АКТУЕЛНО

Протести „1 од 5 милиона“ одржани у више градова Србије (ФОТО)


Протести „Један од пет милиона“ одржани су и вечерас у Зрењанину, Сомбору и Трстенику.

Протест „1 од 5 милиона“ у Зрењанину: Власт не да медије

Девети протест “1 од 5 милиона “ у Зрењанину започео је обраћањем одборнице ДС у скупштини Зрењанина Алисе Коцкар.

Она је присутним Зрењанинцима рекла да је “срамотно понашање градске власти која инвеститорима даје више стотине хектара наше земље, пољопривредног земљишта, отимајући их нашим пољопривредницима” И да одборници ДС остају уз грађане.

„Поклањају земљу Кинезима место да је штите, потписују противзаконите уговоре због којих Зрењанин ни данас нема пијаћу воду. Они штите инвеституре на штету грађана, чак и када јасно крше уговоре. Они не маре ни када су целе улице, насеља и села у мрклом мраку. Они запошљавају своје жене и рођаке без конкурса, они тргују, не подносе извештаје, они не слушају и не поштују грађане ни представнике у скупштини“, рекла је одборница ДС Алиса Коцкар.

Она је додала да ако су радници поште довољно храбри да буду у штрајку, ако запослени запослени у катастру већ месецима у штрајку, ако су грађани Лукићева организовали протесте због загађења ваздуха и ако су млади сваког четвртка на улицама Зрењанина, ко су онда одборници Демократске странке да седе у скупштини.

„Бићемо уз грађане до победе“, нагласила је Коцкар.

Присутнима су се обратили новинар Ханибал Ковач, новинар Милан Јовановић и пензионер Миле Делић. Новинар Милан Јовановић рекао је да је остао без крова над главом али да га радује подршка грађана коју је добио широм земље.

-Због локалног моћника изгубио сам све што сам стицао цео живот. Не бавим се политиком, ја сам обичан грађанин, пeнзионер али као и сви ви сваки дан видим да нешто не ваља у овој нашој заједничкој кући и о томе сам писао. Млади требају да имају перспективу али то данас није могуће, лопови и криминалци са сумњивим дипломама заузимају ваша радна места, богате се до неслућених размера захваљујући партијским књижицама. Али добро је што се Србија буди из зимског сна – рекао је Јовановић.

Популарни пензионер Миле Делић каже да наш председник кад год има озбиљних државних проблема потеже повећање пензија.

-Кад год је нешто за грађане битно, наш председник промени тему, било да је Косово, пријатељи из Кине, Немачке, он увек каже биће веће плате и пензије. Он не лаже, он обмањује. Он само то ради. Никада ни њега ни његове поданике нисам чуо како ће да напуне Фонд Пио, већ их чујем само како ће да деле – реко је Делић.

Новинар Ханибал Ковач навео је да га много тога везује за Зрењанин, све важно што је научио дугује овом граду и тешко му је да га гледа да пропада, да нема води, да му мењају име, да продају имовину да би се правиле гуме, да остане без ваздуха.

-Не смемо да устукнемо пред надолазећим, тихим фашизмом који нам се спрема. Не смемо да дозволимо власти Александра Вучића да нас потпуно пороби и уништи. Не треба да га потценимо, то је човек који јако добро зна шта су медији.Сетите се деведестих, он је био министар информисања код Слободана Милошевића, дакле човек који јако добро зна да манипулише медијима. Шта је његов проблем ? Проблем му је како да сачува медије под сопственом контролом. Дакле, не, никако на Ртс. Да, увек, ријалити програм и што више ријалитија који су залудели народ, па се онда вођа ту још стално појављује како би прао нацији мозак. Зашто не дозвољава 5 минута грађанској Србији де обрати преко националног сервиса ? Па то је његова највећа опасност, њему је то проблем, рекао је Ковач на протест у Зењанину.

Он је додао да зато грађани морају да се изборе за равноправан третман у медијима, равноправан третман на изборима.

„Он јако добро то зна и не сме да дозволи јер губи изборе“, додао је Ковач и позвао присутне да се придруже свенародном протест 13. Априла у Београду.

Ово је био претпоследњи протест у Зрењанину, како су навели организатори, пред велико окупљања грађана у Београду.

Сомбор: Протест 11. пут, говорници указивали на проблеме пољопривредника

Протест “1 од 5 милиона“ и овог четвртка одржава се у неколико градова Србије, међу њима је и Сомбор. протест у том граду одржава се 11. пут.

Вест дана је договор који су постигли глумци Народног позоришта у том граду и договор са градоначелницом о новом конкурсу за в.д. директора, али о томе током протеста није било речи, јер су тако тражили глумци, желећи да све оставе у оквиру струке.

На скупу у Сомбору обратиле су се три жене – једна студенткиња, народна посланица Татјана Мацура и пољопопривредница Ружица Матковић, која је говорила о наметима са којима се суочавају мали пољопривредници са поседом до 10 хектара. Она је истакла да им држава не опрашта ни кад је година сушна.

Навела је да су пре пет година на четири различите адресе, надлежних органа у Републици, послали захтеве који се тичу доприноса за здравствено и пензијско осигурање, али да до дана данашњег одговор нису добили.

Она је оценила да је политика обнављања села и задржавања младих на селу коју заговара министар (задужен за регионални развој и координацију рада јавних предузећа) Милан Кркобабић – рекламног карактера јер, како је навела, сам рад и улагање пољопривреднику нису плаћени. Она је упитала како је могуће да у овако плодној и благородној житници народ буде гладан.

Ако не променимо систем у ком је оваквом или сличним појединцима омогућено да на различитим нивоима управљају нашим животима, ми нисмо урадили ништа, рекла је Мацура. „За неколико година опет ћемо бити у прилици да се окупљамо и да радимо једну те исту ствар – а то је да мењамо човека. Вашу вољу, вашу посвећеност, вашу енергију, ја вас молим да усмерите на то да се промени систем“, навела је Мацура.

Трстеник: Институције у Србији урушене

Једанаести по реду протест „1 од 5 милиона“ одржан је вечерас у Трстенику.

Како су саопштили организатори, протестна шетња започета је на платоу испред зграде општине Трстеник где се учесницима протеста обратио Јован Нешовић, члан Асоцијације слободних одборника из Краљева и Горан Игњатовић слободни Трстеничан и отац осморо деце који већ три године са својом породицом живи у кући која се због клизишта урушава.

Јован Нешовић је истакао да су институције у Србији урушене, да подела власти више не постоји и да судови данас суде по налогу извршне власти. Он се осврнуо и на све већи број грађана Србије који живи у сиромаштву и рад извршитеља.

„Данас се у Србији свакога дана по некој породици одузме стан зато што није у стању да плати комуналије, или зато што није у стању да отплати кредит. Извршитељи иду по Србији и пљачкају народ, а ми слушамо од председника Вучића како живимо у златном добу. Извините ако се у златном добу одузимају станови и људи остављају на улици онда бисмо ми желели неко мање златно доба“, рекао је Нешовић.

Он је додао да је опште лоше стање у држави последица некомпетентних људи постављених на челне позиције.

„Министар одбране је данас човек који је војску служио 15 дана, а саветник Владе у којој седи тај министар, је Тони Блер“, рекао је Нешовић и поновио да су захтеви свих протеста у Србији остали исти- оставке председника Александра Вучића, премијерке Ане Брнабић и председнице скупштине Маје Гојковић.

Игњатовић је истакао да институције у Србији већа права данас дају мигрантима од грађана Србије.

„Са својом супругом и осморо деце живим у кући која сваког тренутка може да се сруши због клизишта које се активирало. Институције и власт, иако свакодневно говоре о потреби да се деца рађају, проблем моје вишечлане породице не интересује. Они чак и не одговарају на моје захтеве за разговор. Александра Вучића, очигледно више интересују мигранти од грађана Србије“, рекао је Игњатовић и додао да је катастрофално стање у Трстенику и Србији последица тога што „овај град и државу воде неспособни људи“.

Већ, традиционално, протест је завршен испред зграде Радио телевизије Трстеник која, се са преко 10 милиона динара финансира из локалног буџета, а на којој, упркос томе нема простора да се чује глас оних грађана који мисле другачије

Следећи протестни скуп заказан је за четвртак , 4. април.

 

ИЗВОР: ДАНАС

———-

28.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић