АКТУЕЛНО

ПУТИН ШАЉЕ НОВОГ АМБАСАДОРА СРБИЈИ: Чепурина мења „дипломатски специјалац“


Александар Боцан Харченко

Нови амбасадор Русије у Србији Александар Боцан Харченко ступа на дужност у јуну, када ту функцију напушта актуелни амбасадор Александар Чепурин, пише „Блиц“.

Према писању тог листа који се позива на своје дипломатске изворе, Чепурин ће каријеру наставити у руском Министарству спољних послова. Харченко је био амбасадор Русије у БиХ од 2009. до 2014. године, а важи за одличног познаваоца балканског региона.

Био је уз представнике САД и ЕУ у посредничкој тројци за решавање питања статуса Kосова и Метохије, а учествовао је и у раду Савета за имплементацију мира који је пратио испуњавање Дејтонског споразума.

Из Москве у Београд долази са позиције шефа Четвртог европског одељења у руском министарству спољних послова.

Његов долазак може се протумачити и као тежња Москве да задржи утицај на Балкану, нарочито имајући у виду дешавања око решавања питања Kосова, казе извор „Блица“.

Харченка је раније спомињао и председник Србије Александар Вучић који је оценио да је „истакнут оштар, снажан дипломата“ као и да је један од „руских дипломатских специјалаца“.

Харченко је последњи пут давао изјаве које се тичу Kосова почетком 2017. године када је рекао да је Русија у контакту са Београдом због погоршања ситуације са Приштином.

Медији су и раније наводили да Чепурина мења управо Харченко, а тада се за њега наводило да је прави „дипломатски специјалац“, као и да до смене амбасадора и избора њихових заменика долази због осетљивог тренутка решавања питања Kосова.

ИЗВОР: ИНТЕРМАГАЗИН