АКТУЕЛНО

ЦРНА ГОРА: СРУШЕН ДОМ ПАТРИЈАРХА ВАРНАВЕ (РОСИЋА)


Црна Гора остала без куће једног од најзначајнијих поглавара СПЦ. Објекат у Пљевљима није био заштићено културно добро

Рушење куће у којој је рођен патријарх српски Варнава, фото М.Дробњак

Родна кућа патријарха српског Варнаве Росића у Пљевљима јуче је – срушена. Уклањање скромног, приземног објекта у насељу Злодо извршено је, наводно, на захтев тренутних власника, а овом чину није се успротивио нико из општинске управе нити надлежних за бригу о културно-историјским објектима.

Овим чином Црна Гора је остала без споменика који је чувао сећање на једног од најважнијих поглавара СПЦ, који је у историји запамћен као велики борац против Конкордата из 1937. године који је знатно проширивао круг права Римокатоличке цркве. Патријарх Варнава нашао се у средишту тзв. Конкордатске кризе, која је више година тресла позну Краљевину Југославију и која је један од најтежих сукоба државе и Српске цркве у новијој историји.

У пљеваљској локалној управи наводе да нису били обавештени да ће кућа патријарха Варнаве бити уклоњена.

-У списку старих објеката предвиђених за рушење нема овог објекта. По овом питању нико нас није контактирао, а за рушење смо сазнали са друштвених мрежа – каже Мира Чоловић, из Секретаријата за уређење градског грађевинског земљишта.

Она тврди да власници објекта нису ни били обавезни да се обрате локалној управи за рушење.

Кућа патријарха Варнаве (Росића) које више нема, фото: PV portal.me

Брисање са лица земље куће патријарха Варнаве, међутим, добило је и политичку арому. Опозициона Нова српска демократија (НСД) у томе јасно види наставак антисрпске политике у Црној Гори.

-Није битно чије је власништво била кућа у којој се родио патријарх Варнава, већ се поставља питање због чега није била под заштитом. Кућа је, нажалост, срушена чиме је настављена политика која стреми рушењу крстионице на Михољској превлаци и цркве на Румији. Власти у Црној Гори не желе да штите ни места ни објекте који су значајни за српски народ и српску културу – наглашава  Милан Лекић из пљеваљског НСД.

Патријарх Варнава био је везан за свој родни крај. Запамћена је његова канонска посета 1935.године, као и покровитељство локалним удружењима.

Патријарх Варнава, фото milesevskaeparhija.rs

НОТР ДАМ ЖАЛЕ, А СВОЈЕ РУШЕ

АКТУЕЛНА власт се нуди да помогне наводно обнову катедрале у Паризу, а по Црној Гори руши или прети да ће да уклони светиње Српске православне цркве – истиче Лекић.
Током јучерашњег дана највише критика је упућивано на рачун локалне управе, јер су грађани замерили да локална управа није ништа урадила да се кућа заштити.

М.Дробњак

ИЗВОР: НОВОСТИ

———-

24.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. СА СВОГ ОВО ЗЕМАЉСКОГ ЖИВОТА СРБСКИ ПАТРИЈАХ ВАРНАВА РОСИЋ ЈЕ ИЗГРАДИЈО СЕБИ И СРБИМА ВЕРНИ ПРАВОСЛАВЉУ И СВЕТОСАВЉУ РАЈУ НЕБЕСКУ КУЋУ ЗА СВУ ВЕРНУ СРБАДИЈУ КОЈА ЧУВА СРБСТВО ОД латина јеша балија комуниста СССС

    Свиђа ми се