АКТУЕЛНО

НП „Отаџбина“ – Учешће Српске листе и Вучића на шиптарским изборима дело је националне велеиздаје


Расписивањем избора у четири општине на северу Косова и Метохије Хашим Тачи показује да је он прави господар на целој територији јужне српске покрајине, што је пре доласка Александра Вучића на власт било незамисливо.

Уместо да после подношења оставки шиптарских градоначелника у општинама Лепосавић, Звечан, Зубин Поток и северном делу Косовске Митровице председница Скупштине Србије Маја Гојковић распише локалне изборе у ове четири општине, што је и по Уставу дужна, напредњачка власт је дозволила да сепаратисти из Приштине организују још једне локалне изборе по уставу и закону самопроглашене републике Косово.

И не смо то. Шиптарски градоначелник у оставци у општини Зубин Поток Стеван Вуловић који је постао познат дајући изјаву медијима да је својом оставком скинуо терет издаје са својих рамена расписао је конкурс за пријем сто радника који би били на платном списку самопроглашене републике Косово. Очито је да му је терет издаје и даље остао на рамену.

Новембра месеца 2013. године Александар Вучић је да би спречио непослушне Србе да бојкотују сепаратистичке изборе на север Косова и Метохије у договору са Приштином увео српску жандармерију у цивилу, као и припаднике војне формације „Кобре“ у цивилу. Они су заједно са РОСУ полицијом у униформама надгледали локалне изборе. Каква катастрофална национална политика. После тога је та иста РОСУ полиција коју је председник Србије увео на север Косова и Метохије хапсила Марка Ђурића директора Канцеларије за КиМ у северном делу Косовске Митровице.

Годинама уназад Александар Вучић је србовао „у леру“ узвикујући „Не дам Трепчу, не дам Газиводе“. Поменути Хашим Тачи се пре неколико месеци шепурио у чамцу на јeзеру Газиводе смејући се на тај начин у брк српском властодршцу. Сва је прилика да ће Комбинат Трепча да прихвати одлуке скупштине и владе Косова да то није српско него шиптарско предузеће.

Расписивање локалних сепаратистичких избора у општинама на северу Косова и Метохије „Српска“ или боље рећи шиптарска листа је прокоментарисала да је то провокација и да ће одлуку о учешћу на изборима донети у договору са Александром Вучићем. Већ сада се зна да ће им председник Републике саветовати да се одазову не те изборе. Грађанима Србије та одлука ће се представити да је у интересу Срба, да је то због мира и стабилности, и као наводно да Тачијеви или Рамушови Срби не дођу на ове функције. Стварни разлог је другачији. Александар Вучић не жели да ризикује европску политичку подршку која му је и овако све тања јер не потписује свеобухватни споразум како је то обећао када су га доводили на власт. Та подршка му је јако важна данас када му је власт у Србији жестоко уздрмана.

Ових дана истиче 45 дана од како је Александар Вучић замолио своју тзв. Српску или боље рећи шиптарску листу, како он рече, да не напусте сепаратистичке институције. Из истог разлога председник Србије им неће саветовати да напусте скупштину и владу Косова. Неће док је он на власти.

Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ принципијелно као и до сада позива све Србе на северу Косова и Метохије да бојкотују локалне сепаратистичке изборе. Излазећи на те изборе Срби као народ само легализују и легитимишу још једну албанску државу на Балкану. Тиме се још више удаљавају од своје матице Србије. Народни покрет Срба са Косова и Метохије „Отаџбина“ подсећа грађане Србије да су Албанци током целог периода владавине Слободана Милошевића бојкотовали све нивое избора од републичких до локалних које је расписивала Република Србија. Разлог неизласка на изборе од стране Албанаца биле су препоруке и савети из западних земаља. Део власти за време Слободана Милошевића били су и Александар Вучић и Ивица Дачић и они то добро знају. Од тада су променили идеoлогију и један и други. Онда су били за КиМ у саставу Србије а сада су за разграничење. Онда су били антиглобалисти а данас су еврофанатици. Александар Вучић чак каже да у време када је потписивао Бриселски споразум он није био највећи издајник међу Србима. Каже да је Ивица Дачић већи, јер је био за то да „Косово“ добије столицу у Уједињеним нацијама али га је он спречио.

У сваком случају, излазећи на сепаратистичке изборе и Александар Вучић и тзв. Српска – или боље рећи шиптарска – листа газе и крше Устав Републике Србије. После силаска са власти и Александар Вучић и „Српска листа“ одговараће на основу кривичног закона члана 306 и 307 за дело националне велеиздаје. Предвиђена минимална казна за ово кривично дело је 10 година затвора. Национална велеиздаја је кривична радња која не застарева.

Косовска Митровица10. 4. 2019.
Информативна служба
Народног покрета Срба са Косова и Метохије
„Отаџбина“

————–

11.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

 1. Устав државе Србије, односно држава Србија не признаје Косово и Метохију ( Косово* ), као самосталну суверену и независну државу, па ме занима:

  Зашто Срби са Косова и Метохије и одговорни у држави Србији, нису реаговали на садржај – текст „Устава Републике Косова“ ?

  И зашто представници Срба седе у институцијама и “ Скупштини Косова“, ако не признају устројство Косова и Метохије ( Косова * ), онаквим, каквим су га Албанци приказали у „Уставу Републике Косова“ и усвојили га 2008.г, без пристанка српског народа Косова и Метохије и државе Србије?

  „Устав Републике Косово“ искључиво говори о независној, сувереној држави и Републици Косово ( види испод копију „Устава Косова“), као и о укључивању таквог „Косова“ у евроатланске интеграције а не у склоп уставности – законодавства државе Србије.

  У члану 3. „Устава Републике Косово“, каже се , да је „Косово мулти етничко друштво које се састоји од Албанаца и осталих заједница ….“ , где су Срби Косова и Метохије, односно своје матичне државе Србије, приказани и сврстани у групу осталих заједница на „Косову“, те им се име и не приказује.

  Да ли су Срби са Косова и Метохије пристали, да им се одузме својство државотворног народа Србије а тиме и Косова и Метохије и да се од Косова и Метохије створи суверена независна држава „Косово“, са само Албанцима, као државотворним народом?

  ( испод приказана копија „Устава Републике Косово /2008.г.“ , преамбула, члан 1, члан 2, члан 3. …итд.)

  Mi, građani Kosova, Odlučni u stvaranju slobodnog, demokratskog i dobronamernog Kosova, koje će biti domovina svih svojih građana;
  Založeni za uspostavljanje države slobodnih građana, koja će garantovati prava, slobode i jednakost svih građana pred zakonom; Založeni za stvaranje države Kosovo, koja će biti država ekonomskog napredka i socijalnog blagostanja;
  Uvereni u to da će Kosovo doprineti stabilnosti u regionu i celoj Evropi, uspostavljajući prijateljske odnose i dobru saradnju sa svim susednim državama;
  Uvereni da će država Kosovo bidi ugledan član porodice miroljubivih zemalja sveta; Sa ciljem da će se država Kosovo uključiti u procese evroatlantske integracije; Svečano usvajamo Ustav Republike Kosovo

  Poglavlje I

  Osnovne Odredbe

  Član 1

  [Ograničenja Države]

  1. Republika Kosovo je nezavisna, suverena, demokratska, jedinstvena i neodvojiva država.

  2. Republika Kosovo je država svojih državljana.

  3. Republika Kosovo nema nikakve teritorijalne zahteve prema bilo kojoj državi ili delu države, niti će tražiti ujedinjenje sa bilo kojom državom ili delom države.

  Član 2

  [Suverenitet]

  1. Suverenitet države Kosovo potiče iz stanovništva, pripada istom i sprovodi se, u saglasnosti sa Ustavom, preko izabranih predstavnika ili drugim oblicima, u saglasnosti sa odredbama ovog Ustava.

  2. Suverenitet i integritet Republike Kosovo je neosporiv, neotuđiv i neodvojiv i štiti se svim merama, predviđenim ovim Ustavom i zakonom.
  3. Sa ciljem očuvanja mira i državnih interesa, Republika Kosovo može učestvovati u sisteme međunarodne bezbednosti.

  Član 3

  [Jednakost pred Zakonom]

  1. Republika Kosovo je multietničko društvo, koje se sastoji od Albanaca i ostalih zajednica, kojom se upravlja na demokratski način, poštujući vladavinu zakona, preko zakonodavnih, izvršnih i pravosudnih institucija.

  Свиђа ми се