MAIL - RSS FEED

Прошло је време каубоја, снимљена је „БАЛКАНСКА МЕЂА“


Када је некадашњи британски премијер Дејвид Камерон смело изрекао истину да је Британија одговорна за бројне злочине у свету, задесила га је судбина јавног линча. Уследио је одговор да Британија не треба да се стиди своје колонијалне прошлости.

Никада се лордови, маркизи, вицекраљави, грофови и висока господа са Острва нису поклонила сенима десетине милиона убијених у Индији, Кини, Африци, Америци и Канади. Забрањено је говорити о стотинама хиљада Абориџина у Аустралији систематски збрисаних са лица земље. Читаве цивилизације и културе нестале су под британском чизмом. Ваљда су и индијанска племена над којима је почињен први геноцид у свету нека колатерална штета.

Ћути се и о томе да је Лондон у 16. веку носио епитет „град обешених“. Лекције о људским правима деле они који су људе претварали у робове. Ко није имао „среће“, па је утекао смртној казни, морен је глађу и бедом.

Прво етничко чишћење у Европи спровели су управо Британци крајем 13. века протерујући Јевреје из Енглеске.

О историјским примерима злочина недостојних људског имена можемо у недоглед, али није најстрашнија чињеница то што су поносни на свој колонијализам, већ то што се његових тековина нису одрекли, напротив, унапредили су методе, учинили их перфиднијим и подлијим.

Не говорим о британском народу, јер и они су жртве пропагандног рата својих елита, овде је реч о политичкој доктрини која наставља да читаве народе своди на поданике, државе на протекторате, суверене лидере на диктаторе.

По принципу „држите лопова“ Британска врхушка деценијама прстом упире у Србе, покушавајући да нас означи народом злочинаца. Сећамо се њиховог пропалог предлога да се усвоји Резолуција о Сребреници која Србе терети за геноцид.

Сатанизација нашег народа постала је уходана мантра која до недавно није наилазила на било какав отпор. Филм „Балканска међа“ руско-српске продукције дирнуо је у осиње гнездо машинерије фабрикованих лажи. Уследила је хајка и хистерија са захтевом да се овакви садржаји забране. Демократски, нема шта.
Док су Лондон и Вашингтон улагали милионе у медијске и филмске пројекте сатанизације Срба све је то називано уметничком слободом. Први искорак Москве да прикаже другачију, веродостојну верзију догађаја – проглашен је пропагандом.

Они који су монтирали Рачак, финансирали терористе, прикривали трговину органима и подржавали формирање нарко-државе у срцу Европе, сада се усуђују да траже цензуру истине!

Прошло је доба када су Србима могли да цртају мете на челу и џоистиком управљају нашим животима. Трпели смо монструозне претње попут оне да се српска деца више неће смејати, стојички издржали када су НАТО агесију лицемерно називали „племинити наковањ“, мирно смо посматрали како су српске мајке над хумкама својих синова приказивали као жртве злочиначких операција које смо ми извршили. Они који су здушно финансирали и промовисали филмове „Товор“ и „У земљи крви и меда“, снимане по антисрпској матрици, у којима су Срби понели улогу „балканских кољача“, сада оспоравају што је после више деценија коначно истина бацила светло на све обмане.
Одузели су нам право на слободу и правду, сада хоће да нам ускрате и право на истину. Знам, највише их погађа било какав заједнички подухват Србије и Русије. Њима је добро познато да је наша снага увек зависила од подршке наших савезника.

Балканска „међа“ није граница између територија, народа, завађених страна, то је међа између истине и монтаже. Она није антипропаганда, већ одговор на пропаганду. То није филм, то је стварност која се одвијала пред нашим очима. И када се остави по страни фикција, остаје суштина која је болно тачна. Да, убијали сте нашу децу; да, разарали сте наше градове; да, помагали сте терористе да на нашој земљи праве великоалбански калифат; да, кумовали сте прогону народа и уништавању вековне културне баштине…
Не, не очекујемо извињење, нити бољи третман од Абориџина, Индијанаца, Индијаца и афричких племена. Али пустите нас бар да памтимо. Уосталом, то свакако више не можете да спречите. Прошло је време каубоја.

Милица Ђурђевић

***

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

*Никола Танасић: „Балканска међа“ — филм какав смо дуго чекали (али нисмо смели и умели да га снимимо)

*СПУТЊИК: Руси исекли на фронцле „Тајмсову“ критику филма о Косову који је Британце погодио у живац

*Владан Јевтић: БАЛКАНСКА МЕЂА

*Владимир Димитријевић: „Балканска међа” и ратови у култури

*

*ИСТИНА О СТРАДАЊУ СРБА: Снима се српско-руски филм о НАТО агресији на СРЈ

——–

9.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић