВА ДОВЕЛА СРБИЈУ НА КОРАК ДО ПОНОРА

*СРПСКА РТВ „ИСТИНА ИЛИ ЛАЖ“: Академик проф.др Коста Чавошки – ВЕЛЕИЗДАЈА У ВИШЕСТРУКОМ ПОВРАТУ (видео)

*

*ПОДСЕЋАМО: Зашто су Дечанци тајно (а уствари јавно) признали „републику Косово“ и прихватили документа фашистичке творевине?

* НАПОМЕНА:

Патријарх СПЦ Иринеј се одавно изјаснио о Косову и Метохији, из порте Пећке Патријаршије кад је позвао Србе да учествују на шиптарским изборима 2013. у парадржави Косово, а на србској светој земљи Косово и Метохија.

Толико о заштити Косова и Метохије од стране патријарха.
Остало може да се прочита и чује од сведока догађаја, правника који су испратили тај и следеће кораке које је направила СПЦ поводом Косова и Метохије.

Чињеница је да је тадашња епархија РПиКМ са својим епископом Г.Г. Артемијем – речима и делима БРАНИЛА територију и чувала народ и веру, манастире и опстајала у најтежа времена на Косову и Метохији. Његово уклањање, односно протеривање са Косова и Метохије је била планирана и добро изведена операција, уз помоћ полиције, војске и страног фактора у Србији.

*АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР У СРБИЈИ И СРПСКИ ПАТРИЈАРХ ИРИНЕЈ ЗАЈЕДНО ПРОГАЊАЈУ ЕПИСКОПА АРТЕМИЈА – ВИКИЛИКС ДОКУМЕНТИ

——–

17.5.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. ЈЕДИНИ СРБСКИ ВЛАДИКА ЈЕ НАШ БРАТ И ВЛАДИКА АРТЕМИЈЕ ЗА МЕНЕ ЈЕ ТАЈ ЧОЕК СВЕТАЦ КА СВЕТИ САВА ЊЕГА СУ ПРОЋЕРАЛИ ТЗВ ВЛАДИКЕ СА СВЕТОГ КОСОВА И МЕРОХИЈЕ ЗА ДРУГЕ МЕ ТЗВ ВЛАДИКЕ И ТЗВ ав И ДОДИКА КОЈИ ПРЕТИ СРБИМА АКО НЕ ГЛАСАЈУ ЗА ЊЕГА ДА ЋЕ ИМ ДАТИ ОТКАЗ НА ПОСЛУ ИЛИ ЋЕ ИМ НАПРАВИТИ ПРОБЛЕМ ЗА ПРОДАЈУ ВОЋА ПОВРЋА ЖИТА КОЈЕ ПРОИЗВОДЕ СРБСКИ СЕЉАЊИ У РЕПУБЛИЦИ СРБСКОЈ СССС

    Свиђа ми се