АКТУЕЛНО

Зашто се „сеје страх“ о новом европском Хитлеру који би да започне рат


Премијер Словеније Марјан Шарец подигао је медијску прашину када је упоредио ситуацију у Европи са оном пред избијање Другог светског рата, а још више чињеницом да је европске политичаре упоредио са онима који су својевремено попуштали Адолфу Хитлеру.

У интервјуу који је дао агенцији АП, Шарец је оценио да Европска унија убудуће мора брже и одлучније да доноси одлуке, као и да ћемо „сви пропасти ако она пропадне“.

У исто време он је истакао да Унији треба ново и ефикасније вођство, ако жели успешно да парира таласу популизма и све већем утицају Русије и Кине.

Каријерни дипломата Зоран Миливојевић каже да тај интервју изазива пажњу, али отвара и низ питања, јер из анализе словеначког премијера није јасно оно што је и основно – ко је данашњи Хитлер?

– Коме се то ‘све толерише’ и ко је тај ко, према Шарецом мишљењу, ствара услове за нови глобални сукоб? То сигурно, према њему, не би требало да буде Немачка, јер је она стожер Западне Европе и западног света на овим просторима, у који је Словенија дубоко интегрисана као чланица ЕУ и НАТО-а. Помињање Русије и Кине у његовом излагању верујем да је само одраз глобалних дешавања и супротстављања у мултиполарном свету на релацији Америка-Русија-Кина – уверен је саговорник.

У исто време Миливојевић није сигуран у којем смислу би Русија и Кина могле да буду земље којима се „нешто толерише“, јер није јасно шта би то требало да им се толерише.

– Оно што мени личи као мотив за овакву анализу словеначког званичника јесу сами односи у ЕУ. Дакле, у позадини је сукоб суверениста или популиста, то јест групације која се залаже за јаче националне државе, и Брисела, који би свима да диктира услове – од начина живота до функционисања у државно-правном смислу – додаје он.

Наиме, Миливојевић подсећа да словеначки премијер припада левици којој не одговарају популистичке тенденције у ЕУ. Како каже, то је и разлог због чега је направио ову паралелу и то баш пред изборе у ЕУ, на којима се прогнозира добар пласман суверениста.

Спутњиков саговорник у исто време напомиње да словеначки премијер заборавља на важан део у ЕУ који се не слаже са политиком Америке.

– Ако ишта прети миру и стабилности, онда је то политика силе, а она се примењује новим високотехнолошким средствима 21. века. Такође, и оним што директно задире у мир, а то је економија. Америка и њени партнери никада пре нису употребљавали санкције као метод као што то сада чине. Њих уводе и неки европски центри и било би лепо да словеначки премијер и то јасно дефинише – наводи Миливојевић.

Саговорник подсећа да је све што се тренутно дешава у свету изазвано игнорисањем принципа који се заснивају на Повељи УН и стандардима који су управо и донети после искустава из Другог светског рата.

ИЗВОР: СПУТЊИК/ВЕСТИ

————

26.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић