АКТУЕЛНО

Вучић са Путином о КиМ: Чепурин – Вашингтон претворио Косово у копнени носач авиона „Бондстил“


Руски амбасадор у Београду Александар Чепурин рекао је да је сусрет председника Србије Александра Вучића и председника Русије Владимира Путина потврдио да ће Русија и даље енергично подржавати „праведан посао Београда“.

Александар Чепурин / Фото Танјуг

„Проблем не може да буде решен без Србије и, утолико пре, против Србије“, написао је на Твитеру руски амбасадор.
Он је навео да је дијалог Београда и Приштине већ пола године „у коми“ због провокативних потеза косовских Албанаца — увођења таксе од 100 одсто, одлуке о формирању војске, што је у супротности са Резолуцијом СБ УН 1244, и покушаја да се узурпира српска имовина.

„Свуда се види траг косовских спонзора“, написао је Чепурин.

Према његовим речима, код ЕУ, посредника у дијалогу Београда и Приштине, нервозу изазива дрска линија далеког Вашингтона, који је Косово претворио у још један „Амбасадорстан“ и „копнени носач авиона“ „Бондстил“ и који из све снаге показује да без Американаца никакве нагодбе не може бити, пише руски амбасадор.
Руски амбасадор коментарисао је и данашњи сусрет руског председника Владимира Путина и председника Србије Александра Вучића у Пекингу на маргинама форума „Један појас — један пут“.
***

Путин и Вучић о билатералним односима и регионалним питањима

Руски председник Владимир Путин на састанку са српским колегом Александром Вучићем изразио је намеру да разговара о билатералним и регионалним питањима.

„Драго ми је да имам прилику да се сретнем са вама на маргинама данашњег догађаја, да разговарамо о билатералним односима и ситуацији у региону“, рекао је Путин на почетку састанка са Вучићем у Пекингу у оквиру форума „Један појас – један пут“.

Председник Путин је подсетио на јануарску посету Београду, наводећи да је путовање допринело интензивирању билатералних односа, што је посебно утицало на повећање робног промета од 2% у 2018. години.

„Развијамо односе у тако осетљивом подручју као што је војно-техничка сарадња, војна сарадња“, рекао је руски председник.


Како је истакао Вучић, у његовој земљи сматрају да је Путинова посета била историјске природе, те да је била од највеће важности за развој односа Србије и Русије.

„Ова посета је била посета с душом, јер је дотакла душу свих грађана Србије“, рекао је српски лидер.

Он је захвалио Путину на подршци коју Русија пружа Србији, укључујући и питање очувања територијалног интегритета и суверенитета. Поред тога, председник Србије је честитао свом руском колеги Велики петак и пожелео „срећан и благословљен Ускрс, благостање и срећу братском руском народу“.

——–
26.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић