АКТУЕЛНО

Државна ревизорска комисија: Током 2017. године „неправилно, мимо закона“ потрошено 217 милијарди динара буџетског новца


Прошлогодишње ревизије показале су да је током 2017. године неправилно потрошено 217 милијарди динара буџетског новца, каже председник Државне ревизорске институције и генерални државни ревизор Душко Пејовић.

Илустрација РТВ

Међу свим корисницима јавних средстава, како наводи Пејовић у интервјуу за „Вечерње новости“, највеће грешке и неправилности праве општине, градови, јавна предузећа, комунална предузећа, али и здравствене установе.

„Грешке утврђене у финансијској ревизији односе се на погрешна евидентирања пословних промена и извршених трансакција, погрешном утврђивању пословног резултата, проблеме код коришћења различитих апликација у књиговодству, грешке код састављања и обелодањивања финансијских извештаја“, рекао је Пејовић.

Он је нагласио да се неправилности у пословању највише односе на јавне набавке, преузимање обавеза изнад одобрених апропријација, обрачун и исплату плата и зарада, исплату без правног основа и без владине документације, код припреме и доношења финансијских планова и буџета, пописа имовине и обавеза и друго.

Ипак, нагласио је Пејовић, код неких јавних средстава уочен је напредак у поправљању откривених неправилности.

Он је рекао да је главни узрок настанка откривених неправилности и несврсисходности код корисника јавних средстава у томе што систем интерних контрола не функционише у довољној мери ефикасно и функционално.

„Такође, треба повећати интегритет и компетентност код руководстава и код запослених. Одговорна лица корисника јавних средстава треба да повећају управљачку одговорност и да јасније и снажније искажу одговарајући ‘тон са врха“, сматра Пејовић.

Он је додао да је ДРИ до сада, од почетка свог рада 2007. године, поднео више од 2.100 захтева за покретање прекршајног поступка, а да су у више од 1.000 ових поступака одговорна лица платила новчане казне и процеси су завршени.

„Поднето је и 260 кривичних пријава, од чега је 60 поступака завршено на начин да су се одговорна лица споразумевала са тужилаштвом и платила одређени новчани износ. Поднето је и 180 пријава за привредни преступ, и око 200 информација надлежним тужилаштвима у вези са одређеним чињеницама које су уочене у току ревизије, а могу да буду индикатор за постојање неког кривичног дела“, рекао је Пејовић.

ИЗВОР: НОВОСТИ/РТВ

————–

29.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

1 reply »

  1. Једино нам овај ревизор не рече колико милијарди треба потрошити мимо закона па добити апс.

    Свиђа ми се