АКТУЕЛНО

ДРАМА У БЕОГРАДУ: Извршитељи отимају стан који је плаћен 87.000 евра! (видео, уживо)


фото: Еспресо

Извршитељи су избацили из стана Дејана Аксентијевића у Булевару Арсенија Чарнојевића 52А/3 у Новом Београду.

Дејан се тренутно налази испред зграде заједно са својим сином, а у стану су извршитељи и како каже не пуштају их у стан, а будући да су насилно ушли сматра да је то од сада нова тактика извршитеља.

Полиција је стигла у великом броју, а чуло се бургијање јер постављају нову браву на вратима стана.

Дејан је открио да није успео да узме ни своје основне ствари из стана, како каже његов син Душан је под великим стресом јер га је пробудило бургијање будући да су извршитељи насилно ушли у стан.

Подсећамо, стан је купљен 2005. године, а Дејан отплаћује рефинансирани кредит од 2006. године.

– Због немогућности отплате кредита, тужио сам банку, тражећи раскид уговора. За време трајања тог процеса, на Вишем суду у Београду, банка је покренула процес преко Трећег основног суда који је дозволио извршитељу да спроведе аукцију и прода стан сину, који је и сам извршитељ – тврди Дејан.

– И поред кривичне пријаве према којој је у току поступање у Вишем јавном тужилаштву, жалби извршитељу, Kомори извршитеља, Министарству правде, Трећем основном суду и Вишем суду у Београду, било је заказано исељење мене и моје породице за 19.02.2019. године, додао је Дејан.

Објаснио је како се тада извршитељ појавио у друштву својих људи из канцеларије, адвоката купца стана, бравара и екипе за селидбе, али без подршке полиције тако да извршење није спроведено. Ипак, извршитељ је најавио да следећи пут долази у пратњи полиције да се спроведе исељење.

Уз помоћ активиста здружене акције, “Kров над главом” и солидарних грађана, извршење је спреченим али је ново заказано за данас.

Дејан и Снежана Аксентијевић у стану живе од 2005. године. Стан су отплаћивали путем стамбеног кредита банке, који је подигнут у швајцарцима. Због сталних промена услова отплате и рате за кредит Аксентијевићи су тужили банку за раскид уговора на основу промена околности под којима је уговор потписан.

– Након што смо добили вештачење судског вештака економске струке да је дуг двоструко мањи у односу на оно што банка потражује, банка покреће продају њиховог стана, за који су до тада исплатили 87.000 евра, рекао је он.

Аксентијевићи тврде да банка није имала право да прода њихов стан, као и да је било различитих неправилности у поступку због којих су предали кривичне пријаве Вишем јавном тужилаштву и жалбе извршитељу, Kомори извршитеља, Министарству правде, Вишем суду и Трећем основном суду у Београду.

Kако нам је објаснио, први разлог је што у уговору постоје два корисника, он и његова супруга, а заложну изјаву је дао само Дејан. Такође, супруга Снежана је као корисник уговора и власница 50% стана имала право прече куповине, али она не само да није позвана на аукцију, него није ни била обавештена да се аукција одржава, тврди он.

Аксентијевићи очекују да ће, због наведених неправилности, продаја њиховог стана бити поништена, као и да ће све околности око јавне лицитације и продаје стана бити проверене у складу са начелом транспарентности.

Здружена акција Kров над главом напомиње да су јавно упутили захтев Министарству правде да се уведе мораторијум на примену Закона о извршењу и обезбеђењу до измене.

– Такође смо наведеном министарству и Kомори јавних извршитеља тражили да се објави трошковник везан за случај исељења Добриле Петровић на Врачару, а сада додајемо да је због начела транспарентности важно и да се објави документација везана за продају стана породице Аксентијевић, кажу уз “Kрова”.

ИЗВОР: Еспресо.рс/Србија Данас.нет

***

***

26.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

 1. У србској историји још невиђена ЛОПОВСКА БАНДА хара Србијом и „води“ државу.
  ДОКЛЕ ?????
  Имамо ли ми Срби неки ефикасан лек против ове ПОШАСТИ ?
  Увек смо знали шта и како треба са ЗЛОТВОРИМА.
  Докле ћемо трпети НАЈОГАВНИЈУ ОЛОШ да ТЕРОРИШЕ поштени народ ?

  Свиђа ми се