АКТУЕЛНО

„Бесмртни пук“ 09.маја за Дан победе у Кикинди – сачувајмо успомену на оне који су нам донели слободу


Ове године обележавамо 74. годишњицу победе над фашизмом. Када путем медија свет буду преплавиле бројне фотографије авионских акробација, војничког марша, нових тенкова и најнововијих достигнућа војне моћи Русије, улицама Москве разлије се једна мало другачија парада. Након војника и војне технике, улицама главног града Русије прође “Бесмртни пук“.
У тој паради учествују сви они који желе да сачувају сећање на оне који су се борили у Другом светском рату, и у којем су изгубили своје животе. Они са фотографијама својих предака окупљени прошетају Тверском улицом до Црвеног трга. На истом том тргу 24. јуна 1945. године, на првој Паради победе марширало је десет хиљада војника и официра, и њихов парадни марш је трајао пола сата. Неко је израчунао да, када би у тој паради учестовали сви војници совјетске армије који су своје животе изгубили током рата, она би трајала непрекидно читавих деветнаест дана и деветнаест ноћи.

Акција „Бесмртни пук“ први пут је одржана у Томску 2011.године.када је улицама овог града у част дана победе прошетало 5000 хиљада грађана. Група локалних новинара дошла је на идеју да овим чином оживи прославу Дана победе,а инспирисали су их сами ветерани, који су на обележавање празника доносили фотографије својих сабораца који нису више међу живима.Захваљујући аполитичном и некомерцијалном карактеру саме акције, она је врло брзо заживела на територији целе Русије, као и међу бројном руском дијаспором у целом свету. Из године у годину, број оних који су били учесници рата и који су причали своје ратне приче је све мањи, а смисао оваквих акција јесте у томе да генерацијама које долазе страхоте фашизма из средине прошлог века не постану само једна од лекција из уџбеника.

Град Кикинда придружиће се списку градова у Србији у којима се одржава ова акција, и у нашем граду ће у склопу обележавања Дана победе бити први пут одржана манифестација „Бесмртни пук“ у којој ће учесници ове акције прошетати  утврђеном трасом ( детаљи на флајеру и плакату) носећи портрете својих ближњих који су се дали своје животе у ратовима од 1912. до 1999.године, уз полагање венаца на местима где су споменици онима који су дали своје животе за нашу слободу.

Савез потомока ратника Србије 1912-1920.године и његов председник Милан Зорић добили су акредитацију од стране руске амбасаде за организацију овог догађаја, као и за координацију за територију Севернобанатског округа. Уз подршку и залагање Милана Зорића као председника покрајинског одбора Савеза потомака ратника Србије 1912-1920.године, предложено је да шетња „Бесмртног пука“ поред Кикинде буде по први пут уприличена и у још три војвођанска града: Новом Саду, Сомбору и Панчеву.

Град Кикинда је дао подршку одржавању овог догађаја, као и начелник Севернобанатског округа, а такође је важно нагласити да је од стране Министарства рада, борачких и социјалних питања овај догађај од ове године проглашен догађајем од државног значаја.

Организацијом ове манифестације чувају се сећања на жртве у ратовима против агресора,уз дужно поштовање нашим јунацима из Првог и Другог светског рата, као и храбрим браниоцима Србије од НАТО агресије 1999. године.

Историја српског народа тесно је повезана са историјом Русије. Многи Срби себе сматрају делом руског света, делећи исти систем вредности. Простор нашег заједничког сећања знатно је шири од државних граница. И српска земља и српски народ поднели су неизмерне жртве у ратним сукобима бранећи слободу, и наша је дужност и обавеза да чувамо ову историју и да је заштитимо од све чешћих покушаја ревизије.

Покрет „Бесмртни пук“ окупља све већи број људи широм света, што сведочи о жељи народа у тим земљама да се очувају сећања на антифашизам. Пре три године у Русији је учестовало око 12 милиона људи, а од тада тај број се повећава. Најдужа колона била је у Москви, са 700.000 учесника марша.

Организациони одбор „Бесмртног пука“ позива суграђане који желе да учествују у овој антифашистичкој и патриотској акцији да доставе фотографије својих предака, учесника свих ратова од 1912-1999. године Савезу потомака ратника Србије 1912-1920. године, на адресу Трг српских добровољаца 10 ( поред градске куће).

Фотографије које ће бити скениране и враћене, могу се доставити радним данима од 10 до 14 часова. Грађани који немају урамљене фотографије, у удружењу  могу добити носаче за слике.

Све ближе информације могу се добити на број телефона 061 221 6781 или на е-mail адресу: besmrtnipukkikinda@mail.ru

Остоја Војиновић

————–

24.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић