АКТУЕЛНО

Наташа Пејин: Понижење Србије у Српском културном центру у Паризу: без мене!


Париз, 26. март 2019.

На посао сам дошла у 11:30 и затекла зидове галерије Културног центра Србије у Паризу празне. Изложба Историјског музеја Србије, која је отворена 23. марта, ”Србија 1999. – 20 година после – Док су падале бомбе”, Биљане Вилимон и Владе Величковића је склоњена, платна Биљане Вилимон су уролована, документарне фотографије које су део изложбе такође, слика Владе Величковића је остала у приземљу галерије.

У моменту док сам гледала и чудила се наишао је Директор Културног центра Србије, Радослав Лале Павловић и рекао да данас имамо пријем званица у 18 часова и да је из амбасаде добио налог да се слике скину како, цитирам, официрима НАТО-а не би било непријатно. Вече пре, синоћ, све је било уклоњено са зидова. Званице, војни аташеи земаља, између осталих и оних, које су бомбардовале Србију 1999. Не знам прецизан назив конференције…Директор је наставио да ми објашњава да ће бити коктел, шта ја треба да радим…
Рекла сам му : ви Лале Павловићу учествујете у страшној срамоти и понижењу Србије и српских жртава и треба да вас је срамота. Одбијам да учествујем у овоме, а што се коктела тиче, у оваквим условима, ни чашу хладне воде нећу изнети никоме. Отишао је без речи.

Пред почетак конференције, један момак из организације је дошао у канцеларију и донео све каталоге изложбе који су били у галерији, са питањем где то да склони? Питала сам, зашто? Одговорио је да не сме ништа од тога да се види у сали. Потом је дошао и директор и рекао ми да донесем микрофоне да урадим тонску пробу.

Одбила сам да на било који начин учествујем у тој срамоти у Српском културном центру где се понижава Србија, уметнике који излажу и жртве бомбардoвања 1999., а да као врхунац понижења то сами Срби организују! Напустила сам канцеларију пре доласка званица.

Уједно објављујем да од 31. марта не радим у тој институцији, јер су надлежни, недавно, после годину и по дана мога рада, установили да немам квалификације нити компетенције за то радно место.
Сад и ја видим да немам.

Наташа Пејин
Координатор за односе са медијима КИЦ-а

ИЗВОР: ФБ профил Natacha Pejin

——-

27.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

9 replies »

 1. …забавни коктел официрима НАТО који су убијали Србију 1999.? Постоји ланац наредбе од врха Србије па до несрећног директора. Правилно си поступила Наташа да не каљаш свој образ због издајника.

  Свиђа ми се

 2. Kultura napolje, ostali napred(njaci).Čusmo li to više puta da Srbiju niko neće i ne može ponižavati.To ćemo učiniti mi sami.Ili ćutati, ili zažmuriti ili pare uzeti.

  Свиђа ми се

 3. Србију су 1999 године бомбардовали ЗЛОЧИНЦИ, али су кормило Србије заслугом тих истих ЗЛОЧИНАЦА заузели још ГОРИ ЗЛОЧИНЦИ, па Србију већ деценијама воде МОНСТРУМИ, који не бирају средства да сатру државу а народ или потамане или разјуре по читавом свету.
  Таквим МОНСТРУМИМА није место у државним институцијама нити у једној држави на свету, сем у Србији.

  Свиђа ми се

 4. „… добио налог да се слике скину како, цитирам, официрима НАТО-а не би било непријатно.“ !!!

  Тако су некада радили и како аустроугарским официрима , који се сјатише у Београд на рад у државне органе и институције , не би било непријатно што убијаху силни народ у „првом“ рату.
  Па наставише слично и са усташким официрима , који се сјатише у Брозове институције , који исто тако убијаху наш народ.

  Највећа туга ме ухвати неко вече када на једној телевизији , овдје у Р. С. , рекоше да је 1999.г. „СТРАДАЛО ИЗМЕЂУ 1200 и 2500 „грађана“!!!! „Грађани“ се и могу опростити али да се не зна прецизан број је неопростиво. Ако наставе смањивати број , као шта се ради са Јасеновцем , доћи ће на крају до тако занемаривог броја УБИЈЕНИХ у АГРЕСИЈИ да ћемо се ми њима морати извињавати и , уз то , добро ћемо проћи ако нас ослободе обавезе плаћања одштете.

  Свиђа ми се

 5. Daraga Nataša,
  Skloni se, uzmi bilo čije državljanstvo kao ja.
  Ovaj srpski otpad neka polako izumiru bez nas.
  Kažem otpad ne stoka. Stoku neću da vređam.

  Свиђа ми се

  • Сестро чему гурање главе у песак као ној, и чекање да опасност мине? Дали мислиш да са преверавањем спашаваш душу? Шта сестро кад би сви учинили што предлажем? Дали би се свет спасао од пошасти која је зајахала планет и уништава све створено? Личног интереса ради. Не мисли да си се спасила, ако тако мислиш неће дуго проћи а уверићеш се да нећеш проћи кроз сито, наћи ће те, те ћеш морати да се им придружише и помогнеш око ствари од којих си побегла! Кад тад маца стигне на вратанца.

   Свиђа ми се

 6. Ко је издао наређење… пронаћи га и одмах му уручити радничку књижицу, а амбасадор је учесник у томе такође одказ! Вучићу одма да даш оставку!

  Свиђа ми се