АКТУЕЛНО

Зоран Шапоњић: Генерал Лазаревић је херој!


Србија ћути, амбасадори опомињу. Од јунака праве злочинце, од злочинаца и кукавица хероје. Круг је затворен. Излаза ни на видику. Најгори суде најбољима. Кукавице прозивају јунаке.

Зоран Шапоњић

Ево већ, други дан заредом, запомажу наслови и текстови из београдске штампе. Јауци из новинских текстова чују се до неба. Тешки су небу, још тежи земљи. „Ратни злочинац на челу „Бесмртног пука“ у Нишу“! „Промоција ратног злочинца“! „Хашки осуђеник генерал Лазаревић није само предводио, него се обратио учесницима манифестације „Бесмртни пук“! „Није први пут да се хашки осуђеници и ратни злочинци појављују у јавном животу Србије“! „Совјетски производ „Бесмртни пук“ прелио се на улице Србије“…

Хору се јуче  придружио и амерички амбасадор у Србији Кајл Скот са новом поуком Србима. Његове речи увек су со на рану: „Срамота је да осуђени ратни злочинац корача испред оних који желе да одају почаст савезницима који су умирали борећи се за правду и мир у Европи. Дан Европе = европске вредности“ – поручила је екселенција.

А речи које је генерал Лазаревић изрекао у Нишу су страшне, део Београда се најежио, други део ћути. Мудро. Генералове речи нису у духу европских интеграција и вредности па је паметније – прићутати се. Притајити се. Јер, Србија и даље нема алтернативу.

-Порука данашњег марша је – мртве хероје и жртве одбране земље не заборавите, живе поштујте! – рекао је генерал а његова екселенција се страшно узнемирила.

Опомене из америчке амбасаде чују се до неба. Тешке су небу, још теже земљи. Оне су со соли правде и морала, есенција правичности. Кад они опомену и земља се угиба, небеса само што се не отворе.

Српски генерал је ратни злочинац! Он је хашки осуђеник! Он је у Хагу осуђен на 14 година робије! Правоснажно! А Хаг је светиња, „свето тројство“. Хаг је свето писмо, а судија Хашког трибунала су апостоли. Непогрешиви.

То што су ти исти у Хагу ослободили Рамуша Харадинаја и Насера Орића, то нема везе. То се не уклапа у клише. Кад су жртве Срби, Хашки трибунал и не мора баш и до краја да буде тако праведан као кад осуђује Србе. Срби су ионако криви за све што им се дешава. Све су заслужили. И мали Слободан Стојановић заслужио је са својих 11 година да му крај Дрине, кад се кући вратио по свог пса, одсеку руке и уши а стомак распоре у облику крста.

И генерал Лазаревић је крив. Мало му је 14 година затвора што је испунио војничку заклетву, бранио земљу и народ. Требало му је дати доживотну, обесити га у Хагу зато што није побегао са фронта. Да су га обесили не би сад у Нишу позивао Србију да не заборави његове ратне другове, мртве хероје и да поштује живе. Проблем би био решен а амбасадори не би били тако јако узнемирени и најежени. Не би јутрос и јуче  вапили до неба на неправду због „промоције ратног злочинца у Нишу“!

Не би из резиденција опомињуће подвикивали – „Срамота!“

И, шта је овде ново?

Ништа!

Шта је ново у чињеници да већ други дан, ево, нико у Србији није званично питао његову екселенцију је ли њега срамота због оног што су његови сународници урадили Србији 1999. године? Због све оне побијене деце, невиног народа? Је ли га срамота због пуних онколошких одељења, патњи, страдања којима нема краја?

Ни ту нема ништа ново!

Србија ћути, амбасадори опомињу. Од јунака праве злочинце, од злочинаца и кукавица хероје.

Круг је затворен. Изалаза ни на видику. Најгори суде најбољима. Кукавице прозивају јунаке.

Све ово до сада написао сам само због ове последње реченице. После опомене његове екселенције, имам потребу да ову реченицу напишем, изговорим јавно:

-Генерал Лазаревић је херој!

Био и остао. И није ме срамота да ово кажем. Напротив.

Нек остане записано. Можда ће ово неко, некад читати. Онда кад нама буду судили.

Нама што сад ћутимо.

 

Зоран Шапоњић

ИЗВОР: ИСКРА

————

11.5.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

4 replies »

 1. ТелеБатос,
  Непристојно је у овом контексту помињати било коју личност, нарочито хашког оптуженика Шешеља. Верујем да су се генерал Лазаревић и Шешељ упознали у Хагу и њихово је да један о другом говоре.
  Даље, немате баш памет која вас служи. Шешељ није осуђен. Не навијам за Шешеља, нисам везан за радикале, још мање за СНС, али морам да признам да мислим да је тужилаштву и судијама у Хагу Шешељ одржао лекцију.
  Да ли се откупио, да ли им је нешто обећао, да ли је Вучића гурнуо у висине, није моје да нагађам. Има песма „можда јесте – можда није. А да је Шешељ осуђен – није.
  Живео наш херој генерал Лазаревић.

  Свиђа ми се

 2. Милошевић је херој. За живота је правио грешке, а ми, његови неистомишљеници, морамо да признамо да је нашао снаге и ума да уједини све народе на нашој територији у борби против терориста НАТО. Таквог јединства више нема. Нажалост. „Вулини“ о Буго-јагањци оз Јајинаца су се окренули као веверице у кавезу. Треба да нас је срамота довијека. Срамота што се не догнемо и супроставимо по цену живота. Не пристајемо на окупацију, не признајемо агресију као начин отимања ресурса и убијања народа. Било ког. Сили треба стати на реп. Морамо да се супроставимо апсолутизму оних који „командују одозго“ да се одрекнемо да смо ми – ми. Ако народна војска вежба и парадира, да покаже да треба да у белом свету штитимо интересе терориста НАТО – нема нам спаса.
  Генерал Лазаревић сигурно не припада том друштву, али је стао на чело параде да покаже да ћемо опет бити јединствено.
  Када?
  Одмах, то су Скотови осетили па нам казали да – не смемо да јачамо, да се уједињујемо.
  Лазаревић је наш савремени Жуков.
  Сви који су се оружјем или на било који начин супротставили тероризму су јунаци, а организатори ХЕРОЈИ. Такви ће и да остану.
  Данашњи смрдљиви Скотови прелетачи, превртачи и усрани голубови биће запамћени као несој, нељиди, затирачи наше традиције и семена.
  Смрт повампиреном фашизму! Смрт скотовима.

  Свиђа ми се

 3. Колико ме памћење служи шешељ је такође осуђен у том Хагу али седи у Скупштини као посланик и свима то у реду. Јесте да је он један политикант који само серња и прави пометњу али је осуђен у том Хагу.

  Неупоредиво је поредити генерала Лазартевића и Шешеља, не желим да поредим хероја Лазаревића ни са било киме, не желим да часног официра каљам јер бих на тај начин окаљао и све пале војнике који су се борили против баш те Америка тамо на Проклетијама. И чему се сада чудимо што тамо неки Скот, који представља Америку, ружно прича о генералу Лазаревићу који није дозволио да Америка покаже своју посебност и надмоћ.

  Свиђа ми се

 4. Браво, Зоране! Генерал Лазаревић.је ХЕРОЈ!!!!! А што се тиче америчког стида, познато је да Зло не зна за стид. Дучић је то установио.

  Свиђа ми се