АКТУЕЛНО

Упозорење: Шта то Вашингтон смера на Балкану?


„Сједињене Америчке Државе проширују своје присуство на Балкану и формирају својеврсни југоисточни бастион, наредних година они ц́е настојати да се ослободе ‘погубног утицаја’ Русије, Турске и Кине и потисну Европску унију“, изјавио је виши научни сарадник Института за славистику Руске академије наука Александар Пивоваренко.

Војска САД (Фото: Илустрација)

– Присуство Сједињених Америчких Држава у Југоисточној Европи своди се на две компоненте: политичко и војно присуство. Што се тиче економског, оно није толико важно, али ц́е се вероватно повећати наредних година. Што се тиче војног и са њим повезаног политичког, то је константна ствар, очигледно, самодовољна од средине 90-их, када су Сједињене Америчке Државе преузеле на себе специјалну улогу у сукобу у Босни и Херцеговини од активног миротворства 93-94-те године ка отворено војном интервенционизму и уништавању војног потенцијала босанских Срба у августу-септембру 1995. године. Агресија из 1999. године може се тумачити као наставак уништавања српског војног потенцијала – објаснио је Пивоваренко на округлом столу на тему „Сједињене Америчке Државе на Балкану 20 година након бомбардовања“.

Како је напоменуо експерт, америчко присуство на Балкану 2000-тих мало се смањило, али су у последњих пет година Сједињене Америчке Државе повећале своје присуство у региону. Тако се, осим Србије и Црне Горе, амерички утицај проширио и на Албанију и Македонију.

– Сада Сједињене Америчке Државе повећавају своје присуство и формирају својеврсни Југоисточни бастиона, где ц́е, користећи се слабошћу Европске уније, настојати да играју водећу улогу, покушавајући да спасу овај регион од онога што се назива погубним спољним утицајем. У хуманитарном плану у овај утицај може се сврстати тероризам и проблеми избеглица, а у политичком – утицај спољних сила, као што су Турска, Кина и Русија. Сједињене Америчке Државе, такође, покушавају да мобилишу савезнике у Средњој Европи, а посебно у Пољској – истакао је Пивоваренко.

Према мишљењу експерта, сада главни противник Сједињених Америчких Држава на Балкану није Русија, вец́ Турска и Кина, а осим тога, Сједињене Америчке Државе се опиру Европској унији.

– Наредне две године биће време потраге и формирања тактичких савеза. Стабилност у региону зависиће од тога каква ће бити конфигурација односа између великих играча – закључио је он.

 

ИЗВОР: СПУТЊИК/ВЕСТИ

———-

9.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић