АКТУЕЛНО

Нишки кувари прваци Европе!


Удружење угоститељских и туристичких посленика Ниша је првак Европе у припремању јела националне кухиње на 13. Међународном првенству гастронома које је одржано у Црној Гори.

фото: niskevesti.rs

Десет златних, четири сребрне и две бронзане медаље биланс је освојених одличја у различитим категоријама, а ону најважнију, пехар, освојили су такмичећи се у припремању јела специфична за поднебље Србије.

Поред сениора, завидно знање и вештину показала је и јуниорска екипа, коју су чинили ученици Угоститељско туристичке школе из Ниша, са својим менторима.

„Није што су наши, али стварно су најбољи. То је оцена и судијског тима у којем су били све сами кулинарски асови-Стево Карапанџа, Исток Легат, колеге из Немачке, Турске, Италије, Француске. Само такмичење је било специфично и никад теже за нашу екипу, јер се у Будву сјатила европска куварска елита. Било је жестоко, али српски национални мени је све бацио у сенку. Овога пута добитна комбинација је била спој младости и искуства, али и добар одабир такмичара“, каже Зоран Мирашевић председник Удружења угоститељских и туристичких посленика Ниша.

Европско првенство у Будви одвијало се у десетак категорија, а своје представнике имало је 25 земаља, међу којима су Русија, Белорусија, Украјина, Маурицијус, земље бивше Југославије и бројне европске земље.

Учествовало је више од 250 углавном млађих кувара, а специфичност такмичења било је упаривање хране и пива, открио нам је Вуко Митровић председник шефова кухиња Црне Горе.

„Укус сваког националног јела добија на квалитету уз дозирану количину пива. Такмичење које организујемо је прилика да мало истражујемо и дође до најбољег. Пратимо реакције конзумената и на тај начин откривамо коју храну је најбоље комбиновати са којим пивом, светлим или тамним. За сада смо се сложили да чаша квалитетног пива одлично прија уз сочни јунећи бургер или комад бифтека са жара, а готово се идеално слаже са богато зачињеном храном, попут мексичке. Бурито, наћос и други ароматични специјалитети апсолутно су комбатибилни са пивом. На такмичењима попут овог ми бирамо најукуснију храну, оцењујемо сам ток припреме, истражујемо и временом ћемо доћи до идеалног баланса и кад су национални специјалитети Балкана у питању“, објашњава Митровић.

фото: niskevesti.rs

Такмичење гастронома у Будви трајало је од 21-25. априла, а организовано је истовремено када и Сајам хране на којем је учествовала и нишка Компанија Yумис, која је, поред Компаније Ловопромет Ниша, помогла да нишки угоститељи оду на ово престижно такмичење.

„Без помоћи пријатеља не бисмо могли да одемо на ово, за нас веома значајно такмичење. Захвалио бих свима који су подржали наш одлазак у Црну Гору, а посебно наставном кадру и директорки Угоститељско туристичке школе Драгани Минчић“, рекао је Мирашевић.

Нишки угоститељи имаће само неколико дана за одмор јер их очекује још једно велико такмичење. Традиционална манифестација „Залогај југа“ која окупља кулинаре са Балкана, одржана се 1. маја у Етно селу Константинов конак на Винику у Нишу.

ИЗВОР: Нишке вести

————–

26.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић