АКТУЕЛНО

Викиликс: САД покушавају да осуде Асанжа на смртну казну


ВАШИНГТОН – Америчке власти покушавају да оснивача „Викиликса“ Џулијана Асанжа оптуже за шпијунажу како би могла да му буде изречена смртна казна, тврди данас „Викиликс“.

„Америчко Министарство правде покушава да против Џулијана Асанжа изгради случај на основу Закона о шпијунажи. Према Закону о шпијунажи, осуда може бити смртна казна“, навео је „Викиликс“ на свом налогу на Твитеру.

Асанж је портал „Викиликс“ основао 2006. године како би могао да објављује поверљиве информације о активностима влада више земаља, укључујући САД, подсећа ТАСС.

Оснивач „Виликикса“ нашао се 2010. на насловницама широм света када је у априлу објавио снимак под називом „Колатерално убиство“, на којем се види како су амерички пилоти убили 18 особа, међу којима два новинара агенције Ројтерс, из хеликоптера у Ираку.

Он је објавио и поверљива војна и дипломатска докумената САД о ратовима у Авганистану и Ираку у јулу и октобру 2010. године.

Касније те године ухапшен је у Великој Британији пошто је Шведска издала међународни налог за његово хапшење због оптужби о сексуалном злостављању.

Шведске власти су желеле да га испитају због тврдњи да је у августу 2010. силовао једну жену и сексуално злостављао другу, док је био у Стокхолму где је одржао предавање.

Асанж је пуштен уз кауцију децембра 2010. године, али је у мају 2012. Врховни суд Велике Британије пресудио да би требало да буде изручен Шведској. Тада му је Еквадор одобрио азил у својој амбасади у Лондону.

Асанж је, међутим, ухапшен 11. априла ове године, након што му је поништена одлука о азилу и избачен је из амбасаде Еквадора у Лондону у којој је провео седам година.

EPA-EFE/STRINGER

ИЗВОР: РТВ

***

ПОВЕЗАНО:

*Десет милијарди долара за главу Џулијана Асанжа (видео)

*Манифест Џулијана Асанжа

*РТ: Бивши председник Кореа осудио Морена због хапшења Асанжа – „Највећи издајник у историји Еквадора“

*Британска полиција ухапсила Џулијана Асанжа!

*Владимир Коларић: Западна звијер је прогутала Асанжа

*ХАКЕРИ ЦЕЛОГ СВЕТА ПРЕТЕ: „Платићете због хапшења Асанжа“

———–

26.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић