АКТУЕЛНО

ПРОТЕСТ УЧЕНИКА У КРАЉЕВУ: Глађу бране васпитача


Одбијајући оброке из домске кухиње, ова група ђака је ноћ између понедељка и уторка провела у холу Дома, спавајући на столицама

Група ученика током протеста / Фото Приватна архива

ЗБОГ одлуке да се професор-васпитач Дома ученика средњих школа у Краљеву Горан Булатовић премести на друго радно место у истој установи, његова васпитна група од двадесетак средњошколаца, ученика трећег разреда, одлучила је да у знак протеста ступи у штрајк глађу захтевајући да им Булатовић остане педагошки руководилац групе.

Одбијајући оброке из домске кухиње, ова група ђака је ноћ између понедељка и уторка провела у холу Дома, спавајући на столицама. На овај несвакидашњи корак, како кажу, одлучили су се како би им Булатовић остао васпитач.

– Са Гораном смо добри пријатељи, али је он за нас и ауторитет. Заједно смо од прве године средње школе и сматрамо да је најбољи васпитач у Дому, као и да свој посао обавља одлично – каже Виктор Јоксић, један од ученика који штрајкују глађу.

Овим поводом у уторак се огласило Министарство просвете, науке и технолошког развоја у којем се подсећа да се у овом дому крајем прошле године догодило вршњачко насиље, због чега је покренута процедура против службених лица, од васпитача до директора дома, ради утврђивања одговорности. То је, између осталог, учињено и против Горана Булатовића који је током процеса од инспекције рада затражио статус инвалида друге категорије, што му је и одобрено.

На тај начин више није могао да обавља функцију професора-васпитача са групом, јер није у могућности да ради током ноћи и прековремено. Њему је понуђен посао у администрацији, са истом платом, а Министарство је сугерисало да Булатовић настави да одржава васпитни контакт са децом.

– Како то ђацима није објашњено на прави начин, већ им је речено да губе васпитача, сматрамо да је дошло до манипулације децом. Потрудићемо се да се нађе најбољи начин да Булатовић има извесне педагошке контакте са својим наследником, као и са децом у Дому – пише поред осталог у саопштењу Министарства просвете. – Управа дома је поступила у складу са законом и процедурама, али је могла да има више педагошког сензибилитета када је реч о Булатовићу и његовој васпитној групи.

Иначе, Министарство просвете навело је и то да с обзиром на то да Драгутин Карановић, директор Дома ученика средњих школа у Краљеву, испуњава услове за пензију, као и да су се у тој установи у кратком временском периоду догодила два инцидента заредом, биће покренута процедура за избор новог директора.

ПРЕМЕШТАЈ КАО КАЗНА

ВАСПИТАЧ Горан Булатовић сматра да је премештај казна, јер је јавно говорио о вршњачком насиљу које се догодило крајем прошле године у једној од соба Дома ученика.

– Када су неки то називали инцидентом, ја сам послао допис министру просвете и назвао то најбруталнијим чином насиља које сам видео и које је нажалост гледала и цела Србија – кратко нам је рекао Булатовић.

ИЗВОР: НОВОСТИ

***

АПЕЛ на Фејсбуку:

***

14.5.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић