АКТУЕЛНО

Мораторијум на 5G бежичну мрежу у Србији


„АЛИЈАНСА ЗА ЗАЈЕДНИЧКО ДОБРО“ одговорнима у Србији послала je захтев за: Мораторијум на 5G бежичну мрежу у Србији. 
„Ово је неопходно због велике штетности такве мреже за људе и животну средину. Грађане Србије о овоме нико није питао, нити је било јавне расправе. Овакво понашање одговорних лица и институција би се могло назвати завером, или – удруженим злочиначким подухватом – против народа, животне средине и државе Србије у целини!“ – наводи се у захтеву.

Поштовани,

„Алијанса за заједничко добро“ предлаже Мораторијум на 5G бежичну мрежу у Србији из предострожности са следећим образложењем:

  1. Према међународном апелу, са више од 400 потписника из редова науке, медицине, организација за заштиту животне средине и других, указује се да је „радио фреквентно зрачење доказано штетно за људе и животну средину“ те да „увођење система 5G представља експеримент над човечанством и животном средином који се, према међународном праву, дефинише као злочин“. Напомињемо, да би се утврдила безбедност и утицај нове технологије на здравље људи и животну средину према протоколима УН за здравље и животну средину, морају се вршити независна тестирања и истраживања у периоду 10-20 година да би се након тога пустило у промет или стопирало његово коришћење, што није испоштовано код 5G бежичне мобилне мреже. Такође, неопходно је поштовати обавезност код 5G бежичне мреже, и правилника УН о принципима у пословању и људским правима „Заштити, поштуј, поправи“ и обуставити даљи процеси око постављања док се не успостави први принцип а то је заштита људи и животне средине од негативног утицаја зрачења.
  2. О увођењу 5G у Србији није се водила шира дебата, ни стручна дебата, јавне расправе и слично, и нисмо као грађани информисани и питани да ли хоћемо или нећемо 5G у складу са постулатима Архуске конференције и члана 51. Устава Републике Србије, по којем сваки грађанин Србије има право да „истинито, потпуно и благовремено буде обавештаван о питањима од јавног значаја и средства јавног обавештавања су дужна да то право поштују“. Такође, Влада је усвојила такву СТРАТЕГИЈУ РАЗВОЈА МРЕЖА НОВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ ДО 2023.ГОДИНЕ, без да смо питани и одлучили да Србија међу првима уведе 5G мрежу.
  3. Нису се поштовали демократски принципи и наша безбедност јер нисмо као грађани у Београду, Нишу, Новом Саду, питани да ли желимо да будемо део пилот-пројекта Хуавеј компаније и Владе Србије „Паметни градови“, што подразумева постављање 5G мреже на улицама, зградама, радним местима, јавним установама или не желимо 5G мрежу у нашим градовима и његово непрестано микроталасно зрачење, од кога се не можемо сакрити. Забринути смо и тражимо одговорност оних по чијем налогу су вршена тестирања 5G мобилне мреже у Београду, без обавештавања и без пристанка грађана а да се при томе нису ни вршила мерења обима његовог зрачења и утицаја на здравље и животну средину.

Док се све ово наведено не обезбеди, информисаност, учешће у широј и стручној расправи да будемо питани и безбедни од 5G зрачења, тражимо да се поштују наша Уставна права на здравље, здраву животну средину и тражимо од државе да нас заштити увођењем Мораторијума на 5G у Србији!!!

АЛИЈАНСА ЗА ЗАЈЕДНИЧКО ДОБРО

ИЗВОР: Др Милица Томашевић

***

ПОВЕЗАНО:

*Зрачење мобилних 5Г телефона

*НЕ, НЕ НИКАКО!!! – Љајић „Догодине 5G интернет у Србији“

*Шта је 5G мрежа и да ли је штетна по здравље људи

*Студија потврдила: Потенцијални ризици 5G мреже су преозбиљни да би се игнорисали

*Брисел је суспендовао увођење 5G технологије широм земље због “здравствених проблема” око потенцијално опасног нивоа зрачења коју емитују антене

———–

16.5.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић