АКТУЕЛНО

Без договора о „швајцарцима“, Удружање ЦХФ не подржава предложени лекс специјалис


Удружење ЦХФ Србија, а које представља грађане који су кредитно задужени у швајцарским францима, не подржава предложени лекс специјалис, рекао је за Инсајдер члан Управног одбора овог Удружења Марко Васић. Он наводи да се банке “на могу амнестирати” и да ће ово Удружење инсистирати на кривичном гоњењу оних који су грађане довели у заблуду.

фото, архива ЦХФ протест испред ВКС

“Став Управног одбора је да би се кроз предложен закон легализовала пљачка и амнестирале банке, а Удружење ни на који начин не жели да легитимитет томе нити да буде покриће за тако нешто”, каже Васић.

Подсетимо представници Удружења ЦХФ пристали су да разговају о решењима, али до договора се није дошло. Васић каже да Удружење ЦХФ Србија не прихвата мењање постојећих закона кроз усвањање лекс специјалиса.

Према најавама министра финансија Синише Малог финална верзија закона о отплати кредита у швајцарским францима требало је да буде усаглашена данас, па да по хитном поступку буде усвојена на Влади и упућена Скупштини.

Марко Васић наводи да не сумња да су представници власти имали добру вољу да се проблем реши, али да лекс специјалис нису ону иницирали већ су његово доношење иницирале банке.

„Спремају нам уговоре где ћемо ми признати валутну клаузулу иако је она противзаконита. Нама по закону следује и 70 одсто отписа од главница, а не 40 одсто како банке и држава предлажу“, рекао је он и додао да је став Управног одбора Удружења “да новац пореских обвезника не треба да буде издвојен за кривце, односно за банке које су у свом земљама ЕУ проглашени као кривци за противзаконите радње”.

Васић наглашава да Удружење тражи и “динаризацију кредита” јер су и грађани који су кредите узели у еврима као и они који су узели кредите у швајцарским францима “противправним финансијским дериватима стављени на берзу и берзанске токове”.

“Приликом потписивања уговора ми нисмо били обавештени о ризицима, о томе да постоји двоструки валутни ризик, да јесмо нико не би потписивао такве уговоре”, каже Васић.

Подсетимо, председник Србије Александар Вучић је пре десетак дана рекао да се данима уназад разговара с банкама и удружењем о могућим решењима, као и да је план да решење буде лекс специјалис.

„Ми ћемо ићи на лекс специјалис, ако успемо све да договоримо. Кад кажем лекс специјалис, мислим да све буде завршено у данима и недељама који су пред нама. Покушаћемо да највећи терет иде на банке, а нешто ће свакако ићи, не велики део, и на терет државе“, рекао је Вучић.

Да би до било каквих преговора дошло грађани задужени у швајцарским францима најпре су средином отпочели штрајк испред зграде Врховног касационог суда, а који је касније радикализован па су ступили и у штрајк глађу због тога што је држава годинама упорно игнорисала њихове захтеве.

Извор: Инсајдер

***

ПОВЕЗАНО:

*Дужници прекинули састанак о „швајцарцима“ – „Ако усвоје закон то ће показати да су банке изнад државе“

*СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ: Коме ће бити поднет рачун решења проблема кредита у „швајцарцима“ – Павловић и Шошкић (видео)

*ЦХФ СРБИЈА: ВКС коначно донео ПРАВНИ СТАВ о кредитима – хвала држави и свим грађанима који су помогли

*ЦХФ Србија: Јелена Павловић – ПРВА битка је добијена

*Врховни суд донео СТАВ: „ПУНОВАЖНОСТ ВАЛУТНЕ КЛАУЗУЛЕ КОД УГОВОРА О КРЕДИТУ У ШВАЈЦАРСКИМ ФРАНЦИМА И КОНВЕРЗИЈА“

——–

14.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић