АКТУЕЛНО

Почела велика војна вежба у Хрватској, учествује и „војска Косова“


У Хрватској је током маја и јуна планирано одржавање три међународне војне вежбе, у којима ће учествовати и припадници такозване „војске Косова“, а прва је почела данас поводом обележавања 10. годишњице чланства Хрватске у НАТО-у.

„Immediate Response 19“, „Astral Knight 19“ и „Swift Response 19“ називи су вежби у организацији Команде копнених снага за Европу (USEUCOM), које ће се у координацији с НАТО чланицама и партнерским земљама одржати у Хрватској, најавило је хрватско Министарство одбране на свом сајту у среду.

Прва вежба „Immediate Response 19“, којом Хрватска војска обележава 10. годишњицу чланства Хрватске у НАТО-у, почела је данас и трајаће до 6. јуна на територији Хрватске и на подручју Словеније и Мађарске.

У вежби ће учествовати 1.600 припадника оружаних снага Хрватске, Словеније, Мађарске, БиХ, Албаније, Црне Горе, тзв. Косова, САД, Пољске, Француске, Велике Британије, Литваније, Северне Македоније, Италије и Немачке.

Тежишни циљ вежбе је увежбавање војне мобилности, односно мобилности мултинационалних снага. Хрватска, Словенија и Мађарска учествују као суорганизатори и домаћини вежбе, каже се у саопштењу.

Следећа планирана вежба „Astral Knight 19“ је вежба Америчких ваздухопловних снага у Европи (USAFE) која ће бити одржана од 3. до 6. јуна, а потом „Swift Response 19“ која ће се одвијати на неколико локација у Бугарској, Хрватској и Румунији током јуна, навело је хрватско министарство.

У тим вежбама ће учествовати око 750 припадника Хрватске војске и око 4.500 припадника оружаних снага савезника и партнерских земаља, око 60 ваздухоплова, више од 30 хеликоптера и око 800 возила, саопштило је Министарства обране Хрватске.

 

ИЗВОР: ВЕСТИ

———-

10.5.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

 1. „Само ви садите вашу палму…“ – Из филма специјално васпитање.
  Џабе међед вежба балет, или кер певање у хору.

  Кад нападнете Русе,видећете која сте ситна боранија.
  Једва сте помоћу превара сломили једну Србијицу пре 20 година, или ушату Либију са преиграним Гадафијем, … па сте зинули на Русију. А немате шансе ни један Иран да покорите, мада ће бити стварно чупаво (јер Иран нема оружја), али јеше, мУСАвци и НЕ-ТО немају беле бубреге…

  Мош мислити хурвати-це, Литва, Летвица и Евица, … косове, БИХ и те „силе“ вежбају – мој Бато…

  Свиђа ми се