АКТУЕЛНО

Прва Твитер књига у свету објављена у Србији


Универзитетска библиотека „Светозар Марковић“ објавила је прву Твитер књигу у свету. Реч је о штампаној верзији налога „@1918nadSrbijom“ на друштвеној мрежи Твитер, који је Универзитетска библиотека покренула поводом 100 година од завршетка Првог светског рата и великих догађаја који су преломили судбину српског народа – пробоја Солунског фронта, ослобађања Србије и стварања нове државе.

Илустрација (pixabay.com)

Аутор књиге и заменик управника Универзитетске библиотеке др Адам Софронијевић приредио је својеврсно сећање на 62.000 војника који су одлучили рат пре 100 година, а твитови су заправо размишљања и активности имагинарног учесника пробоја Солунског фронта, анонимног редова Тимочке дивизије Друге армије.

Софронијевић је у интервјуу Танјугу рекао да је то у многим аспектима иновативан пројекат и да се кренуло од претпоставке да интернет постоји 1918. године и да обичан војник српске војске може да поставља на Твитеру оно што му се догађа и о чему размишља сваког дана.

Иновативност се огледа и у употреби два писма – на ћирилици су презентовани документаристички материјали, преузимани из библиотечких фондова, а на латиници оно што је квази-књижевни наратив, измишљена размишљања имагинарног твитераша.

Један од циљева вођења Твитер налога, а постом и штампања књиге, био је да се промовише на савремен и оригиналан начин употреба дигиталне архиве, највеће претраживе збирке историјске штампе у Србији која у овом тренутку има око 600.000 страна и непрестано се увећава.

Софронијевић је истакао да је Твитер налог привукао изузетну пажњу домаће и стране публике што показује више од милион и по интеракција остварених за три месеца.

„Најважније је да је овај налог изазвао неподељено позитивне реакције на Твитеру, што је готово незамисливо у Србији, јер шта год да се помене на тој друштвеној мрежи, изазива опозитне ставове“, нагласио је Софронијевић и додао да су чак и BBC и Аустралијски национални сервис имали опсежне прилоге о томе.

„Инспирисани тим успехом, кренули смо даље. Схватили смо да многи људи не користе или зазиру од коришћења друштвених мрежа или имају одређену предрасуду у вези тога и због тога смо одштампали све то тако да имамо прву Твитер књигу која и својим физичким обликом подсећа на таблет“, објаснио је Софронијевић.

Сматра да је ово добар начин да се допре до читалаца и да се представе бисери заборављене прошлости у времену у коме се тежи кратким садржајима.

„У друштвеном дискурсу видимо опадање дужих форми, романа на пример, и све већу окренутост кратким причама, а Твитер је свакако врло кратка прича од 140 карактера и мислили смо да би било занимљиво видети колико ће се људи вратити штампаној књизи ако је овако представимо и колико ће им бити занимљивије да читају и то је дало добре резултате“, приметио је Софронијевић.

Књига је пуна занимљивих слика и заборављених догађаја из прошлости о којима се може читати у старим новинским чланцима, попут онога у Вашингтону на Видовдан 1918. године када је у највећем тамошњем парку ћерка америчког председника глумила Србију оковану ланцима, а 100 ћерки најугледнијих вашингтонских породица је певало српску химну и друге песме док Србија није скинула те ланце, односно док се председникова ћерка није ослободила, чиме је на симболичан начин најављено ослобођење Србије које се и догодило неколико месеци касније.

Твитер налог „@1918nadSrbijom“, који је вођен током септембра 2018. године са поднасловом „Рапорт са Солунског фронта“ инспирисан је Твитер налогом „@RealTimeWWII“, јединственим пројектом „оживљавања“ Другог светског рата који води Алвин Колинсон из Британског музеја у Лонодну.

Софронијевић каже да су у плану још две књиге које ће донети твитове објављене у октобру и новембру.

С обзиром да су у првој догађаји из септембра 1918. године везани за пробој Солунског фронта, наредна ће описивати дешавања у октобру и ослобађање Србије, а трећа догађаје из новембра и стварање нове државе када су, како подсећа Софронијевић, били преломни потреси, можда још далекосежнији него за време рата.

ИЗВОР: РТВ

———

26.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић