АКТУЕЛНО

Протести „1 од 5 милиона“ у петак у више градова и општина Србије (ФОТО, ВИДЕО)


Грађански протести „1 од 5 милиона“ који се од 30. новембра одржавају једном недељно у више од 50 градова Србије, настављени су и у петак у више од 25 градова и општина широм Србије.

Фото: Војкан Ристић

Николић у Врању: У држави са оволико лажи нема правде„

Нисам веровао да ћу после двадесет година поново морати да се нађем на улици у борби против неправде, зла и лажи од једне власти. Сада морамо да повучемо одлучујући корак и да се решимо једног компликованог проблема једне власти аномалије и лажи. Нема нормалне будућности док они причају о будућности, док нам сваког дана и одавде са југа Србије у земље ЕУ одлазе они најмлађи и најкреативнији“, рекао је у свом обраћању народни посланик Дејан Николић, пред стотинак окупљених Врањанаца на једанаестом протестном окупљању „1 од 5 милиона“, јавља наш извештач из Врања.

Миленко Џелатовић је поручио окупљеним грађанима да ће „најважнији циљ након смене актуелне власти бити лустрација“, као и „одговорност сваке нове власти према грађанској свести“.

– Само најбољи ће бити на најбољим местима, а ако то нису добри људи онда ће их грађани смењивати, то је велики посао који је пред нама – рекао је Џелатовић наглашавајући и важност борбе за владавину права, слободу медија и деловање грађанске јавности.

Марчело у Новом Саду: Реците им да смо сви Марија Лукић, да смо сви били у оном хеликоптеру и на наплатној рампи

Тринаестог априла треба да покажемо колико нас има, али протест неће тада стати, јер ово је народни, грађански отпор против диктатуре – ускликнуо је глумац Бранислав Лечић пред неколико стотина најупорнијих Новосађана на 12. по реду протесту „1 од 5 милиона“, који су се окупили на Позоришном тргу испред СНП-а упркос киши и кошави.

Њима се обратио и драмски писац Синиша Ковачевић и глумац Милорад Капор, јавља наш дописник из Новог Сада.

Протестантима су се, као и раније, у организованој колони придружили студенти Новосадског универзитета, које је из кампуса довео писац Марко Шелић Марчело.

Фото: Р. Балаћ

Обраћајући им се пре поласка, Шелић им је поручио: „Јуче је требало да буде ваш дан, али сведоци смо да у овој земљи нема шта да се слави. То није једини празни празник. Нисмо могли славити ни Осми март, јер како га славити у земљи где постоји Јутка и где жене организују скуп подршке. Испразнио се и Први мај, јер радници немају права. Не знам да ли је дозвољено ни славити Дан заљубљених, јер је овде дозвољено бити заљубљен само у једну особу. Можда нам остаје да славимо Нову годину, али ни то није сигурно, јер ми као да смо ушли у Орвелову 1984. годину, а не 2019“, навео је уметник.

Како је додао, не прихвата ставове да студенте не треба да занима политика.

„То је као да вас не занима зграда у којој живите. То не може да вас не занима. Сад је време хедонизма, људи ваших година који су јавне личности бирају да не учествују у овоме. Као да их је неко штампао у фабрици на истој производној траци. Данас ако не учествујеш у овоме, значи да те баш брига, значи да ти је добро. На дан кад буде, ако буде дошло, до водених топова до сузавца, на тај дан ће те јавне личности окачити слике из теретане, кафиће. У младости треба да се ужива. Али нажалост по вас ово није то време, ово није та земља. Ваше колеге морају да схвате да је ово и њихова борба. Реците им да смо сви Марија Лукић, да смо сви били у оном хеликоптеру, да смо сви били на оној наплатној рампи. То смо сви ми. Ја вас молим само за једну ствар – не будите разочарани зато што се неко други разочарао. Сад је време да се проба“, објаснио је Марчело.

Осврћући се на догађаје испред Скупштине града Београда, Лечић је казао да је то била својеврсна мишоловка за опозицију, јер се у року од 15 минута све догодило – излазак СНС жена, долазак хитне помоћи и Вучићева прес конференција. Пре тога клопка је била улазак у РТС. Зато је упозорио да сви који иду пред Пинк телевизију буду посебно обазриви на провокације, јер власт спрема нову замку.

– Позивам све да добро пазе, јер на делу је нова фаза да се међу нама нађу њихови који ће изазватди хаос, њима то треба – да изазову грађански рат – упозорио је Лечић.

Он је истакао да је на власти криминална банда, која краде и којој су руке огрезле у крви. Европи и Западу Лечић је поручио да они треба од свих који су на власти да траже да поштују европске стандарде и рекао да се за њих боре управо они који месецима протестују на улицама градова широм Србије.

Драмски писац Синиша Ковачевић поручио је Вучићу да му не вреди пресвлачење у Европејца и миротворца.

– Не вреди рођаче, смрди ти венчаница на смрт , на оних сто Муслимана које си хтео да побијеш за једног Србина, на ону децу коју си послао у рат – рекао је Ковачевић, поздрављен бурним аплаузом Новосађана.

Он је оптужио власт да је упропастила и осиромашила чак и богату Војводину у којој су села испражњена, јер је свака друга кућа празна, а свака трећа се руши.

– Седам година слушамо бајке о неком бољем животу, па кад ће више тај бољи живот, кад ће доћи то златно доба, догодило се само да је зацарио страх, да је зацарила омраза међу људима. Побићемо се браћо и сестре. Гледамо се као јетрве, као завађена браћа преко завађене очевине, ау сваком рукаву је кама, те каме је он ставио у рукаве и прва братска крв пашће на његове руке – рекао је Ковачевић.

Позивајући Новосађане да дођу у Београд 13. априла Ковачевић је рекао да су сви потребни Београду.

– Понесите добру вољу, смисао за слободу, који никада нисмо могли да изгубимо. Ово је наша земља, ово је наше небо, српско, русинско, словачко, буњевачко, румунско небо …Ово је српска Војводина довољно велика и широка за све добре и племените људе. Оно тамо је наш главни град који морамо спасити од разарања и спасити државу и нацију од потпуне пропасти – закључио је Ковачевић.

Глумац Милорад Капор оптужио је новосадског градоначелника Милоша Вучевића да је град претворио у престоницу не културе, него престоницу кича и некултуре и да је хтео да изазове сукобе међу грађанима.

– Хтели су да од Новог Сада направе поприште сукоба. Овде влада градоначелник који подржава политику своје партије која поларизује и свађа грађане. Он је хтео да доведе нахушкане следбенике да се туку са својим земљацима. Хтели су истог дана у исто време да одрже свој митинг, када су видели да нећемо одустати, померили су тај провидни маркетиншки трик на дан раније. Надам се да ће се тог 11. априла сетити да је пре 20 година убијен Славко Ћурувија, када је њихов председник био министар информисања, када су биле исцртане мете на челима новинара – подсетио је Капор.

После говора окупљени су кренули у традиционалну шетњу, која се завршила испред зграде РТВ Војводине уз још једно издање отвореног дневника. Ново окупљање заказано је за за следећи петак, 12. априла.

Пожаревац протестовао по 11. пут

Одржан је још један, 11. по реду, протестни скуп у Пожаревцу на којем се окупило више стотина незадовољних грађана.

Грађанима на скупу „Против отмичара државе“ и под паролама #1од5милиона и #никуртанимурта обратио се познати српски режисер, више пута награђиван иностраним наградама, за своје документарне филмове, Бошко Савковић, који је широј јавности познатији као творац и уредник чувеног сатиричног листа “Наша крмача”, која је настала на протестима 1996. и 97. године, организованих због изборне крађе тадашњег режима Слободана Милошевића, јавља за Данас репортер из тог града.

Савковић се присутним грађанима који су дошли на протест обратио у свом препознатљивом стилу-стилу “Наше крмаче”, износећи своје виђење данашње стварности на духовито-сатирични начин, што су присутни поздравили овацијама. Присутним грађанима обратио се и Иван Пацула ИТ стручњак и предузетник из Костолца.

– Моје име је Бошко Савковић и као такво вероватно многима ништа не значи. Дипломирани сам правник, редитељ документарних филмова, писац, некада сам био и новинар. Никада нисам био члан ни једне странке, нити то намеравам. Никада нисам имао нити једног радног дана у државној служби, нити то желим. Могао бих да вам набрајам називе филмова које сам режирао, награде за филмове које сам заслужио. Да се хвалим са две награде у Кану за своја документарна остварења. Али не желим. Желим да подсетим оне старије међу вама ко сам ја у ствари. Ја сам онај који је стајао иза овога- на почетку говора Савковић је у кратким цртама изнео своју биографију наглашавајући како је, зашто и где настао чувени сатирични лист „Наша крмача“.

-Да. Наша крмача. Сећате се тих новина коју су биле забрањене да се продају у вашем граду? Продавали су их готово илегално наши колпортери, Момчило Вељковић, и сад покојни Радојко Луковић. И добијали батине због тога. Тешке батине… И не само они. Тукли су и нас у редакцији у Београду, пленили тираже… претили. Сећате ли се деведеситих за које смо мислили да нам се никада неће поновити… Ове сатиричне новине су биле један од симбола борбе против мрака у коме смо тада живели рекао је он и објаснио зашто тај лист не излази сада иако има много материјала за то.

-Питају ме често због чега Крмача више не излази… А ја им објашњавам да нешто тако смешно и циркусно као што су неке данашње дневне новине, ни једне озбиљне сатиричне новине не могу надмашити. Онака чуда и простоте које данас можете видети на насловницама многих таблоида, мој цивилизовани мозак не би могао да замислим у Нашој крмачи.

Савковић питао окупљене Пожаревљане зашто протестују:

„Него, откуд ви на улицама свог града, откуд ви на улицама Пожаревца већ недељама? Да ли вас мучи нешто? Какве ви проблеме имате? Јесу ли исти као у другим српским градовима? Или се разликују?

Има ли поред вас који сте данас на улици још оних који би дошли, али се плаше. Ваших познаника, комшија, рођака… Сигуран сам да их има. Зашто се плаше да дођу? Да их не сниме камере, да их неко не откуца шефу, управнику смене.. Ко зна бар једног од њих нека подигне руку…

Е па добро… знате шта да им поручите. Поручите им да страх раздире ум.

– Шта ви желите у ствари? Ви који сте овде. Ви који се не плашите. Да дођете на власт? Да седнете на место неког комшије у локалном парламенту… Постанете Курта уместо Мурте?

Или сте овде из потпуно других разлога?, упитао се Савковић и одмах одговорио на сопствено постављено питање.

– Ја мислим да знам зашто сте овде. Вероватно из истог разлога због кога сам ја одлучио да на ваш позив узмем микрофон вечерас. Овде сте зато што волите Србију и што не желите да мењате државу у којој ћете живети, већ систем и механизам који влада овом државом деценијама.

Фото: М. Вељковић

На крају свог обраћања Савковић је замолио окупљене грађане да не наседају на провокације власти.

– Молим вас, немојте улетати у њихове организоване замке. Немојте никада ударити на свог брата, свог комшију, друга из разреда, само зато што другачије мисли. Што су га ставили на другу страну улице. Није то ни њихов ни наш избор.

Иван Пацула ИТ стручњак и предузетник из Костолца обратио се присутнима критикујући градску власт.

– Господо из градске власти, рекли сте да је „Кључ развоја Пожаревца коначно у вашим рукама, и да не смете да се „играте са њим и испустите га“.

Дајете пет милиона динара за лавиринт на 10 хиљада квадрата, а Бамби парк и Гем се распадају.

За ових седам година нисте отворили ниједан вртић у граду… У вртиће се уписују деца чији су родитељи подобни односно имају чланске карте.

У време забране запошљавања запослили сте више стотина ваших послушника, чланова. Тротоари поломљени, улице у рупама, смећа на све стране. Скрнавите и сечете и ово мало зеленила у граду. У парку хоћете да правите лакрдију од бетона, гранита и кованог гвожђа. Ништа не завршавате у року –нагласио је Пацула.

Фото: М. Вељковић

Господо из градске власти, рекли сте да је „Кључ развоја Пожаревца коначно у вашим рукама, и да не смете да се „играте са њим и испустите га“.

Господо из градске власти, немате ви кључ развоја, не знате ни како се користи, изгубили сте га- закључио је свој говор поруком градским властима, Костолчанин Иван Пацула.

Протест у Великој Плани

Ђилас у Косјерићу: Покажимо режиму да смо другачији од њих

„Нико од нас не жели нови 5. октобар, већ хоћемо 6. октобар, да они који сада поново покушавају да промене историју, заувек оду са политичке сцене“, поручио је Драган Ђилас, један од оснивача Савеза за Србију, вечерас у Косјерићу.

Ђилас је на протесту „1 од 5 милиона“, који се у Косјерићу одржава већ осми петак заредом, окупљеним грађанима казао да ни после 5. октобра пре 19 година није све било добро, али да је суштинска разлика та што тада није било оволико агресије и мржње, а ни поделе међу народом коју актуелна власт подстиче. „Не смемо више да се делимо, јер сви смо ми грађани Србије и волимо је. А овај човек – Александар Вучић – тиме што нас стално дели, што нас стално вређа, ради најстрашнију ствар за ову земљу“, рекао је он, наводи се у саопштењу Савеза за Србију.

„Сваки дан од режима слушате како сми ми насилници, како ми нападамо жене. Али, врло добро се зна и ко је палио кућу новинару, и ко је као челник општине нападао жене, ко је у Житорађи пребио два момка усред кабинета председника општине, зна се и чији се отац по Београду шета са 300.000 евра у ранцу“, рекао је Ђилас и додао да шта год да се деси, никада режиму не треба одговарати на исти начин, већ показати да су грађани Србије другачији и да су спремни да земљу мењају набоље.

„Као људи који шетају суботом у Београду, отишли смо да обиђемо оне људе који су штрајковали глађу због кредита у швајцарским францима. Два дана након тога, после шест година своје власти, сетио се да их обиђе и Вучић. И дошло се до решења, истог оног који сам предлагао пре 14 месеци, али то није важно. Многи су напали те људе зато што су разговарали са њим. Немојте их нападати! Они остају без крова над главом, продају станове, ко зна колико њих није преживело те стресове… Важно је да се тај проблем реши. Нисмо ми отишли код њих да бисмо добили њихове гласове, већ да их подржимо зато што су у праву, и свако од нас на так начин треба да размишља о Србији“, поручио је Ђилас.

Он је поручио и да се више не треба бавити Вучићем, јер је и њему самом јасно да више не може да окупи људе око себе – у Смедерево је, на пример, довео 72 аутобуса, а имао је 3.000 људи… И ти аутобусу су полупразни, истакао је Ђилас и додао да уместо тога, људи треба данас да се баве оним што ће радити када се ова власт смени.

„Наша земља може страшно брзо да напредује и то кроз улагања у пољопривреду, енергетику… Данас се Србија економски гаси, 2011. године напустило ју је 13.000 људи, а прошле године отишло је скоро 100.000. Уколико се овако настави, за 20 година биће нас упола мање но сада. А ми имамо потенцијал да нам минимална плата буде 350 евра, да нам лекари примају не мање од 1.000 евра и да задржимо све оне људе који у рукама имају неко знање, а данас нам одлазе“, поручио је Ђилас.

Он је позвао Косјерце на велики протест у Београду 13. априла, и то не само због тога да би показали Вучићу да „нас има много више од 1.283 колико он тврди“: „Нису важни бројеви, важно је то што је прошлог викенда један Бојник отпочео протесте, једно Лебане… Људи се више не плаше, већ слободно причају, и то је успех ових протеста“, закључио је Ђилас.

Протест у Кикинди

Ниш: Ова власт ће фотеље бранити крвљу, али ми смо мирни и упорни

Председник Левице Србије и један од оснивача Савеза за Србију Борко Стефановић позвао је вечерас грађане Ниша да масовно дођу на велики народни протест 13. априла у Београду, када ће се „мирно и без насиља прославити рођендан грађанске побуне и будуће победе“, јавља репортерка Данаса из Ниша.

– Дођите сви, да притиснемо власт и да покажемо како изгледа слободна Србија. То је довољно за ове што су се толико уплашили да су почели да изводе жене да у кордону стоје испред њих, док се они сакривају у подруму. Они су већ изгубили, јер нема избора, нема скупштине и нема медија по њиховим правилима. Србија која не клечи је на улицама и булеварима. Србија је данас један талас и један фронт победе. Немамо времена за поделе, то ћемо оставити за после Вучића, тада ћемо измерити колико ко од нас има подршку – рекао је Стефановић на на 13. грађанском протесту „Стоп терору- за Ниш без страха“, који је део протеста „1 од 5 милиона“.

Пред неколико стотина окупљених на централном градском тргу, Стефановић је казао да актуелна власт покушава да влада на свакодневним лажима да нам је све боље, док имамо најниже пензије и плате у Европи, плате под 200 евра које се представљају као светла будућност, највећи пад индустријске производње у Европи, Закон о раду који обесправљује раднике, вишемесечне листе чекања за лечење или ратне ветеране који су доведени у позицију да просе да би преживели.

– Док говоре нама и вама да сте лопови, издајници, сецикесе и криминалци, они једино размишљају о томе како да украду и ставе у свој џеп све што је преостало од ове земље. Пет стотина милионера је у врху СНС-а, сваки тендер је намештен, сваки ток новца води у њихове џепове, медије су заробили, а судове, тужилаштва, полицију и друге институције приграбили. Планирају да продају све што је преостало, од комада земље до изворишта вода, а да они свој део ставе у џеп. Док је ваша плата 200 евра, они толико троше на дан. СНС је једна криминална и клептоманска организација која покушава да влада још 100 година. Али, то им неће успети, као што им неће успети јалов и разбојнички покушај да поделе народ – рекао је Стефановић, додајући да ће у новој и нормалној Србији бити места за све и „никоме ништа неће фалити“, па ни онима који данас за ситну фајдицу нападају и вређају учеснике протеста.

Председник Удружених синдиката Србије „Слога“ Жељко Веселиновић је оценио да Александар Вучић као председник Србије дели народ на његов и „други“ и да „покушава да изазове братоубилачки рат“, настојећи да грађане у протесту прикаже као насилнике. Најављујући сутрашњи одлазак грађана испред телевизије Пинк, која је „синоним зла“ , јер „трује народ лажима и порнографијом“ и „служи свакој власти“, он је казао да ће тај протест бити миран и цивилизован, а његов циљ бити да покаже Жељку Митровићу да ће у нормалној Србији изгубити фреквенцију.

– Ми живимо у фашистичкој творевини коју је Александар Вучић направио за себе и своје блиске људе, као што је, рецимо, његов блиски пријатељ Небојша, чији отац у ранцу носи 300 хиљада евра како би завршио један послић. Ова власт неће отићи из својих фотеља по цену живота, и своје фотеље ће бранити до смрти, али наше је да упорно и мирним путем захтевамо да се она промени- рекао је Веселиновић.

На протесту је говорио и Саво Манојловић, председник Удружења за заштиту уставности и законитости, који је казао да је актуелна власт способна да завади два ока у глави, по цену „сукоба и крви“, и оценио да у Србији неће бити владавине права док судски епилог не добију „крв са главе Борка Стефановића, све Јуткине жртве или гареж са куће новинара Јовановића“.

Следећи протест је заказан за петак 12. април.

Протести у Лесковцу

Протести #1од5 милиона у Зајечару

Вечерас је у Зајечару, код споменика Николи Пашићу, одржан протестни скуп више стотина грађана и симпатизера опозиционих политичких странака, по дванаести пут. Као и у већини градова Србије и овде је постало сасвим видљиво да су протести попримили страначки карактер, те су неки од ранијих организатора изразили неслагање и негодовање због те чињенице, јавља, наш дописник из Зајечара.

Главни говорници вечерас су били Зоран Лутовац, председник ДС-а и Вук Јеремић, председник Народне странке. Након говора двојице политичких лидера ишло се у шетњу градским улицама уз лепљење флајера са бројним неиспуњеним обећањима бившег и садашњег градоначелника Бошка Ничића. Ваља поменути да је Ничић у току прошле шетње организовао комуналне полицајце да фотографишу учеснике и оне који су лепили флајере, те су изречене и прве мандатне казне.

Зоран Лутовац је своје обраћање окупљенима засновао на данашњој слици Србије, као земље из које се исељава велики број становника. Када би се лако долазило до виза Србија би буквално остала полупразна. То је главни разлог зашто смо данас на улицама у стотинак градова у Србији и предстоји нам период у којем ћемо, након одласка овог режима, морати да Србију изградимо наново.

Лутовац је означио два стуба на којима се заснива власт Александра Вучића-први је лаж а други је страх. Ако ослободимо медије и ућуткамо лаж, онда ће и други стуб-страх грађана бити уклоњен. Обећао је, након победе, да ће се изградити и нови економски систем. Прривреда Србије неће бити више заснована јефтиној радној снази, већ на знању, инвентивности и способностима својих грађана. Изградња нових институција које ће гарантовати демократију се подразумева. На крају обраћања, Лутовац је позвао све грађане – да се видимо у Београду 13. априла -да виде колико нас је.

И Вук Јеремић је говорио у сличном тону уз неке додатке, специфичне за његову политичку филозофију. Констатовао је да садашња власт не почива нити на некаквој идеологији нити пак на етици. У Србији је добро само Александру Вучићу и малој групи око њега која има огромне материјалне користи . Рекао је да су дани власти А.В. одбројани, али колико ће он још дана бити на власти зависи од нас и то највише 13. априла. Он је истакао да није за промену власти на улици, већ на изборима али да се морају створити услови за фер изборе у супротном бојкот је неминовност.

Јеремић је запитао зашто се ове године у Србији не обележава велики датум из наше историје-1219.године је формирана Пећка Патријаршија. На крају свог говора Вук Јеремић је позвао што већи број грађана Зајечара на главни протест #1 од 5 милиона- 13. априла у Београду. Може се констатовати да су Лутовац и Јеремић „извели“ на протест вечерас приметно већи број грађана но што их је било неколико пута пре тога.

Следеће окупљање је заказано за наредни петак у исто време.

Протест у Ваљеву

Протест у Ужицу: „Вучићу, одлази“

„Одлази, одлази“, поручили су Ужичани Александру Вучићу са једанаестог протеста „1 од 5 милиона“, одржаног вечерас испред зграде Скупштине града.

Окупљенима је говорио Зоран Живковић, народни посланик Нове странке, који је побројао све афере актуелне власти, навео да Вучић није смео да дође у Ужице током своје турнеје по Србији и назвао га „највећим лажовом у историји Србије, већим од Милошевића“, јавља наш извештач из Ужица.

Фото: Ненад Ковачевић

Рекавши да су грађани све сиромашнији, да је „јавни дуг три пута већи него 2014. године, односно да износи 23,5 милијарди динара, он је објаснио да „сви запослени у Србији, чије су просечне плате 430 евра, мораће да дају по 18 плата да бисмо тај дуг вратили, што су два буџета Србије“.

На Косову, како је рекао „већ седам година је формирана коалиција у којој су ратни злочинци из Приштине – Харадинај, Тачи и остали, као и ратни профитери и ратни хушкачи из Београда – Александар Вучић, Вулин, Дачић и они који су уочи бомбардовања 1999. добијали станове“.

„Никада ниједна власт у историји Србије није толико лагала, чак ни Милошевићева, као ова данашња“, казао је Живковић, питајући се шта је са хеликоптером и погибијом осморо људи, са страдалим нашим дипломатама у Либији, афером Јутка, са Савамалом, наводећи да је „Београд на води највећа дивља градња у историји човечанства“.

„Ко ће одговарати за то што је испуштена вода из Заовинског језера из Хидрелектране Бајина Башта, чиме су направљене огромне штете? Хоће ли доћи Вучић и рећи померићемо брдо, као у Грделичкој клисури или ће Кинези да нам донесу воду“, рекао је Живковић и питао се због чега је уопште испуштена тако велика количина воде из тог језера.

Протест у Ужицу/Фото:Ненад Ковачевић

„Морамо да зауставимо пропаст и да сачувамо државу да нам млади не би бежали, а они који остану да враћају дугове. Највећа одговорност је на опозицији. И ја сам крив за много тога што се десило последњих двадесет година. Највећа моја кривица и, нажалост, покојни Зоран Ђинђић дели део те кривице, је у томе што није било 6.октобра. Обећавам Вам, све то што је требало да се уради тог шестог октобра, биће урађено када ви поново одлучите да у Србији буде власт која ће да ради свој посао, као што смо ми то радили од 5. октобра 2000. до краја 2003. године. Шести октобар не значи протеривања и стрељана, већ увођење закона“, казао је Живковић и поручио да би се Србија уредила потребно је да „лудаке пошаљемо у лудницу, а криминалаце у затвор“.

Наводећи да „поштујемо Русију и Кину“, Живковић је додао да је „будућност Србије у ЕУ“, за коју је рекао да „није савршена, али да је то најбоље за нас“.

Превозници одбијају да возе грађане на протест у Београд

Зоран Филиповић, водитељ протеста, казао је да је „седам превозника одбило да одговори на упит да обезбеде пет аутобуса за превоз Ужичана на протест 13.априла у Београд“, а потом поручио да „постоје и алтернативни начини да се оде на протест“.

У Горњем Милановцу позвани грађани у Београд 13. априла

У Горњем Милановцу одржан је вечерас 13. пут за редом протест „Један од пет милиона“, са кога су позвани грађани на протест опозиције против власти 13. априла у Београду, преноси Бета.

На протесту, на коме је било окупљено око 100 грађана, говорили су потпредседник Синдиката „Слога“ Владимир Радосављевић и професор Саша Миленић.

Радосављевић је рекао да је председник Србије Александар Вучић „извређао све раднике у држави када их је назвао нерадницима“.

Он је оценио да „није нормално “ да радници у Србији раде за 30.000 – 40.000 динара и да „трпе да њихове паре дају неким страним инвеститорима“.

Миленић је рекао да је протест „Један од пет милиона“, који се одржава у многим градовима, „највеће добро Србије“.

„Седам година је актуелни режим Србију убијао у појам, девастирао је економски и политички и растакао уставно- правни основ и темељ државе. Чинило се да то постаје седам библијских година куге, а онда су се појавили протести ‘Један од пет милиона’ који значе обнављање наде у будућност“, рекао је Миленић.

Он је рекао да је режим у Србији направио привредни монопол, и да је привредни раст, као и раст плата у држави најмањи у Европи, а да једино расте задужење и емиграција.

Миленић је позвао грађане на протест 13. априла у Београду. Након обраћања, одржана је протестна шетња централном градском улицом.

Грађани су на почетку колоне носили велики транспарент “ Један од пет милиона, Горњи Милановац“.

Антић и Шкоро на јубиларном окупљању Смедереваца код Дуда

Смедеревци су се овог петка по десети пут окупили на протесту код карађорђевог дуда. Говорили су им Новица Антић, први човек Војног синдиката и Срђан Шкоро, новинар.

Фото Подунавље.инфо

Пре но што се Антић обратио окупљенима, организатори су и за овај протест припремили пригодан игроказ, сада је то био министар Вулин, као најава за оно што ће председник Војног синдиката рећи окупљенима.

– Сви српски војници су са вама и срцем и душом, а биће и телом када то буде потребно. Српска војска и српска полиција су део народа. Међу вама су наше супруге, наше сестре, браћа, пријатељи и рођаци. Имао сам, нажалост, то искуство да 5. октобра будем „употребљен“, на начин да ме неко ангажује, са мојим колегама, против народа, али смо и тада били на висини задатка, нисмо насели на то што је од нас тражила тадашња власт. Зато нека вас не брине никаква прича о томе да ће неке „специјалне јединице“, овакве или онакве, моћи да се употребе против народа. То нису никакве специјалне јединице војске или полиције, то су банде које они ангажују за новац а које ћемо ми брзо разбити и уништити. Страх је реч намењена њима, а не нама и вама. Они се боје и не могу да спавају – казао је, између осталог, Антић на Тргу.

Фото Подунавље.инфо

– Ми знамо шта је наш пут и шта је наш задатак. И ова четири месеца, ако је ишта вредно од ових протеста то је што су они потпуно разголитили и разобличили ову власт и показали нам ко су и шта су, ако је било уопште неке дилеме. Тражили су грађани датум, тражили су орочавање, сада имамо и датум и време и град где ћемо се скупити. То је Београд, 13. април. Сви као један, до краја, до победе, до ослобођења. Нема одустајања, не смемо пропустити ову прилику. Једноставно, ако то пропустимо онда ћемо се бавити да ли Вучић треба да иде на бабине код Ане Брнабић или на заклетву код Вулина. Шта год да буде знајте, када се буде писало о овом времену знаће се ко је био на правој страни. А то сте били ви. Треба да будете поносни ви који сте шетали десет пута, и по најгорем времену – као и Антић, и Срђан Шкоро је свој говор завршио позвавши Смедеревце да дођу 13. у Београд, преноси Подунавље.инфо.

На протесту у Чачку поново затражене оставке државног врха

У Чачку је вечерас 12. пут одржан протест „Један од пет милиона“ на којем је око хиљаду окпљених грађана затражило оставку председника Србије Александра Вучича и комплетног државног руководства, као и директора РТС-а Драгана Бујошевића, преноси Бета.

Један од организатора протеста Радиша Ћериман позвао је окупљене да у суботу, 6. априла „посете“ ТВ Пинк у Београду.

“Надам се да ће нас чачанских сељачина и ђилкоша, како нас је ријалити маг назвао, бити у што већем броју“, рекао је Ћериман.

На протесту у Чачку говорили су потпредседник Народне странке Мирослав Алексић, председник Народног покрета Срба са Косова „Отаџбина“ Славиша Ристић, председник Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић и председник Двери Бошко Обрадовић.

Алексић , Обрадовић и Ристић су најављени као народни посланици, док је Трифуновић најављен као драмски уметник.

Алексић је рекао да седам година грађани Србије слушају „бајке о бољем животу“ и да су сви други криви за стање у држави.

„Ми нисмо заслужили да имамо председника који нас назива олошем, који нас назива насилницима, исти онај који брани и Јутку и Симоновића, али смо истерали из рупе и једног и другог, па ћемо из рупе истерати и Вучића“, рекао је Алексић.

Он је позвао грађане на протест против власти у Београду 13. априла.

„Чујем да нико од превозника не сме дати аутобусе који ће 13. ићи на протест у Београд. Е па Вучићу, да ти кажем, ићи чемо ако треба и тракторима, ићи ћемо пешке, и возом, па не можеш угасити народни бунт, народ се подигао неће више да трпи твоју бахатост, неваспитање и вулгарност, нећемо дати да више уништаваш Србију“, рекао је Алексић.

Ристић је рекао да је пре неколико да а прошло 20 година од НАТО агресије на Србију и 20 година од „окупације“ Косова.

„20 година сањамо слободу и после 20 година уместо да смо ближе том циљу, на нашу несрећу, ако нешто не предузмемо, ових дана ћемо дочекати један неславан, тужан јубилеј – седам година окупације Србије од једног човека“, рекао је Ристић.

Он је рекао да не жели да помиње име човеку који је председник државе, јер он то „не заслужује“.

„Лажов, лопов, преваранат, велеиздајник, криминалац на челу државе, то су имена која приличе његовом карактеру и делу. Обећао је онима који су га довели на власт да ће предати Косово и сада, када му цури време и рокови измичу, цвили, кука, наводно плаче и све друге оптужује за издају, да су сви други издали Косово само он наводно није“, рекао је Ристић.

Трифуновић је на почетку обраћања изрецитовао песму Владислава Петковића Диса „Наши дани“ и рекао да је песма написана пре 110 година, а њена актуелност и данас говори „да се мрднули нисмо са мртве тачке“.

Он је говорио о новој политичкој култури у Србији и „праву на различито мишљење“.

„Двери и Покрет слободних грађана Бошко (Обрадовић) и ја, ми смо као Црвена Звезда и Партизан, вечити ривали који су два света и покушавају да у сваком дуелу спортски победе једни друге. Међутим, када Звезди и Партизану забраните да се такмиче, онда спорт пада у други план. Ми се данас боримо за наше основно, фундаментално право да се сутра можемо на миру разликовати,“ рекао је Трифуновић.

Он је додао да је, ма колико чудно звучало када он то изговара, грађанима Србије неопходна нова политичка култура.

„Ајде да се не делимо на патриоте и издајнике, као што то раде неки националисти или на узорне грађане и фашисте, као што то чине неки грађани. Кад већ не може у Парламенту, кад не може између власти и опозиције, такав однос морамо да остваримо ми, нас свих пет милиона“, рекао је Трифуновић.

Он је позвао грађане да не верују ниједном политичару који покушава да направи поделе у друштву

„Не наседајте на јефитине и бедне форе политиканата, ми смо већ превише подељена заједница, ми морамо да радимо на јединству, ми морамо коначно да заслужимо да постанемо заједница. Ми и мамо историјску одговорност да излечимо ово сурово, три деценије масакрирано душтво“, рекао је Трифуновић.

Његов говор је често прекидан бурним аплаузима.

Обрадовић је захвалио председнику Србије Александру Вучићу што је све ујединио против њега.

„Нема тог Србина који би ујединио Ужичанина (одакле је родом Сергеј Трифуновић) и Чачанина, Партизановца и Звездаша, левицу и десницу, оне који су за улазак Србије у ЕУ са онима који су против, оне који мало више воле Русију са онима који мало више воле Америку, што говори о нашој солидарности , да сви као један идемо без одступања до коначног пада Александар Вучића са власти, после седам година диктатуре, лажи, издаје, лоповлука , криминала , корупције“, рекао је Обрадовић.

Он је додао да је ситуација у држави „алармантна“ и да је дошла до опасне зоне у кој је предсеник свих грађана Србије спреман да позове своје присталице да дођу у Београд да се обрачунају са присталицама опозиције.

„Имамо председника који јавно призива неку врсту браотоубилачког и грађанског рата, ми имамо Председништво владајуће странке које овлашћује Вучића да не разговара са лидерима опозиције. Све то нам говори да наша власт није нормална“, рекао је Обрадовић.

Он је рекао да демонстранти у суботу, 6. априла крећу, како је рекао „на епицентар медијског зла“ ТВ Пинк.

„У име комплетне опозиције вам обећавамо да онога тренутка када видите да је телевизији Пинк одузета национална фреквенција, а да је Жељко Митровић у затвору, тада су се десиле политичке промене у Србији и тада коначно долази правда у овај народ и државу“, рекао је Обрадовић.

На протесту је приређена изложба под називм „Изложба СНС криминалаца“, на којој су изложени плакати са ликовима владајућих људи из СНС , међу којима је био и градоначелник Чачка Милун Тодоровић са текстом о њиховим аферама.

На околним стубовима били су излепљени плакати на којима је писало „Оставка, Милуне одлази“.

Окупљени грађани су лепили флајере „са Вучићевим лажима“.

На протесту је поред рок музике која је пуштана са разгласа, био и улични виолиниста који је свирао кола.

Током обраћања говорника продаване су пиштаљке и беџеви са натписима „један од пет милиона“, „ми или он“, за по 100 динара.

Након обраћања говорника окупљени грађани прошетали су централним граским улицама са великим транспарентом на челу колоне „Чачак без страха, једна од пет милиона“ и „Мафијашу, разбојниче, АВ капоне“.

Следећи протест заказан је за 12. април у 18 часова.

Протест у Старој Пазови

Протест у Суботици

Протест у Панчеву

Крушевљани са протеста поручили Вучићу да мисле другачије од њега

Са вечерашњег, једанаестог окупљања у Крушевцу под слоганом „Један од пет милиона“ поручено је да ће грађани идуће суботе, 13. априла, у Београду показати да мисле другачије од председника државе Александра Вучића, преноси Бета.

Посланик покрета Двери, Краљевчанин Драган Весовић, казао је да су се дедови данашњих генерација, правећи државу, изборили за „слободно мишљење гуња и опанка“ и упитао да ли је могуће да Александар Вучић мисли да не постоје људи који смеју да мисле другачије од њега.

„Нас није страх да мислимо другачије, да пођемо у Београд да ти кажемо да мислимо другачије од тебе. Доћи ћемо да чујеш да ми из унутрашњости Србије мислимо другачије од тебе“, рекао је Весовић.

Председник крушевачког одбора Народне странке Дејан Стевановић рекао је да не прихвата да га са јавних трибина фукционери СНС-а називају кретеном и идиотом јер износи своје мишљење.

„Живимо у медијском мраку, док Вучић по Србији нашим новцем организује митинге са којих нас вређа“, рекао је Стевановић.

Стевановић је рекао и да је сигуран да у СНС има много часних и поштених људи који су заслепљени те да су ови протести начин да се и они подстакну на критичко мишљење.

Повереник крушевачког Одбора Левице Србије Иван Мандић је рекао да многи суграђани не смеју да дођу на протесте јер су уцењени радним местима и заплашени.

Казао је да је то што се у Крушевцу граде кружни токови и улаже у инфраструктуру обмана јер изостаје раст животног стандарда, а представнике власти је упитао зашто радници у страним компанијама раде по уговорима о привременим и повременим пословима, а млади масовно одлазе.

Организатори протеста су подсетили да грађани који се у Крушевцу окупљању сваког петка траже да градоначелница Јасмина Палуровић поднесе оставку те да то учине и градски већници и чланови Наџорног одбора Градске топлане.

Учесници протеста су прошетали главом градском улицом носећи „13. април“, „Олош узвраћа ударац“, „Узмите нам пароле, остаће нам мотке“, „Линч, силовање, насиље трпимо седам година“, „Ајде, ајде, Јасмина, оставка“.

Зеленовић у Краљеву: Власт освајамо на првим, слободним, изборима

Вечерас су у Краљеву, по дванаести пут за редом, одржани протести грађана под називом #1од5милиона на којима је говорио Небојша Зеленовић градоначелник Шапца и један од челника Савеза за Србију. Он је, касније, заједно са окупљеним грађанима прошетао централном градском улицом чије су баште кафића биле препуне, јавља наш извештач из Краљева.

Иако се може рећи да је, од почетка протеста у Краљеву, Небојша Зеленовић најзвучнији представник опозиционог блока који је говорио у Краљеву то, чини се, није значајније утицало на бројност вечерашњег протестног скупа.

Око стотину најупорнијих било је, и овог петка на Тргу Јована Сарића, па се чини, а и говори у неким коментарима на друштвеним мрежама, да је извесна доза рутине надвладала у редовима организатора протеста и да изостаје указивање на проблеме у локалној заједници за чије решавање су грађани Краљева заинтерсовани.

Обраћајући се краљевчанима Зеленовић је нагласио да су ови протести мирни и да њихов циљ није насилно преузимање власти.

„Власт се осваја на изборима и ми ћемо је тако освојити. Али не на изборима под садашњим условима чија је главна карактеристика блокада медија и немогућност већине грађана да чују било чије другачије ставове о бројним проблемима у друштву а камо ли предлоге незадовољних грађана окупљених око опозиционих странака у Савезу за Србију“рекао је, између осталог Зеленовић.

Шабац: Власт заговара фашизам у Србији

У Шапцу је одржан 12. протестни скуп где се пред Старом робном кућом окупило неколико стотина грађана.

Бранко Антонић, председник Рома из Драгиња, позвао је грађане да се успротиве овој власти која дели народ, а Роми су данас заборављени, незапослени, без основних права. Принуђени смо да тражимо азил и крајње је време да у одбрану достојанства и будућности устанемо против ове власти.

Стефан Новаковић, представник студената, указао је да већ седам година овде влада булумента неспособњаковића и оних који пљачкају Србију. Ми желимо Србију где ће бити шанса за младе, где ће млади желети да остану у демократској земљи и где ће иматиу шансу за бољи живот. Тражимо слободу за медије, слободне и фер изборе, и владавину права а не диктатуру.

Јелена Вујановић, докторант политичких наука, упитала је ко то данас заговара фашизам, а јасно је да ова власт сваког ко другачије мисли назива фашистом. Подстетила је и на “живи зид” жена које су браниле Скупштину Београда, а при том нису дигле глас против Јутке, Бабића или Лабана, који су експоненти насиља и корупције. Ми желимо слободну Србију, и зато је 13. април прилика да кажемо:” Доста је!”, и да накарадни режим отерамо у историју.

Протестна шетња кренула је новом трасом, до насеља Тркалиште, а потом Улицом проте Смиљанића до центра града.

Протест у Пожеги: „Пожега је Милош Јовановић“

„Пожега је Милош Јовановић“, „Два лоша не убише Милоша“, „Тишина, док професор прича“, „Један из владања“… То су само неке од порука на транспарентима које су грађани Пожеге носили током вечерашњег, 22. протеста.

Вечерашње окупљање на Тргу слободе, које је протекло без страначких обележја и било је најмасовније до сада, јер му је присуствовало око 300 људи, израз је подршке Милошу Јовановићу, угледном професору историје у пожешкој гимназији, кога су локални напредњаци вређали само зато што је био говорник на претходном протесту.

Доласком на протест, солидарност са професором су исказале његове колеге, које су потписале јавно писмо подршке, али и бивши и садашњи ученици пожешке гимназије.

фото: М.Николић

Богдан Радовановић, активиста Иницијативе за Пожегу, објаснио је да „организатор вечерашњег окупљања није Иницијатива, ни просветни радници, а ни ученици професора Јовановића, већ они који не поштују највредније људе у том граду само зато што имају другачије мишљење“.

„Организатори скупа су, нажалост, нељудскост, неморал, бестидност, малициознист, перфидност, осионост и бахатост“, поручио је Богдановић, алудирајући на понашање челника пожешке власти, коју предводе напредњаци, а потом цитирао професора Јовановића са прошлог протеста о грађанском и људском достојанству, слободи и грађанским правима, за које је рекао да и даље одзвањају Пожегом. Он је прочитао и писмо подршке Јовановићу, које је до сада потписало више од сто његових колега, док је петицију на Интернету потписало више од 400 људи.

фото: М.Николић

Зора Шијак, професорка српског језика и књижевности у пензији, у име потписника писма подршке професору Јовановићу, рекла је да су грађани изложени „бестидним и безочним нападима“, да су „нападали Милоша, раније и њене колегинице, а сутра ће“, како је рекла, „нападати све оне који не трпе лажи и не подржавају марифетлуке“.

„Вечерас сам овде да јавно подржим мог колегу Милоша Јовановића, сјајног професора и поштеног човека који је својим ставом и радом бранио и брани достојанство наше професије“, поручила је професорка Шијак. Она се захвалила окупљенима, бившим и садашњим ученицима што су подржали професора, али и свим, како је истакла, „слободоумним колегама из Пожеге, Ужица, Косјерића, Лучана, Београда, Аранђеловца, Руме и осталих градова који су својим потписима доказали да поштују људско достајанство“.

Верујем у част и поштење

Поздрављен громогласним и дуготрајним аплаузом, окупљенима се кратко обратио и професор Милош Јовановић. „Хвала свима који су стали уз мене и моју породицу у тренуцима у којима сам био изложен прљавим нападима. И даље верујем у част, достојанство и поштење“, поручио је професор, након чега су грађани прошетали центром Пожеге.

ИЗВОР: ДАНАС

———

6.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић