АКТУЕЛНО

Парада победе у Нишу: „Црвена беретка“ није пожељна? Зар све честито мора да се укаља и осрамоти?


Војна парада поводом Дана победе!
Учешће два Министарства. Министарства одбране и Министарство унутрашњих послова.
Свечани дефиле пешадијског ешалона, дефиле војних и полицијских ветерана, моторизованог ешалона, налет ваздухопловног ешалона, и падобрански десант.

Генерална проба, 8.мај 2019, у Нишу.
Лепо звучи, и изгледа. Дуго припреман дефиле два министарства.
Стојим у строју полицијских ветерана, са Црвеном беретком на глави. Част ми је.
Присећам се свега ста сам са њом прошао у ратном вихору, од рата у Хрватској, преко рата у Босни, …па све до НАТО агресије на нашу земљу, и борбе против терориста на Косову.
У једном тренутку, прилази ми „неко“ и каже, да му је јако жао, али, да је стигло наређење „одозго“, да Црвена беретка, мора бити изузета из строја.

Преко пута, на трибинама, је мој седамнаестогодишњи син Петар, који жељно ишчекује да види свог оца у парадирајућем ешалону. Једва сам годину дана био старији од њега, када сам као војник, на редовном одслужењу војног рока, био послат у Хрватску, у неизвесност, са осталим припадницима 63. падобранске бригаде.
Шта њему да кажем? Зашто му оца изузимају из строја, по наређењу? Васпитаван је у духу патриотизма и родољубља. Зна ста значи Српство, Отечество, Вера… Свете речи за нашу породицу.

Али, шта је са часним војником на бранику отаџбине, за време свих страдања нашег народа у последњим ратним дешавањима, и за време НАТО агресије на нашу земљу?
Шта је са Црвеном беретком?
Зар Црвена беретка, која је крварила за народ и отечество, не заслужује да маршира у почасном строју?
Да ли уопште Дан победе, и постоји, у правом смислу те речи, или је изгубио своје суштинско значење, док нам капу кроје НАТО великодостојници, и слуге истих???
За коју, и какву државу се та Црвена беретка борила?

Зар у овој земљи, све што је честито и свето, мора да се укаља и осрамоти?
Зар се у овој држави, заборављају вредности, попут патриотизма, родољубља, и војничке части и позива?
Срце ове Црвене беретке, ће увек бити уз свој народ и државу, честито их бранећи, иако је често, неправедно запостављана, и стављана на маргине нашег друштва, до дана данашњег.

Пензионисани Мајор полиције Дејан Николић

———-

9.5.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

5 replies »

 1. Наопако, па наопако, па још једном наопако, … па наопако,…
  Пре петог октобра и коштунице супер културног, супер паметног, супер отменог, супер поштеног, … земља покојних Слобе и Мире, је знала по некад и да направи неки НОРМАЛАН потез!
  Рецимо избацили су вербални деликт против тите негде 1989. па су најурили хрвато-словенце, па су вратили у састав Србије Космет и Војводину, па су бранили Србе и више него што су могли…
  Али од супер србина коштунице СВЕ НАОПАКО!
  Ама НИШТА НОРМАЛНО.
  Толико је сваки детаљ НАОПАК, да би сад ишта нормално, изазвало побуну грађана (јел Сељаци овде више не постоје…) и то оправдану!

  Смешни су и ови што се боре против Вучича, тј првоборци… Жестоко се бору…

  Нек је Србима Бог Господ у Помоћи, поздрав.

  Свиђа ми се

 2. Nemoj da se cudite ako vas uskoro skroz’ugase“jer,sta ce nama tamo neka jedinica koja moze ozbiljne probleme da nanese nekom buducem neprijatelju,koji ce nam!?
  Valjda je bolje da nas neprijatelj pregazi,kako su planirali,za 7
  Valjda nas treba skroz oslabiti,ojaditi i unistiti za vecna vremena.
  Sramota!!!!

  Свиђа ми се