АКТУЕЛНО

ИЗ МИНУТА У МИНУТ Агресија није трајала 78 дана, траје и данас (видео, фото)


Међународна конференција „Мир и напредак уместо ратова и сиромаштва“, поводом 20. годишњице од НАТО агресије, отворена је јутрос у Дому војске, где ће у наредна два дана говорити више од 200 гостију из 45 земаља.

© Sputnik / Дејан Симић

Конференцију је отворио министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Србије Зоран Ђорђевић који је том приликом рекао да агресије није трајала 78 дана већ да траје и данас и да се последице још осећају.

У Београду се данас и сутра одржавају бројне комеморативне активности поводом 20 година агресије НАТО-а, које организују Београдски форум за свет равноправних, Клуб генерала и адмирала, СУБНОР и Друштво српских домаћина.

Мимо међународне конференције, биће одржана и изложба фотографија и докумената, такође у Дому војске, као и међународна смотра документарних филмова о агресији у Југословенској кинотеци (22. и 23. март).

Такође је у плану да се одржи и међународни меморијални маратон Храм Светог Саве — Хиландар, Атос, који ће стартовати тачно на дан почетка бомбардовања, 24. марта.

 • 16:08
  Фјодор Ладигин

  Бивши шеф руских обавештајаца: НАТО је нападом на СРЈ показао нови концепт ратовања

  Генерал пуковник и бивши шеф Војне обавештајне службе (ГРУ) Фјодор Ладигин изјавио је да је НАТО предвођен САД нападом на СР Југославију у пракси извео нови стратешки концепт ратовања применом најмодерније војне технике, како би се принудила капитулација како у политичком, тако и у економском смислу.

  ДАЉЕ

 • 17:14

  НАТО агресија на Југославију – илегални рат унутар Европе

  Жак Огар пуковник француске војске у пензији изјавио је да је НАТО агресија заправо био напад земаља Европе предвођених САД и НАТО-ом, на другу, такође европску земљу, која је све време настојала да очува сопствени територијални суверенитет.

  Жак Огар

  © Sputnik / Дејан Симић

  Како је рекао, јасно је било је да је тим бомбардовањем задат коначан ударац распаду Југославије и то отцепљивањем Косова од Србије.

  Осврнувши се на дешавања 1999. године, Огар је рекао да је током „илегалног рата“ био здружених снага у оквиру Кфора.

  „Као сведок сам овде, чак сам по том питању недавно објавио и књигу о дешавањима у том периоду. Оно што ме највише задивило на Косову 1999. године је количина неистините информације коју је пласирао НАТО“, додао је.

  https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Frs.sputniknews%2Fvideos%2F660854651038209%2F&show_text=0&width=560

 • 15:17

  Карађорђевић: Србија се још опоравља од НАТО агресије

  Принц Александар Карађорђевић изјавио је да се Србија и после 20 година бори да се опорави од разарања које је претрпела незаконитим бомбардовањем грађана, земље и инфраструктуре, какво Европа не памти од Другог светског рата.

  „Са великом тугом сећамо се ужасне агресије и патње коју су претрпели сви наши грађани, трагично настрадали и њихове породице. То је био случај свеобухватне агресије какав Европа не памти од времена Другог светског рата, а која није била одобрена од стране Уједињених нација. Још једном се нажалост показало да насиље само рађа ново насиље и бол“, навео је принц Карађорђевић у саопштењу достављеном медијима.

 • 13:32

  Бабурин: Компромис између добра и зла је немогућ

  Заменик пресдедника руске Државне думе Сергеј Бабурин изјавио је да лекције агресије НАТО-а против тадашње Југославије говоре да је мир и приоритет само за изабране, а за све остале је сиромаштво и беда.

  „То ће бити увек тако докле год ови имућни остану егоистични“, истакао је.

  Говорећи о последицама бомбардовања СРЈ Бабурин је рекао даје некажњеност страшна ствар, а још страшнија постаје када нема наде да они икада буду кажњени. Та некажњеност, истакао је он, је довела до тога да је Америка постала земља чија главна политика је да врши агресију на земље у којима им се не допада како се раде ствари.

  Американци су ту политику реализовали на основу фалсификације чињеница и као резултат гинули су на стотине хиљада цивила, а све је почело агресијом на Југославију.

  „Потребно је поставити питање материјалне компензације свих штета које су начињене, али и компензације грађанима и породицама страдалих. Такође, потребно је поставити питање кажњавања оних који су одговорни за ту агресију“, навео је и додао да је управо Хавијер Солана један од њих, будући да је он лично био тај који је издао наређење да се бомбардује Југославија, стога и мора да одговара за своје поступке.

  Бабурин је додао и да ће Русија безусловно да подржава Србију, али „ако државна власт ћути, јако ће бити тешко светској јавности да било шта уради“.

  „Зашто се данас против Србије и Русије воде информациони и економски рат? Одговорићу – јер је Запад заснован на лицемерју, навикао да живи без душе. Када се Бог истргне из душе, долази до човечанске кризе, а само источно-цивилизацијска култура постаје једина шанса да Запад преживи“, рекао је.

  „Говорим вам као пријатељ. Друштво је пред тешким избором. Када вам говоре да је избор једноставан – или европска будућност и отказивање Косова или беда – то није истина. Постоје и други избори. Савез са Русијом, потпун, као што је некада говорио Слободан Милошевић“, додао је.

  „Компромис између добра и зла не постоји. Компромис са људождерима је само смрт, стога је потребно борити се и то заједничким снагама“, закључио је Бабурин.

 • 13:10

  Андреа Котарац: После Србије и Сирије, видите шта се дешава у Француској

  Андреа Котарац, представник регионалног француског парламента, изјавио је да су последњи председнички избори у Француској показали да је више од пола грађана те земље за излазак Француске из НАТО-а.

  „После Србије и Сирије, видите шта се дешава у Француској. Преко 50 посто Француза је за излазак те земље из НАТО-а, а то су показали људи који су дали своје гласове кандидатима на председничким изборима који заступају ту идеју“, рекао је.

  Иначе, Котарац је био и саветник бившег председничког кандидата Жан Лука Меланшона, који је једини у то време гласао против бомбардовања. Котарац је српског порекла и на конференцији је говорио на српском.

 • 12:55

  Монографија „Последице НАТО агресије на СРЈ 1999. године - две деценије после

  © Sputnik / Наташа Милосављевић
 • 12:49

  Стратешки интерес Србије да прикупи доказе и покрене тужбе

  Поводом обележавања 20 година од почетка НАТО агресије Евроазијски безбедносни форум представио је монографију „Последице НАТО агресије на СРЈ 1999. године – две деценије после“ у Институту за међународну политику и привреду.

  Директор форума проф. др Митар Kовач рекао је да је у НАТО агресији стрaдало 2.120 људи.

  „То је била нелегитимна акција која је имала несагледиве последице по све држављане СР Југославије. Република Србија још није прецизно утврдила у којим областима и које врсте штета су нанете. „Вероватно је то израз притисака водећих сила НАТО-a да није пожељно бавити се тиме и да треба гледати у светлу европску будућност,“ наводи Ковач.

  На срећу, додао је, 2018. Народна скупштина и Влада су предузеле кораке, само да се остане доследан у тој намери.

  „Стратешки је интерес Србије да прикупи доказе и да упозна међународну јавност са последицама НАТО агресије и са терором злочина ОВК“, каже Ковач и додаје да на основу тога треба покренути тужбе за причињену штету пред националним судовима држава које су учествовале у извршењу тих злочина.

  На представљању монографије говорили су и проф. др Спасоје Мучибабић, генерал-мајор у пензији, проф. др Светлана Жунић и проф. др Мирјана Анђелковић Лукић.

  Поводом обележавања 20 година од почетка НАТО агресије Евроазијски безбедносни форум представио је монографију „Последице НАТО агресије на СРЈ 1999. године - две деценије после у Институту за међународну политику и привреду.

  © Sputnik / Наташа Милосављевић
 • 12:39

  Митрополит Амфилохије: Балкан није прилепак Европе

  Митрополит црногорско-приморски Амфилохије изјавио је да Балкан није никада био прилепак Европе, већ њен родитељ, ове модерне и западне Европе.

  „То треба тако да и остане“, нагласио је.

  Осврнуо се и на време бомбардовања Србије и Црне Горе рекавши да је у том периоду био на Косову по благослову патријарха Павла и сахрањивао оне који су тамо изгубили своје животе.

  „Био сам живо присутан у свим тим збивањима и знам какво је то несрећно стање било које се завршило овим међународним злочином да се та жила куцавица српског народа прогласи за независну државу уз признање једне групе разбојника који су срам часног и честитог албанског народа“, истакао је.

  Амфилохије је додао и да је у том периоду схватио да ово што се данас догађа са Европом, на челу са НАТО-ом, није ништа ново, већ наставак Крсташких ратова, Наполеоновог покушаја освајања света, као и наци-фашистичке окупације.

 • 12:26

  Бивши хашки осуђеник и официр војске СРЈ Веселин Шљиванчанин на конференцији

  © Sputnik / Дејан Симић
 • 12:22

  Геополитички интерес НАТО-а један од узрока бомбардовања

  Један од узрока агресије на Југославију 1999. године био је и геополитички интерес водећих земаља НАТО-а, речено је данас на конференцији „НАТО агресија на СР Југославију: 20 година после“.

  Учесници међународне научне конференције изнели су и прогнозе да ће односи на међународној сцени наставити да се редефинишу и да свет улази у период окончања западне превласти.

  Професор са Факултета за дипломатију и безбедност Бранко Крга рекао је да је је узрок бомбардовања пре свега био геополитички интерес водећих земаља НАТО-а.

  Каже и да је последњих 20 година показало да је агресија била велика грешка и да су погрешне и последице до којих је она довела, те да је нанета велика штета Југославији, посебно Србији, а да ништа није постигнуто.

  Крга, који је 1999. године био шеф војнообавештајне службе, а потом и начелник Генералштаба, рекао је да се „чинило све“ да до сукоба са Албанцима и конфликта са НАТО-ом не дође и да се проблеми реше мирним путем, али да нису успели.

  Професор са Истраживачког центра за југоисточну Европу Гордон Бардош каже да је интервенција 1999. године била први маркер који је показао како ће од тог момента САД водити своју спољну политику и како ће посматрати међународне односе.

  Наводећи да је САД у последњих 20 година 19 година била у рату, Бардош је рекао да је та земља током Хладног рата имала нешто више од 40 интервенција широм света, а после 1991. небројено више.

  Навео је и пример напада дроновима, истичући да је за време председника Обаме одобрено 1.878 интервенција, а за само две године Трампове власти 2.243.

  Он је закључио да ратови које је водила САД после напада на Светски трговински центар и друге мете 2001. године, нису остварили своје циљеве.

  Професор Беатрис Бисио са Универзитета у Риу у Бразилу рекла је да су потврђене прогнозе да долази до велике промене после краја Хладног рата и распада СССР, када се чинило да је САД врховни господар света, и да почиње пад Запада и НАТО-а, и успон Азије.

  „То може да значи да улазимо у период хаотичног окончања западне превласти у свету. Ако је 19. век био век Европе, 20. век САД, сад смо на тачки кад можемо да кажемо да је ово век Азије“, рекла је Бисио.

  Подсетивши на партнерство Русије и Кине, она је рекла да такви односи редефинишу међународну сцену и додала да се поставља питање може ли овакав период водити свет ка значајним конфронтацијама.

  Професор Лиу Зуокуи из Пекинга рекао је да је и бомбардовање Југославије показало да у свету и даље постоје политика силе и хегемонија, која је највећа претња миру у свету.

  „За Кину су развој и сарадња најбољи одговори хегемонији и политици силе, а морамо наћи партнере са којима ћемо се против тога борити“, рекао је он и истакао да је за грађане важно да држава гледа у будућност, пренео је Танјуг.

  Он је навео да су европске интеграције прави пут за Србију те истакао да је сигуран да је српски народ мудар и способан да реши и питање Косова.

 • 12:11

  Маргит Савовић: Пуцано је на Југославију, али мета је био цео свет

  Бруталан напад 19 држава чланица НАТО-а представља уништавање будућности једног народа, еколошки геноцид убијањем природе што је основни предуслов за људски живот, изјавила је бивша савезна министарка у СР Југославији Маргит Савовић.

  Наша планета је сувише мала да би нас овако испољавање насиља занимало. Агресија, бомбардовање, може се сутра догодити свима. Пуцано је на Југославију, али мета је био цео свет. Живот је највећа вредност, а дечији најскупоценији“, истакла је.

   

 • 11:56
  Душан Пророковић

  Четири амбасадора НАТО земаља пријавили се за скуп о агресији, али се нису појавили

  Аналитичар Душан Пророковић рекао је да Србија због НАТО бомбардовања и агресије још задуго неће имати у пуној мери нормализоване односе не само са САД, него и са бројним западним силама које предводи НАТО.

  ДАЉЕ

 • 11:25
  Петар Толстој на конференцији

  Руски званичник: На годишњицу злочина, Запад је Србији уручио још два „поклона“

  Заменик председника Државне думе Русије Петар Толстој изјавио је да се политика Запада ни 20 година након бомбардовања једне суверене државе усред Европе није променила, као и да су Авганистан, Ирак, Либија, а потом и Сирија — доказ за то.

  ДАЉЕ

 • 11:21
 • 10:26

  Ана Брнабић: Србија мора да опрости

  Директор Института за међународну политику и привреду Бранислав Ђорђевић, премијерка Ана Брнабић и професор Факултета безбедности Универзитета у Београду Владимир Цветковић на конференцији

  © Tanjug / Тања Валич

  Председница Владе Србије Ана Брнабић поручила је да је бомбардовање СР Југославије било грешка других, а не грађана који су у сред Европе на крају 20. века били жртве оних са којима су се у два светска рата борили.

  „За нашу заједничку будућност било би добро да и они буду тога свесни, да буду свесни грешке агресије над недужним становништвом“, рекла је Брнабићева.

  Премијерка је рекла да Србији нико не треба да спочитава грешке из прошлости, јер је свесна да није безгрешна, али да је бомбардовање била грешка других.

  „Али Србија мора да покуша да опрости, јер је једини пут да остваримо све наше потенцијале, а ја верујем да их имамо много, да се окренемо будућности, партнерству и сарадњи“, рекла је премијерка.

  Она је истакла да Србија никада неће заборавити пријатеље који су били на њеној страни када је било најтеже, али да ће наставити да гради мостове ка онима са којима се 1999. године није разумела, а данас је близак партнер, као и ка онима са којима се ни данас не разуме.

  „Само тако можемо изградити просперитетну и модерну Србију“, рекла је она, пренео је Танјуг.

  Истакла је да Србија не сме да заборави 1999. годину, жртве, порушене мостове и фабрике, као ни све оно за шта је у то време измишљен више него увредљив термин „колатерална штета“.

 • 10:20

  Италијански публициста Енрико Виња: Пружити подршку отпору Срба на Косову и Метохији

  Италијански публициста и представник хуманитарних организација СОС Југославија и СОС Косово и Метохија Енрико Виња истакао је да је Косово данас апартхејд у 21. веку

  Поред тога, западне силе, а пре свега САД, тврде да је Косово – НАТО држава у сред Европе, нагласио је.

  Виња је подсетио како је то изгледало у Италији 1999. године, рекавши да су Италијани пре две деценије имали својеврстан избор – да ли да остану уз Србију или не.

  „Наша организација је одабрала да остане уз српски народ, као партизани против агресије НАТО. Направили смо бројне пројекте солидарности са компанијама из Србије. Наша снага није била јака, али смо на фронту били сваки дан“, истакао је.

  Виња је навео и да сматра да је потребно пружити подршку отпору Срба на Косову, јер су корени српског народа управо тамо.

  Додао је и да подршка његових организација које представља није уперена искључиво српском народу, већ и другим угроженим народима Сирије, Либије, али и Донбаса.

 • 10:12

  Момир Булатовић: Бомбардовањем се ништа не решава

  Момир Булатовић, председник Савезне Владе СРЈ у време агресије НАТО-а 1999. године, рекао је да се бомбардовањем и убијањем људи, као што је то био случај 1999. године, није могуће решити ни један проблем, стога косовски проблем траје и дан данас.

  https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Frs.sputniknews%2Fvideos%2F2174467205952243%2F&show_text=0&width=560

 • 10:00
  Петар Толстој и Живадин Јовановић

  Толстој и Хандке у Београду на Међународној конференцији о НАТО бомбардовању СРЈ

  Потомак славног руског писца Толстоја Петар Олегович Toлстој и један од најпознатијих европских и светских савремених писаца Петер Хандке учествују на Међународној конференцији поводом 20. годишњице оружане агресије НАТО на нашу земљу која данас почиње са радом у Дому Војске Србије у Београду и завршава се сутра.

  ДАЉЕ

 • 09:58

  Ђорђевић: НАТО агресија не сме да се заборави

  Зоран Ђорђевић

  © Tanjug / RADE PRELIC

  Конференцију је отворио министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Србије Зоран Ђорђевић који је том приликом рекао да се Србији, на жалост, током сторије дешавало много ружних ствари, али да је наша земља увек бирала праву страну и била на страни победника.

  Подсећајући на дане бомбардовања, Ђорђевић је рекао да је тада свима било много тешко поготову борити се против свих и бити поприлично усамљен. „Чињеница да смо се налазили на исправној страни и то што смо настојали да се изборимо за своју слободу држало је све нас“, оценио је.

  „Међутим, агресија није трајала 78 дана, већ траје и данас, последице се осећају још увек. Статистички подаци говоре томе, а какви год да су, нису коначни. Људи умиру и данас, а тешко је разазнати да ли су то последице бомбардовања“, указао је.

  Додао је да управо и стога постоји потреба да о томе говоримо отворено. говорити то што мислимо.

  „Ми смо велики народ и умемо да опраштамо али не смемо да заборавимо. НАТО агресија не сме да се заборави, сви о томе треба да причају да сва поколења иза нас то знају, како би имали слику о томе шта да раде да се то више не деси, не само у Србији, него било где“, нагласио је.

КОМЕНТАРИШИ ПРЕКО FACEBOOK НАЛОГАКОМЕНТАРИШИ ПРЕКО SPUTNIK НАЛОГА
 • 12:26

  Бивши хашки осуђеник и официр војске СРЈ Веселин Шљиванчанин на конференцији

  © Sputnik / Дејан Симић
 • 12:22

  Геополитички интерес НАТО-а један од узрока бомбардовања

  Један од узрока агресије на Југославију 1999. године био је и геополитички интерес водећих земаља НАТО-а, речено је данас на конференцији „НАТО агресија на СР Југославију: 20 година после“.

  Учесници међународне научне конференције изнели су и прогнозе да ће односи на међународној сцени наставити да се редефинишу и да свет улази у период окончања западне превласти.

  Професор са Факултета за дипломатију и безбедност Бранко Крга рекао је да је је узрок бомбардовања пре свега био геополитички интерес водећих земаља НАТО-а.

  Каже и да је последњих 20 година показало да је агресија била велика грешка и да су погрешне и последице до којих је она довела, те да је нанета велика штета Југославији, посебно Србији, а да ништа није постигнуто.

  Крга, који је 1999. године био шеф војнообавештајне службе, а потом и начелник Генералштаба, рекао је да се „чинило све“ да до сукоба са Албанцима и конфликта са НАТО-ом не дође и да се проблеми реше мирним путем, али да нису успели.

  Професор са Истраживачког центра за југоисточну Европу Гордон Бардош каже да је интервенција 1999. године била први маркер који је показао како ће од тог момента САД водити своју спољну политику и како ће посматрати међународне односе.

  Наводећи да је САД у последњих 20 година 19 година била у рату, Бардош је рекао да је та земља током Хладног рата имала нешто више од 40 интервенција широм света, а после 1991. небројено више.

  Навео је и пример напада дроновима, истичући да је за време председника Обаме одобрено 1.878 интервенција, а за само две године Трампове власти 2.243.

  Он је закључио да ратови које је водила САД после напада на Светски трговински центар и друге мете 2001. године, нису остварили своје циљеве.

  Професор Беатрис Бисио са Универзитета у Риу у Бразилу рекла је да су потврђене прогнозе да долази до велике промене после краја Хладног рата и распада СССР, када се чинило да је САД врховни господар света, и да почиње пад Запада и НАТО-а, и успон Азије.

  „То може да значи да улазимо у период хаотичног окончања западне превласти у свету. Ако је 19. век био век Европе, 20. век САД, сад смо на тачки кад можемо да кажемо да је ово век Азије“, рекла је Бисио.

  Подсетивши на партнерство Русије и Кине, она је рекла да такви односи редефинишу међународну сцену и додала да се поставља питање може ли овакав период водити свет ка значајним конфронтацијама.

  Професор Лиу Зуокуи из Пекинга рекао је да је и бомбардовање Југославије показало да у свету и даље постоје политика силе и хегемонија, која је највећа претња миру у свету.

  „За Кину су развој и сарадња најбољи одговори хегемонији и политици силе, а морамо наћи партнере са којима ћемо се против тога борити“, рекао је он и истакао да је за грађане важно да држава гледа у будућност, пренео је Танјуг.

  Он је навео да су европске интеграције прави пут за Србију те истакао да је сигуран да је српски народ мудар и способан да реши и питање Косова.

 • 12:11

  Маргит Савовић: Пуцано је на Југославију, али мета је био цео свет

  Бруталан напад 19 држава чланица НАТО-а представља уништавање будућности једног народа, еколошки геноцид убијањем природе што је основни предуслов за људски живот, изјавила је бивша савезна министарка у СР Југославији Маргит Савовић.

  Наша планета је сувише мала да би нас овако испољавање насиља занимало. Агресија, бомбардовање, може се сутра догодити свима. Пуцано је на Југославију, али мета је био цео свет. Живот је највећа вредност, а дечији најскупоценији“, истакла је.

   

 • 11:56
  Душан Пророковић

  Четири амбасадора НАТО земаља пријавили се за скуп о агресији, али се нису појавили

  Аналитичар Душан Пророковић рекао је да Србија због НАТО бомбардовања и агресије још задуго неће имати у пуној мери нормализоване односе не само са САД, него и са бројним западним силама које предводи НАТО.

  ДАЉЕ

 • 11:25
  Петар Толстој на конференцији

  Руски званичник: На годишњицу злочина, Запад је Србији уручио још два „поклона“

  Заменик председника Државне думе Русије Петар Толстој изјавио је да се политика Запада ни 20 година након бомбардовања једне суверене државе усред Европе није променила, као и да су Авганистан, Ирак, Либија, а потом и Сирија — доказ за то.

  ДАЉЕ

 • 11:21
 • 10:26

  Ана Брнабић: Србија мора да опрости

  Директор Института за међународну политику и привреду Бранислав Ђорђевић, премијерка Ана Брнабић и професор Факултета безбедности Универзитета у Београду Владимир Цветковић на конференцији

  © Tanjug / Тања Валич

  Председница Владе Србије Ана Брнабић поручила је да је бомбардовање СР Југославије било грешка других, а не грађана који су у сред Европе на крају 20. века били жртве оних са којима су се у два светска рата борили.

  „За нашу заједничку будућност било би добро да и они буду тога свесни, да буду свесни грешке агресије над недужним становништвом“, рекла је Брнабићева.

  Премијерка је рекла да Србији нико не треба да спочитава грешке из прошлости, јер је свесна да није безгрешна, али да је бомбардовање била грешка других.

  „Али Србија мора да покуша да опрости, јер је једини пут да остваримо све наше потенцијале, а ја верујем да их имамо много, да се окренемо будућности, партнерству и сарадњи“, рекла је премијерка.

  Она је истакла да Србија никада неће заборавити пријатеље који су били на њеној страни када је било најтеже, али да ће наставити да гради мостове ка онима са којима се 1999. године није разумела, а данас је близак партнер, као и ка онима са којима се ни данас не разуме.

  „Само тако можемо изградити просперитетну и модерну Србију“, рекла је она, пренео је Танјуг.

  Истакла је да Србија не сме да заборави 1999. годину, жртве, порушене мостове и фабрике, као ни све оно за шта је у то време измишљен више него увредљив термин „колатерална штета“.

 • 10:20

  Италијански публициста Енрико Виња: Пружити подршку отпору Срба на Косову и Метохији

  Италијански публициста и представник хуманитарних организација СОС Југославија и СОС Косово и Метохија Енрико Виња истакао је да је Косово данас апартхејд у 21. веку

  Поред тога, западне силе, а пре свега САД, тврде да је Косово – НАТО држава у сред Европе, нагласио је.

  Виња је подсетио како је то изгледало у Италији 1999. године, рекавши да су Италијани пре две деценије имали својеврстан избор – да ли да остану уз Србију или не.

  „Наша организација је одабрала да остане уз српски народ, као партизани против агресије НАТО. Направили смо бројне пројекте солидарности са компанијама из Србије. Наша снага није била јака, али смо на фронту били сваки дан“, истакао је.

  Виња је навео и да сматра да је потребно пружити подршку отпору Срба на Косову, јер су корени српског народа управо тамо.

  Додао је и да подршка његових организација које представља није уперена искључиво српском народу, већ и другим угроженим народима Сирије, Либије, али и Донбаса.

 • 10:12

  Момир Булатовић: Бомбардовањем се ништа не решава

  Момир Булатовић, председник Савезне Владе СРЈ у време агресије НАТО-а 1999. године, рекао је да се бомбардовањем и убијањем људи, као што је то био случај 1999. године, није могуће решити ни један проблем, стога косовски проблем траје и дан данас.

  https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Frs.sputniknews%2Fvideos%2F2174467205952243%2F&show_text=0&width=560

 • 10:00
  Петар Толстој и Живадин Јовановић

  Толстој и Хандке у Београду на Међународној конференцији о НАТО бомбардовању СРЈ

  Потомак славног руског писца Толстоја Петар Олегович Toлстој и један од најпознатијих европских и светских савремених писаца Петер Хандке учествују на Међународној конференцији поводом 20. годишњице оружане агресије НАТО на нашу земљу која данас почиње са радом у Дому Војске Србије у Београду и завршава се сутра.

  ДАЉЕ

 • 09:58

  Ђорђевић: НАТО агресија не сме да се заборави

  Зоран Ђорђевић

  © Tanjug / RADE PRELIC

  Конференцију је отворио министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Србије Зоран Ђорђевић који је том приликом рекао да се Србији, на жалост, током сторије дешавало много ружних ствари, али да је наша земља увек бирала праву страну и била на страни победника.

  Подсећајући на дане бомбардовања, Ђорђевић је рекао да је тада свима било много тешко поготову борити се против свих и бити поприлично усамљен. „Чињеница да смо се налазили на исправној страни и то што смо настојали да се изборимо за своју слободу држало је све нас“, оценио је.

  „Међутим, агресија није трајала 78 дана, већ траје и данас, последице се осећају још увек. Статистички подаци говоре томе, а какви год да су, нису коначни. Људи умиру и данас, а тешко је разазнати да ли су то последице бомбардовања“, указао је.

  Додао је да управо и стога постоји потреба да о томе говоримо отворено. говорити то што мислимо.

  „Ми смо велики народ и умемо да опраштамо али не смемо да заборавимо. НАТО агресија не сме да се заборави, сви о томе треба да причају да сва поколења иза нас то знају, како би имали слику о томе шта да раде да се то више не деси, не само у Србији, него било где“, нагласио је.

ИЗВОР: СПУТЊИК

————

22.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

 1. ЗА ВРЕМЕ ВАШЕГ ОЦА КРАЉА ПЕТРА ДРУГОГ КАРАДЂОРДЂЕВИЋА енглези И НАЗОВИ американци СУ БОМБОРДОВАЛИ КРАЉЕВИНУ ЈУГОСЛАВИЈУ НА ВАСКРС 6 АПРИЛА 1944 СРБИЈУ САДАШЊУ СКРАЋЕНУ ТЕ ПРОШИРЕНУ ЦРНУ ГОРУ ПОДГОРИЦУ НИКШИЋ ГРАДОВЕ ПО РЕПУБЛИЦИ СРБСКОЈ БАНОВУ ЛУКУ ДОБОЈ ЧЕТНИЧКА МЕСТА ТЕ ПОСЕБНО КНИН У СРБСКОЈ ДАЛМАЦИЈИ F+++ poms AND americans ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ СЛОБОДА ИЛИ СМРТ FOR KING AND FATHERLAND FREEDOM OR DEATH

  Свиђа ми се

 2. Zemlje NATO nisu nam ni bile niti su danas „prijatelji“ Nikada im ne smemo zaboraviti a ja licno im nikda necu oprostiti ! Gde njihova „demokratija“ stigne ostaje samo krv, smrt, jad i beda ! Jedini prijatelji su nam Rusi . Hvala Baburinu na istinitom izlaganju o desavanju na nasem prostoru za vreme protivpravnoj agresiji na Srbiju !

  Свиђа ми се