АКТУЕЛНО

Уредник „Слободне Суботице“ позвао градоначелника на интервју уживо


Уредник сајта Слободна Суботица Бранко М. Жујовић јавно је позвао градоначелника др Богдана Лабана на интервју који би био емитован уживо на сајту „Слободна Суботица“ и „Фејсбук“ страници, пред десетинама хиљада гледалаца.

Бранко М. Жујовић, фото: Слободна Суботица

„Градска кућа од оснивања нашег сајта игнорише сва питања која смо поставили функционерима и органима локалне власти. То је нека врста диригованог политичког аутизма. Они сматрају да је потребно само да дуго издрже ћутећи, па да се наша питања расточе у мору информација и проблема са којима се грађани суочавају сваког дана.

Ми притом, будући да нам не одговарају, треба да испаднемо „једнострани“ и „лични“. Заборавља се да смо градским властима још летос понудили рубрику на нашем сајту, да је сами воде и објашњавају своје поступке, разуме се уз поштовање основних правила новинарске професије.

На сваку нашу информацију, податак, вест или сазнање, они нам преко ботова поруче да смо албански или хрватски плаћеници, антисрби или већ тако нешто, и да с предумишљајем постављамо питања каква постављамо. Треба да испадне да је „српски“ када је неко запослен у суботичком јавном предузећу и у Сарајеву, па из суботичког јавног предузећа повезаној сарајевској фирми додељује послове, а да је „антисрпски“ о томе известити грађане Суботице.

У Градској кући се понашају као да чињенице не постоје и да је власт све, па јој је стога све и дозвољено. Такав приступ власти према јавности у 21. веку је бесмислен и са становишта поштења и са становишта елементарне културе и са становишта демократских односа у друштву и са становишта јавног интереса.

За осам месеци постојања Слободне Суботице, ми још увек нисмо најпосећенији, али смо убедљиво најчитанији суботички сајт и на то смо поносни. Не извештавамо Суботичане када Сунце излази, када залази и када је распродаја бицикала, а када фенова за косу. Бавимо се доста темељно питањима која су заиста важна за нашу заједницу.

Сматрам стога да је крајње време да Лабан одговори на велики број питања која као редакција имамо да му поставимо и то пред целокупним суботичким аудиторијумом.

Открили смо недавно и то дебело поткрепили да је Град Суботица покушао да мења тендерску документацију за изградњу палићке канализације, убацујући испод жита могућност уградње технички неприхватљивих, а скупљих цеви. Открили смо, такође, да је Лабан Општини Котор јесенас предао захтев за добијање употребне дозволе за три вишеспратнице које је изградио прошле године, а није их пријавио српској Агенцији за борбу против корупције. Лабанов кум изјавио је да ‘они’ прате грађане. Отрктили смо да су Албанци са снимка који је објављен певали у Тетову, а не у Суботици и да су певали свадбарске, а не политичке песме. У болници је запослен политички аналитичар Бранко Радун, да тобоже одржава рачунарску опрему, а уопште није долазио на посао. Градска библиотека ускратила нам је у петак могућност да закупимо читаоницу, како бисмо најистакнутијим Суботичанима доделили заслужена признања. Ето повода за интервју колико хоћете!

Имао сам прилику да интервјуишем неке од значајних људи из света економије, политике, уметности и науке. Неки од тих интервјуа објављени су на насловним странама наше националне недељне штампе и у иностранству. Међу мојим саговорницима био је и Александар Вучић. Не видим зашто Лабан не би уживо одговарао на питања Слободне Суботице, пред суграђанима, као први човек града“, изјавио је уредник Слободне Суботице.

ИЗВОР: Слободна Суботица

——–

16.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић