АКТУЕЛНО

ХАКЕРИ ЦЕЛОГ СВЕТА ПРЕТЕ: „Платићете због хапшења Асанжа“


Хакери „Анонимуса“ су запретили осветом британском естаблишменту за хапшење оснивача „Викиликса“ Џулијана Асанжа. „Ослободите Асанжа или ћете платити“, наводи се у саопштењу објављеном на порталу „Anonews“.

У саопштењу се наводи да је оснивач „Викиликса“ сваке године од 2010. предлаган за Нобелову награду за мир, док су о његовом случају писали сви светски медији.

„Воле га у целом свету, посебно они који су довољно паметни да виде кроз пропаганду која оправдава спољну политику САД и њихових савезника“, наводи се у саопштењу.

Оснивач „Викиликса“ је 2010. године у Шведској био оптужен за сексуалне преступе, које је он негирао. Шведски суд је расписао међународну потерницу за њим, након чега је Асанж био ухапшен у Лондону, али је убрзо био пуштен уз кауцију.

Случај против њега у Шведској затворен је 2017. године, али је након вести о хапшењу Асанжа шведско Тужилаштво саопштило да разматра могућност обнављања истраге. Асанж и његове присталице су страховали да ће га Шведска депортовати у САД, где би могао да буде осуђен на 35 година затвора или на смртну казну због објављивања тајних докумената Стејт департмента САД. Оснивач „Викиликса“ негира све оптужнице и тврди да су оне политички мотивисане.

***

Let Assange free or you will pay!

 

***

ВЕЛИКИ ПРЕОКРЕТ: Словенија спасава Асанжа!?

Словеначка странка Левица, која осигурава парламентарну већину мањинској Влади премијера Марјана Шареца, али није део владајуће коалиције, већ с њом сарађује, предложила је да Словенија понуди политички азил оснивачу Викиликса Џулијану Асанжу, преноси Танјуг.

Асанжово хапшење и отказивање азила у Амбасади Еквадора у Лондону та странка је назвала срамотним чином.

Председник њеног заступничког клуба Матеј Ватовец јавно је позвао Владу да „учини све у својој моћи да спречи Асанжово изручење САД, где оснивачу Викиликса прети доживотна робија или чак смртна казна због откривања америчких ратних злочина“

Странка је у изјави за јавност навела да би Влада Словеније због тога требало да му понуди политички азил у Словенији.

„Оправдано сумњамо да би Асанжово суђење у САД било праведно, а повлачење азила од стране еквадорских власти и поступак британске полиције су срамотни. Они представљају кршење људских права и међународног права и угрожавају слободно и независно новинарство. То је уједно и јак напад на право јавности да има увид у деловање влада и њихових агенција које ограничавају слободу појединца“, навела је у изјави словеначка странка Левица.

Џулијан Асанж је пре седам година објавио на хиљаде тајних америчких докумената, након чега је све до јуче успевао да избегне бес Сједињених Држава, живећи у Амбасади Еквадора у Лондону.

Када је 2012. године од тадашњег еквадорског председника добио дипломатски азил, Асанж је био сматран симболом прогона слободе изражавања и адутом за „прогресивне владе“ Латинске Америке које пружају отпор Сједињеним Америчким Државама. Оснивач Викиликса је на крају ипак постао жртва борбе за власт која потреса Еквадор, па му је садашњи председник те мале јужноамеричке земље Ленин Морено ускратио дипломатски азил и одузео еквадорско држављанство, преноси Хина.

ИЗВОР: ИНТЕРМАГАЗИН / anonews.co

***

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

*Владимир Коларић: Западна звијер је прогутала Асанжа

*РТ: Бивши председник Кореа осудио Морена због хапшења Асанжа – „Највећи издајник у историји Еквадора“

*Британска полиција ухапсила Џулијана Асанжа!

——–

12.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић