АКТУЕЛНО

Компанија из Дубаија купила Луку Нови Сад


Уговор о приватизацији Луке Нови Сад потписали су данас у Влади Србије у Београду државни секретар у Министарству привреде Драган Стевановић и извршни директор предузећа „P&O Port Dubai“ из Уједињених Арапских Емирата Радо Антоловић. Реч је о предузећу које послује у саставу компаније „ДП Ворлд“ (DP World), трећег највећег лучког оператера на свету.

Министарство грађевинарства

Комисија Министарства привреде за спровођење поступка приватизације Луке Нови Сад прогласила је крајем марта за успешну финансијску понуду коју је компанија „P&O Port Dubai“ дала за куповину тог новосадског предузећа. Лука је продата по почетној цени од 7,99 милиона евра.

Према уговору, план је да у наредне три године инвестиције у ову луку буду преко 15 милиона евра, а од тога око пет милиона евра биће уложено у лучку инфраструктуру, а око 10 милиона евра у лучку супраструктуру.

Власник Луке НС уложиће два пута више новца од планираног

Предузеће „P&O Port Dubai“ из Уједињених Арапских Емирате, које је од данас званично нови власник „Луке Нови Сад“, уложиће у ту луку 30 милиона евра, што је два пута више него што је његова обавеза по Уговору из процеса приватизације.

То је, након званичног потписивања Уговора о приватизацији „Луке Нови Сад“, изјавио извршни директор предузећа „P&O Port Dubai“ Радо Антоловић, који је истакао да ће новац бити уложен како би се обезбедио висок ниво пословања новосадске луке.

„Овај Споразум је још један пример наше стратегије пружања додатних услуга широм глобалног ланца снабдевања, креирајући ефикасност наших купаца и подршку развоја земље. Повезивањем с нашим оператерима широм Европе можемо да обезбедимо додатну вредност за Луку Нови Сад“, рекао је Антоловић.

Он је истакао да цени посвећеност и разумевање председника Србије Александара Вучића и министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоране Михајловић за велики значај Дунава, као једног од кључних логистичких чворишта Европе.

Према његовим речима, компанија ће пре свега улагати у људе који раде у Луци, како би, каже Антоловић, били ефикаснији и како би се брзо прилагодили новим технологијама које ће компанија довести на српско тржиште.

Такође, додаје он, компанија и у осталим земљама у којима послује има добру сарадњу са владама и градовима, те је један од њених циљева да буде препозната као друштвено одгворна компанија која улаже у напредак читаве заједнице.

Антоловић каже да „Луку Нови Сад“ виде као један од кључних центара на Дунаву за извоз кукуруза и пшенице у Дубаију, али и превозом аутомобила и других врста товара.

Михајловић: Приватизација успешно окончана

Министарка Михајловић изразила је задовољство што је приватизација успешно окончана и указала да је то прво велико улагање у водни саобраћај након више од 30 година.

Истакла је да је важна вест да ће нови власник уложити двоструко више него што је његова обавеза по Уговору из процеса приватизације.

„Када причамо о инфраструктури, увек говоримо о железницама, аеродрому и путевима, а водни саобраћај и водне коридоре стално стављамо са стране. Тако је бар било претходних деценија“, рекла је Михајловићева и најавила да ће Влада Србије уложити 200 милиона евра у уређење Дунава и Саве, као и лучких инфраструктура.

Додала је да следе улагања у луке Смедерево, Београд и Сремска Митровица.

Стевановић: Обезбеђен кредибилан инвеститор и сачувана радна места

Државни секретар у Министарству привреде Србије Драган Стевановић изјавио је да је приватизација „Луке Нови Сад“ стратешко и политичко опредељење Владе и додао да је био неопходан кредибилан инвеститор који би уложио довољно средстава у Луку како би она радила пуним капацитетом.

„Капацитет ‘Луке Нови Сад’ је 2,5 милиона тона робе на годишњем нивоу, а она једва да је достизала између милион и 1,2 милиона тона робе. Нико рационалнан не може да ми каже да је то добро и успешно“, изјавио је Стевановић одговарајући на питање новинара „зашто је држава одлучила да приватизује Луку која је пословала профитабилно?“.

Стевановић је објаснио да је, да би Лука достигла тај капацитет, био потребан кредибилан инвеститор који би уложио бар 15 милиона евра у њено уређење, како би она у будућности пословала боље и како би плате радницима могле да расту.

„На тај начин развијао би се и град Нови Сад и лучка делатност на Дунаву која има потенцијал да буде препознатљива у целом свету“, рекао је Стевановић.

На питање „зашто је Лука Нови Сад продата по цени упола мањој него на претходном тендеру?“, Стевановић је одговорио да „роба вреди онолико колико је неко спреман за њу да плати“.

„Ја бих волео да можемо ‘Луку Нови Сад’ да продамо за пет милијарди долара, али то није могуће. Када смо објавили позив од 100 одсто процењене вредности, нико није хтео да се јави. Купци су били спремни да плате 50 одсто од процењене вредности и све је било урађено у складу са Законом о приватизацији“, навео је Стевановић.

Упитан и „зашто је на тендеру био само један понуђач имајући у виду да је 2016. било 12 заинтересованих?“, Стевановић је одговорио да је и у овом позиву било четири или пет инвеститора.

Према његовим речима, у целом поступку приватизације најмање је важно колико новца ће бити добијено, већ је, како је истакао, најважније оно што проистиче као уговорна обавеза, колико ће да се инвестира и шта се гарантује радницима.

Додао је да ће 30 милиона евра бити уложено у „Луку Нови Сад“, да ће сви људи задржати своје радно место и да ће се временом капацитети луке ширити.

Вучевић: Радује ме да ће бити вођено рачуна о запосленима

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић изразио је задовољство што тај војвођански град добија једног од највећих инвеститора у тој привредној грани.

„Радује нас чињеница коју смо чули од власника да ће инвестиције бити веће од онога што су уговором обавезни. Пре свега ме радује да ће бити вођено рачуна о запосленима у Луци Нови Сад, а такође и што ће купопродајна цена припасти Покрајинској влади која ће тај новац уложити у Нови Сад“, рекао је Вучевић.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић изразио је задовољство што Нови Сад добија једног од највећих инвеститора у тој привредној грани.

„Радује нас чињеница коју смо чули од власника да ће инвестиције бити веће од онога што су уговором обавезни. Пре свега ме радује да ће бити вођено рачуна о запосленима у Луци Нови Сад, а такође и што ће купопродајна цена припасти Покрајинској влади која ће тај новац уложити у Нови Сад“, рекао је Вучевић.

Уговор о приватизацији „Луке Нови Сад“ потписали су данас у Влади Србије у Београду државни секретар Стевановић и извршни директор предузећа „P&O Port Dubai“ из Уједињених Арапских Емирата Радо Антоловић.

Реч је о предузећу које послује у саставу компаније „ДП Ворлд“, трећег највећег лучког оператера на свету. „Лука Нови Сад“ продата је за 7,99 милиона евра, уз обавезу купца да у њу инвестира 15 милиона евра.

„ДП ворлд“ изводи радове у 41 земљи на шест континената, има преко 35.000 запослених, с годишњим приходом већим од од четири милијарде долара.

Реч је о трећем лучком оператеру на свету, а први пут ће доласком у Србију заправо изаћи на реку Дунав. Према уговору о приватизацији, број запослених у компанији треба да остане око 150, колико предузеће тренутно броји.

ИЗВОР: РТВ

———–

10.5.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић