АКТУЕЛНО

Марш “Србија без ГМО“ – 18.маја у 11 часова у Београду, Крагујевцу, Нишу, Сремској Митровици, Ужицу, Нишу, Новом Саду, Пријепољу…


Јавни скуп у покрету „Србија без ГМО“, у оквиру међународног протеста „Марш против Монсанта-Бајера“, одржаће се у Београду у суботу 18. маја од 11 часова.

OКУПЉАЊЕ ЋЕ БИТИ НА ТРГУ НИКОЛЕ ПАШИЋА, А ПРОТЕСТНИ МАРШ ПРОЋИЋЕ КРОЗ УЛИЦЕ: ТРГ НИКОЛЕ ПАШИЋА, КНЕЗА МИЛОША, КРАЉА МИЛАНА, ТЕРАЗИЈЕ И ТРГ НИКОЛЕ ПАШИЋА.

На скупу ће говорити представници удружења и организација регистрованих у Агенцији за привредне регистре Републике Србије чије су делатности у области: заштите националног идентитета, еколошке заштите, удруживања и привредног повезивања, заштите породице, потрошача и пољопривредних произвођача, као и извођачи културно–уметничких садржаја. Биће подељени и едукативни материјали о ГМО.

Београд је међу 136 градова и општина Србије са усвојеном Декларацијом против ГМО који представљају 77,2% укупне територије Србије и 84,5% укупног становништва. Одборници скупштине града Београда усвојили су Декларацију о ГМО 30. маја 2013. године.
http://prviprvinaskali.com/clanci/gradoviopstine.html

Прошле године, на крају марша у Београду, организатори су предали захтеве генералном директору РТС-а, главном и одговорном уреднику Информативног програма РТС-а, председници Народне скупштине Републике Србије и председници Владе Републике Србије.
http://prviprvinaskali.com/…/negativno-misljenje-vlade-srbi…

Пре две године, Ана Брнабић је у име Владе упутила негативно мишљење Скупштини о предлогу „кровне“ Декларације о ГМО и производима од ГМО који је законодавном органу Србије поднео проф. Шеварлић, као ванстраначки народни посланик.

У исто време 18. маја, јавни скупови у покрету биће организовани и у више градова Србије, као прошле године – почев од Крагујевца, преко Ниша, Сремске Митровице, Новог Сада, Ужица, Пријепоља…
https://www.facebook.com/events/394665801130479/

Уз Друштво српских домаћина, организатори скупа у Београду су Савез пољопривредних инжењера и техничара Србије и Удружења грађана Ко нам трује децу и Здрава Србија.

Организатори марша „Србија без ГМО“ позивају еколошка удружења, покрете, друштва, савезе, фондације, научне, стручне и друге организације у Републици Србији, да се придруже протесту у Београду, Крагујевцу, Нишу, Сремској Митровици…, или да се у својим срединама окупе у исто време – суботу 18. мај, 11 часова – и поруче српским властима, као и онима који претендују да одлучују у име народа: Оставимо земљу наших предака нашој деци без ГМО, као што је то већ учинило 136 од 169 градова и општина наше земље.

За информисање и координирање, представници заинтересованих организација могу да се јаве са својих званичних електронских адреса на мејл info@prviprvinaskali.com.

ИЗВОР: ФБ страница Друштво српских домаћина

———–

13.5.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић