АКТУЕЛНО

ЦХФ СРБИЈА: ВКС коначно донео ПРАВНИ СТАВ о кредитима – хвала држави и свим грађанима који су помогли


Центар за заштиту корисника банкарских услуга „ЦХФ СРБИЈА“
Матични број: 28208227, ПИБ 109637901
Ул. Цара Лазара бр.5-7
e-mail: chfsrbija@gmail.com
www.chfsrbija.org

Београд, 02.04.2019.године

 

ПРЕДМЕТ: САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

 

Удружење ЦХФ Србија обавештава јавност да је Врховни касациони суд дана 02.априла 2019.године коначно донео правни став у коме је изнео да је ништава одредба уговора о кредиту о индексацији у валути швајцарског франка која није утемељена у поузданом писаном доказу да је банка пласирана динарска средства прибавила посредством сопственог задужења у тој валути и да је пре закључења уговора кориснику кредита доставила потпуну писану информацију о свим пословним ризицима и економско-финансијским последицама које ће настати применом такве клаузуле.

Врховни касациони суд је наложио нижестепеним судовима усвајање привремених мера којим се до окончања поступка забрањује продаја хипотековане непокретности, као и застајање са већ покренутим извршним поступцима, што је од непроцењивог значаја за кориснике кредита.

У наставку се очекује и формирање радне групе састављене од стране представника државе, НБС, банака и корисника кредита, како би се овај проблем решио на системски начин.

Удружење ЦХФ Србија поздравља данашњу одлуку Врховног касационог суда у делу који је у сагласности са европском праксом и верује да је могуће наћи и системско решење за кориснике кредита, уз услов да банке унапред писмено гарантују да неће тужити државу Србију и да држава Србија и корисници кредита неће имати ни динар трошка због тог решења, све имајући у виду да би такво решење значајно умањило потенцијалне ризике банака.

Системско решење би било значајно и због моменталног умањења кредитног ризика које су банке преко Националне корпорације за осигурање стамбених кредита пребациле на државу Србију, која је осигурала преко 85% свих спорних кредита.

Верујемо да банке због системског решења не могу имати било какву штету, јер свака потенцијална изгубљена добит мора бити доказана и заснована на претпостављеној, законитој заради, што зарада на курсу швајцарског франка апсолутно није и не може бити.

Удружење ЦХФ Србија истиче да је указана пажња од стране државног врха и свих грађана Србије ставила ову тему у фокус, што је било пресудно, јер корисници ових кредита нису више могли издржати терет који их је преко 4 године прекомерно исцрпљивао, због чега се свима искрено захваљујемо!

Напомињемо да сходно пракси суда за људска права у Стразбуру и данашњој историјској пресуди Врховног суда у Хрватској, свако ко није у целости обештећен евентуалним системским решењем, има право и могућност да преостали део својих права оствари судским путем, што је такође значајно.

УПРАВНИ ОДБОР
ЦХФ СРБИЈА

 

***

ПОВЕЗАНО:

*ЦХФ Србија: Јелена Павловић – ПРВА битка је добијена

*Врховни суд донео СТАВ: „ПУНОВАЖНОСТ ВАЛУТНЕ КЛАУЗУЛЕ КОД УГОВОРА О КРЕДИТУ У ШВАЈЦАРСКИМ ФРАНЦИМА И КОНВЕРЗИЈА“

*ДАНАС: Кредити у швајцарцима – дете се родило, ваља га љуљати

*Бранко Драгаш: ШВАЈЦАРЦИ

*ЦХФ СРБИЈА: НЕ ОДУСТАЈЕМО – 2.априла, 12-16 часова чекамо СТАВ испред ВКС

*„Не пристајем да будем ствар. Одбијам да ме живог рачунају у мртве“ – ПОЗИВ на протест „РЕШЕЊЕ ИЛИ РАЗРЕШЕЊЕ“ 21.марта у 12 часова испред Уставног суда

*Једино Србија није решила кредите у швајцарцима

*Банке изгубиле у Стразбуру: “Финансијске институције морале бити свесне потенцијално неправичних одредби уговора”

*VICE: Уклети швајцарци (документарни филм)

*Биљана Диковић: Кредити код страних банака или Како преживети сутра, или до сутра…

*Биљана Диковић: Зоран Тасић – СТРУЧНО И ЈАСНО О ПРОБЛЕМУ, САДАШЊЕМ СТАЊУ КРЕДИТА, КЛИЈЕНАТА И БАНАКА И ЈЕДИНОМ И МОГУЋЕМ РЕШЕЊУ

*РЕШЕЊЕ ИЛИ РАЗРЕШЕЊЕ: Протест без прекида грађана задужених у швајцарским францима

*

*ПРОТЕСТ „РЕШЕЊЕ ИЛИ РАЗРЕШЕЊЕ“ ТРАЈЕ: ЧЕКАМО ОДГОВОР на захтев ВКСу, ваш посао је да штитите правни и уставни поредак земље

*ПРОТЕСТ „РЕШЕЊЕ ИЛИ РАЗРЕШЕЊЕ“: „НЕМОЈТЕ ДОЗВОЛИТИ ДА СИСТЕМ ПОБЕДИ ЉУДЕ“, дођите у Немањину 9 – ОВО ЈЕ ПРОБЛЕМ СВИХ НАС У СРБИЈИ

*ЦХФ Србија испред ВКС: РЕШЕЊЕ ИЛИ РАЗРЕШЕЊЕ, протест 4.дан – БЕЗ ПРЕКИДА и БЕЗ РАЗИЛАЖЕЊА

*РЕШЕЊЕ или РАЗРЕШЕЊЕ – ЦХФ Србија: МИ да одустанемо нећемо – 5.дан протеста испред ВКС у Немањиној

*РЕШЕЊЕ или РАЗРЕШЕЊЕ: Протест испред ВКС траје – Рок за став је „СРЕДА У 12“, 6.дан

*ДРАМА У БЕОГРАДУ: Извршитељи отимају стан који је плаћен 87.000 евра! (видео, уживо)

*РЕШЕЊЕ или РАЗРЕШЕЊЕ: „Рок за СТАВ ВКС“ – данас у 12 часова, протест ЦХФ Србија 7.дан

*ПРОТЕСТ ЦХФ Србија траје, 8.дан – И председник Вучић испред Врховног касационог суда

———-

3.4.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић