АКТУЕЛНО

Тог 24. марта 1999. године Москва је била на ногама – Били смо с вама, драга српска браћо…


Наталья Пичурина, 24.3.2019.

Војна операција НАТО Алијансе против Савезне Републике Југославије становнике Русије није могла да остави равнодушним. Добро се сећам анти-НАТО митинга у главном граду и широм земље. Око америчке амбасаде у Москви, попут звона за узбуну, одјекивало је „Србија! Србија! Србија!”,“ Срби су сувише тежак залогај за вас – биће вам други Вијетнам ”,„Победа ће бити наша – Америка је параша!” (параша – посуда за сакупљање измета, кибла, прим. прев.). У мом родном Ростову дечаци су са метама залепљеним на кошуље скандирали: „Не, НАТО”. „Свака Пепси лименка је метак за српско дете!”.

Били смо с вама, драга српска браћо…
Да ли је то зауставило НАТО бомбардовање? Не… Али, Срби су знали да су Руси уз њих, а то је било веома важно у тим трагичним данима…

О једној мало познатој епизоди са митинга у Москви говори Дарја Митина, руски политичар леве оријентације. Дарја је дипломирала историју на Московском државном универзитету Ломоносов и завршила специјализацију на катедри за етнологију. Дарја је веома активан друштвени делатник: била је депутат Државне думе Руске Федерације у другом сазиву (1995-1999), а  2014. године је постала представник Министарства спољних послова ДНР у Москви.

Дарја Митина о догађајима од 24. марта 1999. године пише:

„Данас је 20. годишњица једне од највећих и крвавих трагедија века. Оно што се десило изгледало је као ужасан сан, обмана, као нечија зла и изопачена фантазија.

Пре тачно 20 година ја сам, као и цела фракција Комунистичке партије у Државној думи Руске Федерације, гласала за прекид дипломатских односа са САД. Прекид се није догодио, али све илузије о слатком, фином и нама пријатељском Западу, које су  руском народу упорно наметане током петнаест претходних година, нестале су у трену. Фашистичка хидра, која је пре пола века обезглављена у Европи, тог 24. марта 1999. поново је промолила своју главу и лизнула крв.

Након гласања у Државној думи, кренула сам ка Новинском булевару према америчкој амбасади где се до тада већ била окупила цела грађански активна Москва. Америчку амбасаду је опколила бучна гомила мојих другова из руског комунистичког омладинског савеза. Можемо рећи да смо неколико дана провели код америчке амбасаде, чија је фасада до краја првог дана митинга била полвена бојама, јајима, изметом и млеком.

Тог дана десило се историјско гранатирање америчке амбасаде из ручног бацача „Зоља“ од стране непознатих лица из два путничка аутомобила. Случајно се десило да једини који су камером забележили тренутак гранатирања нису били свудаприсутни дописници федералних ТВ канала, већ наши чланови из Туле, комсомолци Покатајев и Тарадејев. Како се то каже – били су на правом месту у право време!

Цео дан су нас опседали ти исти ТВ канали желећи да откупе тај снимак, а ми смо их са задовољством враћали да се сами снађу, док смо њихова заклињања да је реч о „ексклузивном, јединственом материјалу“, просто игнорисали.

Највећи износ нам је понудио ТВ канал НТВ. У једном тренутку смо се чак поколебали да ли да продамо ексклузив јер смо са новцем који нам је био понуђен могли да организујемо конгрес Комсомола и да годину дана живимо лагодно. Али је наш руководилац Игор Маљаров брзо зауставио наше колебање објаснивши да ће на основу овог снимка полицијски органи спровести истрагу и да нам уопште не иде на руку да им у томе помажемо. Након дугих преговора, НТВ-у смо послали три познате руске речи…

Једног од стрелаца су, ипак, ухватили. Испоставило се да је то човек који се бави мирољубивом професијом, вајар, који је ради напада на америчко гнездо заједно са пријатељем отео полицијски аутомобил. Један од два аутомобила (из којих су испаљене гранате, прим. прев.) био је власништво неког полицијског чиновника. Момак је осуђен, провео је у затвору 6,5 година али није издао свог пријатеља. Други „стрелац“ никада није пронађен.“

 

Наталија Пичурина, аутор СРБског ФБРепортера

________________
Превод са руског СРБски ФБРепортер

1 reply »

  1. ЊЕТ комунистима САМО ЗА РУСКОГ ЦАРА СА НАМА БОГ ЖИВЕЛИ РУСКИ КОЗАЦИ КАЗАКИ И РУСКА БЕЛА ГАРДА КО ГОД НОСИ И ВОЛИ чихутску петокраку ЈЕ ИЗДАЈНИК ПРАВОСЛАВЉА ЊЕТ комунистима СССС

    Свиђа ми се