АКТУЕЛНО

Живановић: Геноцид у Јасеновцу доказан, Сребреница наметнута из Хага


Предсједник Међународне комисије за истину о Јасеновцу академик Србољуб Живановић рекао је да се још крије број жртава у том логору, те да је геноцид из времена Независне Државе Хрватске доказан, а да је Сребреница подмукла замјена теза коју је Србима приписао Хаг.

Србољуб Живановић (Фото:argumenti.rs)

Живановић је рекао да је тајна и у једном институту у Србији, у којем се чувају два сандука са документацијом жртава које су на обалу избацили Дунав и Сава, као и у масовној гробници испод Куле Небојша, на београдском Калемегдану.

– Нико тим доказима, бар до сада није приступио. Нико више не прилази забрањеним и закровљеним гробницама – рекао је Живановић за „Вечерње новости“.

Он је навео да је једна од откривених истина о Јасеновцу и снимак америчких пилота, који се чува у Единбургу, а на којем се види да се масовна гробница убијених јасеновачких жртава на потезу од Доње Градине, сада у Републици Српској, протеже на 16 километара квадратних.

Живановић је упитао ко може да заборави Јасеновац у којем је уморено више од 700.000 православних Срба, а уз њих и 23.000 Јевреја, 80.000 Рома и више хиљада припадника других народа, те истакао да те жртве још нису до краја пребројане.

Говорећи о Сребреници, Живановић је рекао да је Србима Сребреница испостављена као врло подмукла замјена теза и да им је приписана како би се затамнила слика Јасеновца, али да ће истина о њој изаћи на видјело, баш као и истина о Јасеновцу, коју је скривала комунистичка Југославија и њен вођа Тито.

– Недоказани геноцид – за утемељено доказани геноцид у Јасеновцу. Увjерен сам да у Сребреници није било геноцида. Сребреница је била потребна као противтежа за геноцид према Србима у НДХ и као оправдање за прво бомбардовање Срба – истакао је Живановић.

Он је навео да је Сребреница осмишљена да буде „камен о врату Србима, да их савија дотле да се никада не усправе, да им пригуши причу и затамни сjећање на сва вишевековна страдања“.

Живановић је рекао да је Сребреница осмишљена да Срби забораве своје жртве, како данас и у будућности не би реметили дефинисане клишее вјечних криваца наметнутог зла.

ИЗВОР: РТРС

———

14.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Изванредно важне чињенице које несмемо да заборавимо и које треба да имамо на уму када општимо са творцима Сребренице.

    Свиђа ми се