АКТУЕЛНО

Британски парламент и трећи пут одбацио споразум о Брегзиту


ЛОНДОН, ПАРИЗ, БРИСЕЛ – Британски посланици данас су, по трећи пут, одбацили споразум британске премијерке Терезе Меј о изласку Биртаније из Европске уније. Споразум је одбачен већином од 344 гласа, према 286 посланика британског парламента који су били за његово усвајање.

фото: EPA

Британија је требало данас да изађе из ЕУ, али је споразум британске премијерке о Брегзиту одбачен у британском парламенту већ два пута.

Због тога је прошле недеље у Бриселу договорено да се Великој Британији одобри одлагање Брегзита до 12. априла, уколико парламент не одобри споразум о повлачењу, односно до 22. маја уколико споразум о Брегзиту буде усвојен.

Тереза Меј: Парламент је остао без опција, последице су тешке

Премијерка Британије Тереза Меј је изјавила да одлука посланика да по трећи пут одбију њен предлог споразума о Брегзиту значи да је парламент по питању решења за излазак из Европске Уније остао без опција.

„Последице њихове одлуке су тешке“, рекла је Меј, а пренео Ројтерс.

Она је подсетила да су посланици одбили излазак без споразума, да и даље желе излазак из ЕУ, али да су истовремено одбили све варијанте споразумног изласка које су биле на столу.

Европска комисија „жали“, одлазак без споразума „вероватан“

Европска комисија саопштила је данас да је сада вероватан Брегзит без споразума 12. априла, након што је британски парламент по трећи пут одбио споразум који је премијерка Тереза Меј испреговарала с Европском, преноси Ројтерс.

„Комисија жали због данашњег негативног гласања у Доњем дому“, казао је неименовани портпарол Европске комисије.

Он је додао да је ЕУ дала Лондону рок до 12. априла да информише Брисел о наредним корацима.

„Биће на Уједињеном краљевству да пре овог датума наведе којим путем даље. Сценарио ‘без споразума’ за 12. април је сада вероватни сценарио. ЕУ је сада у потпуности спремна за сценарио ‘без споразума’ у поноћ 12. априла“, навео је портпарол.

Туск сазвао Европски Савет за 10. април

Председник Европског савета Доналд Туск је након најновијег гласања британских посланика на свом твитер налогу поручио да је с обзиром на одбијање Споразума о повлачењу у Доњем дому одлучио да сазове Европски савет 10. априла.

А уочи данашњге трећег гласања у британском парламенту француски је председник Емануел Макрон позвао британске посланике да прихвате споразум о Брегзиту који је са ЕУ испреговарала премијерка Тереза Меј, те упозорио да постоји постоји реалан ризик од изласка Велике Британије из Уније без споразума.

„Мораћемо да одлучимо о временском оквиру за примену (британског изласка из ЕУ без споразума)… и стога ћемо убрзати финалну фазу припрема“, казао је Макрон.

Он је оценио да је од свих земаља које ће бити најдиректније погођене оваквим исходом без споразума, Француска најприпремљенија.

Хиљаде марширале Лондоном, траже Брегзит без одлагања

Хиљаде демонстраната који су против одлагања британског напуштања Европске уније, марширало је данас центром Лондона.

На дан када је Британија требало да изађе из ЕУ, велике групе људи окупиле су се испред британског парламента машући британским заставама и узвикујући и „Збогом, збогом ЕУ“.

Многи од окупљених су носили транспаренте на којима су оптуживали британску премијерку Терезу Меј за издају, пренео је Ројтерс.

Упркос присуству великог броја полицајаца, поједине групе окупљених блокирале су пут испред парламента узвикујући да се неће померити и да желе „Брегзит сада“.

Демонстранти које је предводио Најџел Фараж, главни заговорник Брегзита, за кога се сматра да је учино више од било кога у вршењу притиска на претходну британску владу да распише референдум о чланству у ЕУ, обратиће се демонстрантима након што посланици буду гласали о „огољеној“ верзији споразума о Брегзиту, који је већ два пута одбијан.

Фараж, бивши лидер Странке за независност Уједињеног краљевства (УКИП) говориће на скупу „Издаја Брегзита“, који ће бити кулминација двонедељног марша из Сандерленда на североистоку Енглеске до Лондона.

„Оно што је требало да буде прослава је, у ствари, издаја“, рекао је Фараж Ројтерсу.

Око 1.000 људи окупило се у Бискуповом парку на обали Темзе носећи британске заставе и транспаренте на којима је писало „Одлазимо сада“ и „Поштујте гласање“ у намери да прошета до парламента.

Активисти крајње деснице одржаће свој скуп на Вајтхолу, у близини канцеларије Терезе Меј у Даунинг стриту, док ће се левичари окупити на контра-маршу недалеко од њих.

 

ИЗВОР: РТВ

——-

29.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић