АКТУЕЛНО

Зашто плаћамо здравствено, ако морамо да се захвалимо доктору


фото: Нова економија

Законска одредба по којој медицински радници смеју да приме појединачни поклон од 20 евра, а чија укупна вредност не сме да прелази 462 евра, отвара врата за још већу корупцију у здравству, оцењују у организацији Правни скенер.

„Закон о здравственој заштити у члану 234 је требало да прикаже да се корупција у здравству не подржава, али оваквом формулацијом корупција се прихвата и то до нето износа просечне плате. Ово ће да отвори врата још већем обиму корупције само што ће она бити заштићена законом”, наводе за Нову економију у овој организацији која се бави и корупцијом у здравству.

Како је недавно о томе први писао наш портал, новим законом о здравственој заштити, медицински радници у Србији смеју да приме од пацијента неновчани поклон чија појединачна вредност не прелази 2.726 динара, а укупна вредност не прелази просечну нето плату од 54.521 динара.

Из Правног скенера поручују да је потпуно остало отворено питање период у којем се лекару дају поклони и како се њихове вредности сабирају.

„Није јасно зашто се законодавац определио да би пацијенти требало да имају посебну захвалност лекару и шта она заправо значи. Уколико лекар прима плату за свој рад и пацијент за то плаћа здравствено осигурање потпуно је бесмислено да му се додатно захваљује”, кажу из ове организације.

Они додају да би у том случају било оправданије да се потпуно укине обавезно здравствено осигурање и да грађани сами месечно уплаћују 2.726,00 динара.

„На сајту Републичког фонда за здравствено осигурање можете пронаћи информацију да је висина доприноса за лица која се укључују у обавезно здравствено осигурање за 2019. годину 2.463,86 динара месечно што је приближан износ који је одређен за поклон.”

Правници ове организације сматрају да рецимо, уколико је реч о примарној здравственој заштити када пацијенти могу долазити на прегледе сваког месеца, то би значило да пацијент једном месечно лекару може да донесе поклон од 2.726,00 динара.

Исти принцип се може применити за секундарни и терцијарни ниво, односно за сваки контролни преглед. Овакав приступ не спречава пацијента да у међувремену доноси поклоне лекару из захвалности за пружену здравствену услугу што је у супротности са појмом борбе против корупције.

„Законодавац је могао дефинисати захвалност пацијента кроз донацију здравственој установи уколико је изузетно задовољан услугом. Свака здравствена установа може отворити рачун за донације, а постоји и могућност да се установи поклони апарат, потрошни материјал и слично”, објашњава Правни скенер.

Како је Нова економија раније пренела, Закон је дефинисао да здравствени радник и члан органа у здравственој установи, као и чланови њихових ужих породица, не смеју тражити, нити примити новац, поклон, услугу или било какву другу корист за себе, чланове своје уже породице или физичка и правна лица која се оправдано могу сматрати интересно повезаним, а који могу утицати на непристрасност или професионално обављање дужности, односно који се могу сматрати наградом у вези са вршењем дужности и обављањем здравствене делатности.

ИЗВОР: Нова економија

***

ФБР КОМЕНТАР:
ОВИМ ЗАКОНОМ СЕ ЛЕГАЛИЗУЈЕ КРИМИНАЛ -МИТО И КОРУПЦИЈА

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=659787527812864&set=a.299453737179580&type=3&theater

***

27.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

1 reply »

  1. Ево шта сам ја доживео у Београду на неуролошкој клиници.

    Моја супруга је била неуролошки пацијент код проф. Апостолског. Једна наша суграђанка, ми смо из провинције, била је у истој соби са мојом супругом, која као излечена спремала се дао оде кући, била је затечена када јој је главна сестра вратила коверат са 500 марака поклона доктору који је оставио њен супруг и замолила је да ако баш имају жељу да помогну клинику оду на благајну и уплате износ као донацију и оставе своје податке у књизи донатора. Ово пишем као сведок догађаја из `97. године када је на клиници фалило свега.

    Правим докторима милостиња није потребна.

    Па где је бре ту етика – узимати од болеснога?

    Liked by 1 person