АКТУЕЛНО

ПРОТЕСТ ЦХФ Србија траје, 8.дан – И председник Вучић испред Врховног касационог суда


Протест и штрајк глађу задужених у швајцарским францима, који је почео у четвртак, 21.3.2019. у 12 часова, испред Врховног касационог суда у Немањиној 9, данас је прекинут, после посете председника Александра Вучића кампу протеста испред ВКС, а по одлуци УО ЦХФ Србија.
Организатор протеста било је удружење ЦХФ Србија, чији су представници Влади Србије предали захтеве за доношење закона о динаризацији свих кредита и закона о забрани принудне продаје једине некретнине, уз предлог текстова тих закона.
Председнику Врховног касационог суда предат је захтев за доношење решења по пракси коју је већ учинило 13 од 14 европских земаља, а у корист корисника кредита, њихових држављана. Корисници кредита су испред зграде суда долазили са својом децом, подржала су их бројна удружења и појединци, многи су од првог дана са њима, иако немају кредите…
У понедељак су потпуно блокирали излазе из ВКС, када је Представница ВКС изјавила да ће СТАВ ВКС добити 2.априла, у среду… Јуче је делегацију ЦХФ Србија примио и подпреседник Владе Србије Небојша Стефановић, а данас их је посетио председник Александар Вучић.
Удружење ЦХФ Србија поднело је и додатну документацију Врховном касационом суду, да им помогну у доношењу става – примере пресуда европских судова, меморандуме које су слали надлежним институцијама, рекламне материјале банака помоћу којих су их оне наговарале да се задужују у валути… 

***

ВУЧИЋ ОБЕЋАО ПОМОЋ – Тражио да „оду кућама и прекину протест“, представници ЦХФ биће „присутни у разговорима са банкама“

„ВИ мени доставите шта хоћете и кад хоћете, ја вас молим, отиђите људи кући, разговарајте са нама седам дана, па се вратите кад хоћете ако нисте задовољни…. До петка… Моја је молба за вас да одете и да тиме покажете да верујете у државу да ће то да реши. 
Шта год да каже Врховни касациони суд ми ћемо прихватити, ја немам право да се мешам у то, али ћемо да разговарамо о томе са банкама, банке неће прихватити то да поднесу толику штету…“ – рекао је Вучић, Јелена Павловић је додала да хоће и они да буду присутни на тим разговорима и Вучић је обећао да ће „бити у свим разговорима“. 

Председник Александар Вучић рекао је грађанима задуженим у швајцарским францима, који протестују испред Касационог суда, да ће држава до наредног петка предложити решење за њихов проблем, и замолио их да се до тада разиђу.

Председник Александар Вучић рекао је грађанима задуженим у швајцарским францима, који протестују испред Касационог суда, да ће држава до наредног петка предложити решење за њихов проблем и замолио их да до тада не протестују испред тог суда. Поручио је да је држава спремна да помогне и да ће у међувремену разговарати са банкама и понудити решење, које подразумева да банке преузму део дугова на себе, а део ће држава.

Грађани, корисници кредита, су тражили да и они учествују у дефинисању решења, а њему су исказали поверење и, уз аплауз, поштовање што је дошао да их саслуша и помогне.

Председник је то прихватио и замолио их да ако не буду задовољни решењем државе, да се слободно врате да протестују.

Вучић је замолио грађане задужене у швајцарцима да држави дају недељу дана времена како би разговарала са банкама и замолио их да имају вере, али и истакао да он нема права да врши притисак на Врховни касациони суд.

Истакао је да није фер да неко плати толики новац, а да на крају остане и без новца и без свега другог и да ће зато држава помоћи, али да ће се то осетити по другим примањима за друге грађане.

На то су они који протестују рекли да не желе да други грађани трпе.

„Лепо је то, то је одговоран став према држави, хвала што бринете о држави. Мораће да кошта државу, немојте да вам неко прича бајке“, рекао је Вучић. Додао је да је Мађарска то решила тако што је издвојила за тај проблем милијарду евра.
„Немојте да вас варају да ће Касациони суд да донесе одлуку да ће банке да вам исплате с неба преко новац“, поручио је Вучић.

„Као бога вас молим, отиђите кућама и вратите се за седам дана, у следећи петак, ако се ништа не уради, ако не будете задовољни понашањем државе“, рекао је председник.

Замолио их је да сачекају до наредног петка и додао да више неће долазити испред Суда.

„Ваши људи после нека кажу јесу ли задовољни или не, али немојте да гладујете или будете жедни“, рекао је Вучић.

Вучић се међу демонстрантима појавио око 10 сати, потпуно сам, без сарадника, надлежног министра или шефова надлежних институција. Није било ни полиције.

Председник Вучић је рекао у понедељак, након седнице Председништва СНС, да је замолио гувернера Јоргованку Табаковић и премијера Ану Брнабић да још једном се размотре могућности да се грађанима, који су се, на притисак бивше власти, задуживали у швајцарцима.

*

„Молим вас, ми само хоћемо да се саслуша наша страна. Ми имамо прилично добру аргументацију, али с обзиром на то да се ради о прилично сложеној материји замолили бисмо вас, да нам оставите понедељак да вам доставимо нашу документацију. Ми никада нисмо питани, ми никада нисмо реч рекли о овим кредитима, никада ниједна дебата није организована јавно. Значи, ми желимо само да дамо наше виђење проблема, само, молим вас да у понедељак вам доставимо, и вама ће бити јасно зашто ми мислимо да државу ништа не треба да кошта и зашто ми хоћемо решење ВКС“ – рекла је адвокат Јелена Павловић, члан УО ЦХФ Србија

Учесници протеста кажу да их нико није упозоравао на могућност оваквог исхода, коришћења кредита, напротив. Они су данас неколико пута поновили председнику да су осмислили своје решење које би било повољно за дужнике, а државу и грађане Србије – то не би коштало ништа. На то им је Вучић рекао да „пусте да се види може ли држава нешто да издејствује у њихову корист“. Такође, окупљени су желели да знају хоће ли њихови представници присуствовати састанцима државе и банака, те захтевали да буду укључени и присутни током свих разговора са банкама, што им је председник обећао.

***

ПРОТЕСТ СЕ ПРЕКИДА

„Као што сте већ могли да видите, преко друштвених мрежа, а пренели су и многи медији, у нашем кампу био је председник Александар Вучић. Израз наше добре воље је да прекидамо овај протест који ће моментално бити одјављен. Камп се распушта и видимо се у уторак овде у 12 часова.
Наши захтеви промењени нису. Наши захтеви остају исти. Ми тражимо став Врховног касационог суда, тражимо само да се банке одрекну свог екстра профита.

Замолила бих све да дођу овде у уторак у 12 часова, који је члан Грађанског већа судија Трифуновић обећао, а то је да ће донети став да ли су наши кредити ништави или не, и став о привременим мерама. Док ово говоримо сигурно се једна породица исељава из своје куће.

Ми ни у једном моменту нећемо дозволити да овај проблем буде заташкан. Као што сте нам веровали сво ово време, ја вас молим да нам верујете и даље, да верујете да радимо заиста у интересу свих нас… Саопштење за медије ћемо послати у току дана.. Враћамо се сад сви својим нормалним животима, а у уторак у 12 се видимо овде“ – рекла је Сања Вујановић из ЦХФ Србија у видео обраћању преко друштвених мрежа својим члановима. Она се захвалила свима на подршци, а посебно припадницима станице полиције 29 новембар – „који су били уз нас у крајње пријатељском односу према свима нама“.

***

 

Удружење Ефектива се противи најављеној новчаној помоћи банкама из разлога што је Врховни касациони Суд (ВКС) на корак до доношења става о законитости ових кредита.

Они морају бити проглашени незаконитима, онако како је урадио и ЕУ суд правде. Они не смеју бити конвертовани ни у евро ни у динар, чиме би остали на снази, само у другом облику.

ИЗВОР: efektiva.rs

 

 

***

ХРВАТСКИ СУД је већ донео РЕШЕЊЕ, како су обавестили своје чланове представници Удруге Франак у Хрватској:

ODLUKA O KONVERZIJAMA JE DONESENA, KAŽE NOVA TV

Kako je objavljeno na Nova TV, odluka Vrhovnoga suda o našim pravima nakon konverzije donesena je. Preostaje nam, vjerujemo, dan-dva čekanja do njezine objave.

Sigurni smo da su odluci pridonijele i naše aktivnosti tijekom veljače i ožujka usmjerene prema Vrhovnome sudu, kada smo apelirali na donošenje hitne, pravedne, i s pravom EU usklađene odluke, koja će donijeti toliko iščekivanu pravnu sigurnost za 55.000 hrvatskih obitelji.

Podsjećamo, Sud EU je 14. ožujka donio presudu C-118/17 kojom je jasno i nedvojbeno naložio svim sudovima u EU, pa tako i Vrhovnome sudu Republike Hrvatske, da dužnici iz zakonski konvertiranih kredita imaju pravo na puno obeštećenje u skladu s pravom EU-a. Sud EU također u svojoj presudi navodi kako su ugovori s ništetnom valutnom klauzulom apsolutno ništetni ugovori.

S nestrpljenjem čekamo objavu!

***

***

Франкфуртске ВЕСТИ су објавиле текст о задуженим грађанима у швајцарцима који протестују већ осам дана испред Врховног касационог суда. Преносимо у целости:

ВЕСТИ: У ропство због банкарске мафије

Већ седам дана испред Врховног касационог суда у Београду штрајкују грађани задужени у швајцарским францима. Проблем са којим су се сусрели већ годинама остаје нерешен, а они постају све сиромашнији, уморнији, очајнији и немоћнији да намире рату кредита која је постала дупло већа. Иако редовно отплаћују, њихов дуг се стално повећава.

Немогућност да напусте зачарани круг ропства у ком су се нашли, натерала је чланове Удружење грађана задужених у швајцарским францима ЦХФ Србија да изађу на улицу у знак протеста против банкарског зеленашења. Они дане и ноћи проводе у шаторима испред Врховног касационог суда од кога траже само правду. Један од њих, професор Економског факултета у Београду Ивица Стојановић ступио је у штрајк глађу, након чега је завршио у болници. Чланови Удружења су истакли, ако Суд не понуди решење њиховог проблема до среде у подне, радикализоваће протест и сви ће почети да штрајкују глађу.

Председник Србије Александар Вучић истакао је да ће покушати да пронађе решење за проблем великог броја грађана:
– Замолио сам и Ану Брнабић и Јоргованку Табаковић да видимо постоји ли могућност да помогнемо људима које је власт Ђиласа, Јеремића и осталих опљачала због узимања кредита у швајцарским францима.

Предраг Батас је један од грађана задужених у швајцарцима. Када је 2008. одлучио да купи стан, банка му је дала 3.650.000 динара. Данас, након 11 година редовног отплаћивања рате, отплатио је 3.400.000 динара, а његов преостали дуг износи 5.200.000 динара без камате. Такве су, како каже, приче свих задужених.
– Још ми нису узели некретнину, јер некако успевам да платим ту рату. Сви који су подигли такве кредите, урадили су то јер су банке то нудиле као повољну опцију. Држава је дозволила банкама да се богати на нама. Свуда морају да се поштују устав и закон, осим изгледа у Србији – испричао је за „Вести“ Батас.

Многе породице су се, каже, распале због дуплих рата:
– Не можете да живите од једног посла, па нађете још један. И даље не успевате да саставите крај с крајем, довијате се на разне начине. Ја још могу да платим рату, али онда дугујем за струју, комуналије…

Додаје да се сви грчевито држе за протест, јер су на ивици опстанка:
– Много је људи завршило на улици захваљујући експресном деловању извршитеља и судова. Када су у питању предмети са извршитељима, онда суд ради у експресном року, а када су у питању права грађана, онда се развлачи и чека.

Зеленашки кредити

– Ми смо прошле године имали састанак са председником Врховног касационог суда Драгомиром Милојевићем. Нама је тада обећано да ће сви предмети који су стигли до 6. јуна те године бити решени до 1. октобра. То се није десило. Врховни касациони суд је послао нижим судовима наредбе да са посебном пажњом разматрају захтеве за привремене мере што судови не поштују. Послат је захтев нижестепеним судовима за убрзавање поступка, што се такође није десило – каже Батас.

Како каже, овога пута ће протестовати до краја.
– Ми не захтевамо ништа што нама по закону не припада. У 13 земаља Европске уније проблем је решен у корист корисника. Кредити су проглашени ништавним и зеленашким. Ови кредити су зла намера моћног банкарског картела, и томе се мора стати на пут. Таквих одобрених кредита има око 37.000, а њихова вредност је око 800 милиона евра.

Држава штити банке

Како објашњавају у Удружењу грађана задужених у ЦХФ, највећи проблем кредита у Србији је што то нису заправо девизни кредити:
– Наши кредити су чисти динарски кредити са валутном индексацијом која је незаконита. Банка се по свим званичним извештајима није задуживала на међународном тржишту у валути у којој је индексирала наш кредит, тако да банке нису ништа изгубиле, него су само екстра профитирале. Банке је држава ослободила плаћања пореза на кредитне послове.

Зауставите пљачку!

Светлана Воларевић и њен супруг већ 12 година се боре са стамбеним кредитом у швајцарцима. Задужили су се око 54.000 евра. Иако су већ отплатили већи део тог износа, њихов дуг је тренутно 56.000 евра.
– Ми не тражимо никакву милостињу. Ми смо опљачкани, не тражимо повластице, само да нас држава заштити. Желимо да се банке одрекну екстра профита. Читаве породице су страдале. Нико нема живот, радимо додатне послове.
Желели смо себи да обезбедимо кров над главом, а доведени смо у ропство. Све се претворило у агонију. Много се људи развело – истиче наша саговорница.

ИЗВОР: ВЕСТИ

 

***

НОВОСТИ ИСТРАЖУЈУ: Кредити у францима – Рата се враћа на старо?

НОВОСТИ су објавиле текст о задуженим грађанима у швајцарцима који протестују већ осам дана испред Врховног касационог суда. Преносимо у целости:

Постоји ли могућност да се коначно реши деценијски проблем задужених у францима? Кроз нову рачуницу, месечне обавезе би биле као на почетку зајма, и то у динарима, пишу НОВОСТИ

Задужени у францима и у среду су протестовали испред зграде Владе / Фото Н. Фифић

КРЕДИТЕ у „швајцарцима“ могао би да реши српски динар. Најизвесније решење проблема који траје дуже од деценије и које мучи близу 20.000 људи у Србији је – укидање валутне клаузуле, којом су ови зајмови везани за франке. То значи да би следеће рате вределе исто као и на самом старту кредита – и то у динарима.

У случају оваквог решења, задуженима у францима којима су у протеклом периоду рате биле и дупло веће, банке би урадиле нову рачуницу кредита. Тиме би преостали дуг био мањи.

– Банке би рачуноводствено свеле потраживања на разумну меру – каже Јелена Павловић, адвокат и члан управног одбора Удружења CHF Србија. – Уместо лоших клијената и пласмана добиле би добре, а банке би се ослободиле и терета великих резервација на лоше зајмове. Сва искуства из региона говоре да су банке после оваквог решења биле профитабилније.

Чланови Удружења CHF већ шести дан заредом протестују испред зграде Врховног касационог суда у Београду, захтевајући да овај суд донесе јасан правни став о спорним кредитима.

Од Врховног касационог суда траже да се изјасни да ли су одредбе уговора о индексацији кредита апсолутно ништаве, ако корисник кредита није примио све релеватне податке о стварним ризицима, стварној цени и економским последицама.

– Под два, тражимо да се суд изјасни да ли је уговор у том случају апсолутно или делимично ништав. И под три, да ли је суд у обавези да, када постоји вероватноћа да су те одредбе ништаве, донесе привремену меру. То значи да се привремено забрани продаја стана до окончања поступка – прецизира Јелена Павловић. – Тврдимо да су ови уговори ван правног поретка, јер је повређено начело једнаких давања. Ниједан грађанин не би такав уговор потписао да су банке правилно информисале дужнике.

Ако се уговор прогласи делимично или апсолутно ништавим, за дужника би то значило да се његов кредит враћа „у нормалу“, какав је био на почетку уговора.

– Његова рата била би иста као и прва рата. Банка би зарађивала профит на камати коју је ставила у уговор али без екстрапрофита. Кредит не би вештачки био вођен као девизни, већ би био, као и што јесте, динарски објашњава Павловић. – Банка не би имала одлива по том питању, већ би рачуноводствено те кредите свела на нормалну меру, јер се не сме испустити из вида да је динар 18 година изузетно стабилна валута, да је инфлација веома мала, и да је економски неоправдано да су ти кредити порасли толико да су после 10 година отплате већи него на почетку. Ако би се било када десио пад вредности динара, то би банци дало за право да она тражи ревалоризацију што би и добила.

За државу, како каже, у овом случају нема никаквих трошкова. 

 

ИЗВОР: НОВОСТИ

***

***

ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД – Захтев за хитним спречавањем даљег економског и демографског уништавања грађана Србије

ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Ул. Немањина 9
11 000 Београд
Београд, 18.03.2019.године

За председника суда – господина Драгомира Милојевића

ХИТНО !!!

ПРЕДМЕТ: Захтев за хитним спречавањем даљег економског и демографског уништавања грађана Србије

 

Уважени господине Милојевићу !

Обраћамо Вам се као председнику Врховног касационог суда у Србији.

Дана 21.марта 2019.године корисници кредита у швајцарском франку, започеће трећи и последњи протест испред зграде Врховног касационог суда.

Након тог датума, ништа више неће бити исто.

Прошло је тачно 9 месеци од јуна 2018.године, када смо очајни чекали испред зграде Врховног касационог суда, тражећи само једно – убрзано решавање предмета у вези шпекулативних кредита индесираних у валути швајцарског франка.

Тог дана добили смо уверавање да ће сви предмети који су до тада запримљени у Врховни касациони суд, бити решени до 01.октобра 2018.године, да Врховни касациони суд не може унапред заузимати правне ставове, али да ће из одлука Врховног касационог суда нижестепени судови моћи да доносе закључке о ставовима Врховног касационог суда.

У Саопштењу од 06.06.2018.године такође је наведено да ће Врховни касациони суд упутити допис нижестепеним судовима да се наведени предмети сматрају хитним, као и да се са посебном опрезношћу, поштујући принципе савесности и поштења разматрају тужбе са предлогом за одређивање привремене мере у поменутим споровима.

Девет месеци касније од тог Саопштења, четири године од почетка страдања и десет година тешке борбе за опстанак, ништа се није променило.

Судови нижег степена:

 нису донели ни једну правноснажну привремену меру којом би одложили продају непокретности до окончања судског поступка;
 нису донели ни једну правноснажну пресуду у складу са европском праксом у овим споровима у било ком суду у Београду ( изузетак су једино две правноснажне пресуде у Нишу, на које су банке изјавиле посебну ревизију);
 ни један поступак у овим споровима није убрзан.

Припремна рочишта се заказују на 18 месеци од дана подношења тужбе, затим одлажу са роковима од 9 -11 месеци између два рочишта, о привременим мерама се не одлучује ни после годину дана од подношења, судије не знају ни које чињенице треба да утврде, ни које право да примене у овим споровима.

Недавно сте у медијима изјавили да судови раде добро, али да недостаје број судија, јер млади више бирају друге професије.

Да сте наставили анализу, схватили би колико сада недостаје људи, а не само правника, и колико наших грађана је због превелике количине стреса и лоших животних услова прекратко живело, колико њих се иселило, а колико њих се није родило !!!

Ако бисте још дубље сагледали целокупну ситуацију, искрено и професионално, схватили би и који је у томе допринос управо Врховног касационог суда у Србији. Више од трећине грађана који су били на протесту у јуну 2018.године, овога пута неће доћи, јер су се из очаја и одсуства елементарне егзистенције иселили у нади да ће им друга земља бити боља домовина. Да ли Ви уопште икада о томе размишљате?

Допис_за_ВКС – ПДФ

***

ПОВЕЗАНО:

*РЕШЕЊЕ ИЛИ РАЗРЕШЕЊЕ: Протест без прекида грађана задужених у швајцарским францима

*

*ПРОТЕСТ „РЕШЕЊЕ ИЛИ РАЗРЕШЕЊЕ“ ТРАЈЕ: ЧЕКАМО ОДГОВОР на захтев ВКСу, ваш посао је да штитите правни и уставни поредак земље

*ПРОТЕСТ „РЕШЕЊЕ ИЛИ РАЗРЕШЕЊЕ“: „НЕМОЈТЕ ДОЗВОЛИТИ ДА СИСТЕМ ПОБЕДИ ЉУДЕ“, дођите у Немањину 9 – ОВО ЈЕ ПРОБЛЕМ СВИХ НАС У СРБИЈИ

*ЦХФ Србија испред ВКС: РЕШЕЊЕ ИЛИ РАЗРЕШЕЊЕ, протест 4.дан – БЕЗ ПРЕКИДА и БЕЗ РАЗИЛАЖЕЊА

*РЕШЕЊЕ или РАЗРЕШЕЊЕ – ЦХФ Србија: МИ да одустанемо нећемо – 5.дан протеста испред ВКС у Немањиној

*РЕШЕЊЕ или РАЗРЕШЕЊЕ: Протест испред ВКС траје – Рок за став је „СРЕДА У 12“, 6.дан

*ДРАМА У БЕОГРАДУ: Извршитељи отимају стан који је плаћен 87.000 евра! (видео, уживо)

*РЕШЕЊЕ или РАЗРЕШЕЊЕ: „Рок за СТАВ ВКС“ – данас у 12 часова, протест ЦХФ Србија 7.дан

*„Не пристајем да будем ствар. Одбијам да ме живог рачунају у мртве“ – ПОЗИВ на протест „РЕШЕЊЕ ИЛИ РАЗРЕШЕЊЕ“ 21.марта у 12 часова испред Уставног суда

*Једино Србија није решила кредите у швајцарцима

*Банке изгубиле у Стразбуру: “Финансијске институције морале бити свесне потенцијално неправичних одредби уговора”

*VICE: Уклети швајцарци (документарни филм)

*Биљана Диковић: Кредити код страних банака или Како преживети сутра, или до сутра…

——–

28.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић