АКТУЕЛНО

РЕШЕЊЕ или РАЗРЕШЕЊЕ – ЦХФ Србија: МИ да одустанемо нећемо – 5.дан протеста испред ВКС у Немањиној


Протест и штрајк глађу задужених у швајцарским францима, који је почео у четвртак, 21.3.2019. у 12 часова, испред Врховног касационог суда у Немањиној 9, још увек ТРАЈЕ. Организатор протеста је удружење ЦХФ Србија, чији су представници Влади Србије предали захтеве за доношење закона о динаризацији свих кредита и закона о забрани принудне продаје једине некретнине, уз предлог текстова тих закона. Председнику Врховног касационог суда предат је захтев за доношење решења по пракси коју је већ учинило 14 европских земаља, а у корист корисника кредита, њихових држављана. Корисници кредита су испред зграде суда долазили са својом децом, подржала су их бројна удружења и појединци, многи су од првог дана са њима иако немају кредите уопште, учесници протеста 1 од 5 милиона завршили су пре два дана шетњу испред Врховног касационог суда где је говорила адвокат Јелена Павловић испред удружења ЦХФ Србија, јуче је на скупу против НАТО пакта испред Генералштаба говорила Сања Вујановић, члан ЦХФ Србија.

Професор Ивица Стојановић већ пети дан штрајкује глађу испред Врховног касационог суда. Адвокат Јелена Павловић рекла је да ће протест трајати без прекида и разилажења све док Врховни касациони суд не донесе јасан правни став о спорним кредитима, као што је то учинио по питању трошкова обраде кредита. Односно „док Србија не постане правна држава“. 

***

РОК ЗА „СТАВ“ ДО СРЕДЕ У 12 САТИ

У Врховном касационом суду су примили делегацију ЦХФ Србија, и „речено им је да ће до 2.априла донети став, а ако не тада онда 4., ми на то наравно нисмо пристали јер су имали довољно времена да донесу став… и дали смо им рок до среде до 12 сати да донесу став…“ Протест настављају.

„Штета што сви грађани Србије малопре нису били овде да чују једну судију која је рекла – знате кад ћете да добијете правни став, никад… Штета што то нисмо снимили, жао ми је. Значи, ово је највиша грана правосуђа. Овде где се ми налазимо, седиште Врховног касационог суда, Управног суда, Апелационог суда. Блокирали смо једну од три главне власти у Србији, њену највишу инстанцу, зато што они не раде свој посао. И кључна је ствар да у медијима се уопште не пише, не расправља шта раде судије у Србији и какво нам је стање у правосуђу. Они су независни једино од закона и од свога народа. И ово је велика победа данас направљена да их држимо у блокади. Ево, овде има више стотина људи, кој више од сат времена покушавају да изађу, многи су кренули већ у један да излазе са посла. Коначно да јавност, да грађани виде – шта бре раде ти људи, какву они правду деле, какав они закон примењују. Па морају и они да одговарају за свој рад, свако овде треба да одговара за свој рад. Они су дужни да примењују закон, то је њихова законска обавеза, а подлежу кривичној одговорности уколико не раде свој посао. Треба да се испита шта раде ти људи, ако не раде – не да не могу да раде свој посао, него морају кривично да одговарају. Ово је скандал и срамота. И добро је да је њих коначно неко протресао“ – рекао је данас испред Врховног касационог суда народни посланик Срђан Ного.

***

***

***

ПОТПУНА БЛОКАДА ВРХОВНОГ КАСАЦИОНОГ СУДА!

***

Како је у својој подршци ЦХФ Србија, рекао економиста и банкар Бранко Драгаш, „решење овог проблема може да се донесе за три минута – наредбом Владе, Уредбом и одмах спроведе према банкама, то је задатак државе да уради, то је Орбан у Мађарској урадио“ и тако спасио своје грађане од зеленашких банака и преварних производа.

***

Штрајкач глађу у болници, задужени у швајцарцима најавили заоштравање протеста

Грађани задужени у швајцарским францима, који већ пет дана протестују испред зграде Врховног касационог суда, предали су том суду данас додатну документацију. Једног од учесника протеста који је пре пет дана ступио у штрајк глађу хитна помоћ превезла је у болницу јер му је позлило.

Удружење грађана задужених у швајцарским францима поднело је додатну документацију Врховном касационом суду која се састоји од примера пресуде европских судова, меморандуми које су слали надлежним институцијама, рекламни материјали банака помоћу којих су их оне наговарале да се задужују у валути.

Они су јутрос захтевали хитан састанак са председником Србије Александром Вучићем, премијерком Аном Брнабић и министром финансија Синишом Малим. Како наводе, нико од надлежних их до сад није контактирао од како су ступили у штрајк.

Члан удружења који је ступио у штрајк глађу пре пет дана је у веома лошем стању и позлило му је, због чега је интеренисала хитна помоћ. Она га је пренела на даљу процену здравственог стања.

У удружењу најављују да ће радикализовати протесте јер их нико није контактирао, што значи да ће у штрајк глађу ступити још неки чланови удружења ЦХФ Србија.

(Н1)

***

ПОЗВАНА ЈЕ ХИТНА, ПРОФЕСОРУ ИВИЦИ, који већ пети дан штрајкује глађу је лоше…

***

Данас је упућен захтев председнику Србије и председнику Владе Србије за „хитним пријемом делегације ЦХФ Србије, чекамо одговор…“

***

„Као што су јевреје етикетирали за време рата тако смо и ми сами себе, пошто они нас живе сахрањују…“

Драгиша Панић

***

„Јуче смо обележили 20 година од агресије на нашу земљу, а у моменту док су падале бомбе на наше куће, наше фабрике, наша постројења, још се мастило није осушило са тапије коју су добили баш људи који седе у Немањиној 9 и људи који седе на Андрићевом венцу, који су добили станове који се не мере у квадратима него се мере у арима…“ – коментарисао је Драгиша Панић ЦХФ Србија.

***

Јутро, 25.март испред ВКС, сунчано… Од Сање Вујановић из ЦХФ Србија чули смо да је „у Врховни касациони суд ушло мало људи, па се стиче утисак да је њихова намера да кориснике кредита који чекају њихов одговор и даље игноришу“… „Али ми да одустанемо нећемо…“ 

***

ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД – Захтев за хитним спречавањем даљег екомомског и демографског уништавања грађана Србије

ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД
Ул. Немањина 9
11 000 Београд
Београд, 18.03.2019.године

За председника суда – господина Драгомира Милојевића

ХИТНО !!!

ПРЕДМЕТ: Захтев за хитним спречавањем даљег економског и демографског уништавања грађана Србије

 

Уважени господине Милојевићу !

Обраћамо Вам се као председнику Врховног касационог суда у Србији.

Дана 21.марта 2019.године корисници кредита у швајцарском франку, започеће трећи и последњи протест испред зграде Врховног касационог суда.

Након тог датума, ништа више неће бити исто.

Прошло је тачно 9 месеци од јуна 2018.године, када смо очајни чекали испред зграде Врховног касационог суда, тражећи само једно – убрзано решавање предмета у вези шпекулативних кредита индесираних у валути швајцарског франка.

Тог дана добили смо уверавање да ће сви предмети који су до тада запримљени у Врховни касациони суд, бити решени до 01.октобра 2018.године, да Врховни касациони суд не може унапред заузимати правне ставове, али да ће из одлука Врховног касационог суда нижестепени судови моћи да доносе закључке о ставовима Врховног касационог суда.

У Саопштењу од 06.06.2018.године такође је наведено да ће Врховни касациони суд упутити допис нижестепеним судовима да се наведени предмети сматрају хитним, као и да се са посебном опрезношћу, поштујући принципе савесности и поштења разматрају тужбе са предлогом за одређивање привремене мере у поменутим споровима.

Девет месеци касније од тог Саопштења, четири године од почетка страдања и десет година тешке борбе за опстанак, ништа се није променило.

Судови нижег степена:

 нису донели ни једну правноснажну привремену меру којом би одложили продају непокретности до окончања судског поступка;
 нису донели ни једну правноснажну пресуду у складу са европском праксом у овим споровима у било ком суду у Београду ( изузетак су једино две правноснажне пресуде у Нишу, на које су банке изјавиле посебну ревизију);
 ни један поступак у овим споровима није убрзан.

Припремна рочишта се заказују на 18 месеци од дана подношења тужбе, затим одлажу са роковима од 9 -11 месеци између два рочишта, о привременим мерама се не одлучује ни после годину дана од подношења, судије не знају ни које чињенице треба да утврде, ни које право да примене у овим споровима.

Недавно сте у медијима изјавили да судови раде добро, али да недостаје број судија, јер млади више бирају друге професије.

Да сте наставили анализу, схватили би колико сада недостаје људи, а не само правника, и колико наших грађана је због превелике количине стреса и лоших животних услова прекратко живело, колико њих се иселило, а колико њих се није родило !!!

Ако бисте још дубље сагледали целокупну ситуацију, искрено и професионално, схватили би и који је у томе допринос управо Врховног касационог суда у Србији. Више од трећине грађана који су били на протесту у јуну 2018.године, овога пута неће доћи, јер су се из очаја и одсуства елементарне егзистенције иселили у нади да ће им друга земља бити боља домовина. Да ли Ви уопште икада о томе размишљате?

Допис_за_ВКС – ПДФ

***

Београд, 23.03.2019.године

ПРЕДМЕТ: Саопштење за медије

Удружење грађана задужених фиктивним дуговима у швајцарским францима, који већ трећи дан протествују испред Врховног суда Србије у Немањиној 9, обавештава јавност да смо позив за подршку протесту који траје 24 часа дневно, упутили свим грађанима и свим политичким партијама.

ЗАХВАЉУЈЕМО СЕ СВИМА КОЈИ СУ ДОШЛИ ДА НАС ПОДРЖЕ И ОЧЕКУЈЕМО ДА НАС ПОДРЖЕ И СВИ ОСТАЛИ КОЈИ ТО ДО САДА НИСУ УЧИНИЛИ.

Сматрамо да нашу борбу за поштовање закона Републике Србије и ефикасан правни систем треба да подржи свака политичка партија!

Не можемо да се помиримо са чињеницом да било ко безбрижно посматра, подржава и подстиче уништавање и исељавање свог народа. Ово није протест само грађана задужених фиктивним дуговима у швајцарцима, већ народа који неће да живи као робље у својој држави.

Сматрамо да је једина стварна подела данас да ли си човек или ниси, да ли волиш своју земљу и свој народ или не.

УПРАВНИ ОДБОР
ЦХФ СРБИЈА

***

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

*РЕШЕЊЕ ИЛИ РАЗРЕШЕЊЕ: Протест без прекида грађана задужених у швајцарским францима

*

*ПРОТЕСТ „РЕШЕЊЕ ИЛИ РАЗРЕШЕЊЕ“ ТРАЈЕ: ЧЕКАМО ОДГОВОР на захтев ВКСу, ваш посао је да штитите правни и уставни поредак земље

*ПРОТЕСТ „РЕШЕЊЕ ИЛИ РАЗРЕШЕЊЕ“: „НЕМОЈТЕ ДОЗВОЛИТИ ДА СИСТЕМ ПОБЕДИ ЉУДЕ“, дођите у Немањину 9 – ОВО ЈЕ ПРОБЛЕМ СВИХ НАС У СРБИЈИ

*ЦХФ Србија испред ВКС: РЕШЕЊЕ ИЛИ РАЗРЕШЕЊЕ, протест 4.дан – БЕЗ ПРЕКИДА и БЕЗ РАЗИЛАЖЕЊА

*„Не пристајем да будем ствар. Одбијам да ме живог рачунају у мртве“ – ПОЗИВ на протест „РЕШЕЊЕ ИЛИ РАЗРЕШЕЊЕ“ 21.марта у 12 часова испред Уставног суда

*Једино Србија није решила кредите у швајцарцима

*Банке изгубиле у Стразбуру: “Финансијске институције морале бити свесне потенцијално неправичних одредби уговора”

*VICE: Уклети швајцарци (документарни филм)

*Биљана Диковић: Кредити код страних банака или Како преживети сутра, или до сутра…

——–

25.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић