АКТУЕЛНО

ИЗ ВОЈНОГ АРХИВА: Дража Михаиловић – СРБИ, ПАРТИЗАНИ


У почетку Титове офанзиве 1944. године на снаге Србске армије ЈВуО, подржане савезницима из ваздуха, с мора и копна, командант генерал Михаиловић је упутио апел партизанским србским борцима указујући им на стварне циљеве комунистичко-усташке сарадње и њихову злоупотребу у освајању власти!

Драгољуб Дража Михаиловић стрељан је 17. јула 1946. у Београду на непознатом месту. Место где је сахрањен је и данас непознато.

Срби, партизани!
Поставите питање вашим вођама зашто вас сада, пред крај рата, када непријатељ издише, доводе у Србију. Ми смо довољно јаки да се сами од непријатеља ослободимо, који се спрема да напусти нашу земљу. Зашто вас Тито не води у борбу против усташа који су поклали нашу браћу, жене, сестре и децу, него против нас, који вам заиста, нисмо ништа учинили. Коме је то потребно да се Срби између себе кољу? Пошто вам ваше вође сигурно неће одговорити на ово питање, то ћемо учинити ми!

Срби, партизани!
Треба уништити и последње подручје на коме је један део народа остао бар унеколико очуван. Треба спасавати усташе, и друге хрвате одроде, од одговорности за преко милион поклатих невиних Срба. Најзад, треба сачувати Хрватску од страшнога грађанскога рата. Откако је потписан споразум Тито Шубашић од половине јула ове године, обустављена је свака партизанска акција у Хрватској. А ви сте са границе Босне и Хрватске пребачени чак у Србију да бисте се тамо клали са вашом браћом и пустошили њихове домове. То је тајна садржана у споразуму који су постигли између себе два Хрвата др Шубашић и Јоспи Броз Тито!

“Срби, партизани!
Освестите се! погледајте докле су вас ваше вође довели! Ви сте пошли у борбу за друштвене идеале које сада ни сам Тито више не помиње. Он је постао савезник усташа, и осталих хрватских изрода са којима хоће да побије што више Срба. Престаните да будете оруђе у братоубилачкој борби која данас представља безумље и злочин према српском народу, чији сте ви, пре свега, синови. Сваки Србин може бити сигуран да ћемо га братски примити, сачувати и живог вратити у његов родни крај, али знајте, док се ви Срби борите против ваше браће у Србији, дотле усташе спремају нови покољ Срба у Босни, Лици и Банији…”

Дража Михаиловић, с.р

Извор: Војни архив, Бр. рег. 20/3, К-15, ВК-П-651-г

Приредио Томица Стевановић

***

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

*Цар Николај и Ђенерал Дража – Пострадали на исти дан, исти злочинци, исти начини, исти циљеви…

*„Генерал Михаиловић – Херој и Казна” – документарни филм који би морао постати „визуелна лектира“ за нова поколења Срба

*На данашњи дан убијен је србски витез и мученик Драгољуб Дража Михаиловић

*Душан Марић: ДАН ЗЛОЧИНА И СРПСКЕ СРАМОТЕ – 7. јул није дан устанка већ дан почетка братоубилачког рата

*Војска Србије први пут на Равној Гори: Историјско салутирање

*Пронађен документ америчке обавештајне службе о томе како је заробљен Дража

*СЕЋАЊЕ: Драгољуб Дража Михаиловић – најодликованији србски официр

*Владан Ивковић: Српске издаје, III дио

*Мало познати детаљи из живота Ђенерала: Дража као трагични јунак

——————–

15.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »