АКТУЕЛНО

ПРОТЕСТ „1 од 5 милиона“: Грађани ушли у зграду РТС-а (видео – уживо)


Жандармерија извела из зграде учеснике протеста

Припадници Жандармерије вечерас су избацили из зграде Радио телевизије Србије већину учесника протеста Један од пет милиона.
У тој акцији су припадници жандармерије према некима поступали врло грубо.
Вукли су присутне за руке и ноге и износили их напоље.
Напоље су изведени и лидери Савеза за Србију Драган Ђилас и Бошко Обрадовић.
Организаторка протеста Јелена Анасоновић је изјавила да је полиција тукла људе. (БЕТА)

***

Припадници Жандармерије испред зграде Радио телевизије Србије потискују грађане који не желе да оду.
Полиција је направила кордон испред улаза у зграду у Абердаревој улици.
Како јавља репортер агенције Бета, полиција полако са штитовима, метар по метар потискује грађане, који такође покушавају да одгурају полицију.
У згради РТС, према последњим информацијама више нема никога. (БЕТА)

Бошко Обрадовић је позвао полицију Србије да буде уз народ, да не хапси народ… А полицајци се деру на народ да изађе из зграде!!!
„Ову кућу је платио народ, и вас плаћа народ, немојте да хапсите народ! УХАПСИТЕ ВУЧИЋА!“ – чује се на уживом преносу са степеништа РТС-а…

Грађани су након окупљања на платоу испред Филозофског факултета у Београду, на још једном протесту „Један од пет милиона“, кренули у протестну шетњу. Они су, како су и најавили, блокирали улаз у зграду РТС, а један број демонстраната, предвођен лидером Покрета Двери Бошком Обрадовићем, ушао је у просторије јавног сервиса. Стигла је полиција.

„После три месеца протеста у више од сто градова дошли су у РТС (јавни сервис – наше право да знамо све) није се догодио никакав инцидент, траже да се испуне услови које су заједно поставили: слободне изборе, слободне медије и оставке…“ – рекли су Бошко Обрадовић и Драган Ђилас новинарима у згради РТСа.

„Немој им ништа дозволити, у 21 полиција ће их све избацити из зграде, боли ме уво за њих!“ – одговор је Драгана Бујошевића, директора РТС-а – на питање шта да ради једног од уредника на инфо-програму новинара Зорана Станојевића, који је јавно прочитао Бошко Обрадовић.

Начелник полицијске управе је замолио Бошка Обрадовића, „као народног посланика, да каже људима да изађу из зграде“, а у случају да не ураде тако – „он ће часно извршити своју дужност“. „Ваша дужност је да станете на страну вашег народа, а не да извршавате такве наредбе, очекујемо да ће неко са друге стране разумети овај тренутак…“ – одговорио је Обрадовић.

На нижим спратовима је већ интервенисала полиција, избацили су оне који су протестовали…

„Ми нећемо инциденте, овде се ништа није десило, само тражимо од полиције, овде присутне да стане на страну свог народа“…

СРБИН.инфо портал  НОВА ВЕСТ: Обрадовић каже да жандармерија у опреми улази са свих страна у РТС! Народ неће да напусти зграду док сервис свих грађана не емитује УЖИВО шта се дешава у њиховој згради!

***

МИНИСТАР ПОЛИЦИЈЕ ОБРАТИО СЕ УЖИВО СА ПИНК ТЕЛЕВИЗИЈЕ

Министар спољних послова Србије Небојша Стефановић позвао је вечерас лидере Савеза за Србију и демонстранте да престану да крше закон и да се повуку мирно из зграде РТС-а.

Стефановић је на ванредној конференцији за новинаре рекао да ће МУП „повратити јавни ред и мир и заштитити сваког новинара и радника РТС-а од насиља“.

Он је рекао да ће свако ко је ушао вечерас у згради јавног сервиса учинио насиље и кршио закон прекршајно и кривично одговарати.

„Позивам их да на најмирнији начин напусте зграду РТС и престану са кршењем закона. Ми ћемо да повратимо јавни ред и мир и заштитимо новинаре РТС од било ког насиља. МУП ће се потрудити да заштити новинаре РТС-а да им се ништа не догоди“, рекао је Стефановић. (БЕТА)

У току је блокада зграде РТС-а а неки од окупљених грађана предвођени лидером Двери Бошком Обрадовићем ушли су у просторије тог јавног сервиса.
Припадници полиције такође су у просторијама. Обрадовић говори да је обезбеђене РТС-а стало на страну народа и пустили их у зграду.
Он каже да нико неће напасти раднике РТС-а јер већина њих мисли као и народ који протествује.

Осим захтева за фер и слободним изборима, један од главних симбола ових протеста је и критика на рачун извештавања јавног сервиса РТС због чега у овој шетњи организатори планирају радикалније потезе управо испред зграде државне телевизије.

Грађани су се традиционално окупили на платоу, где им се обраћа драмски писац Синиша Ковачевић. Овога пута само један говорник, након спекулација у медијима о томе ко може да говори на протестима и ко о томе одлучује.
После говора драматурга који је и потпредседник Народне странке, једне од чланица опозиционог Савеза за Србију, грађани крећу у шетњу.
Планирала рута је преко Трга републике, Македонском и Светосавском улицом до платоа испред РТС.

Антић: Војска је уз Народ

Ту се одржао и „Дневник слободне Србије“ – пандан телевизијском формату другог Дневника РТС-а, у коме је ове суботе гост Новица Антић, председник Војног синдиката Србије. Антић је као гост Дневника најављен речима „И војска је уз народ!“.

Испред врата РТС-а паркиран је камион одакле је почело емитовање „Дневника сободне Србије“ у току којег су грађани позвани на велики протест 13. априла у Београду и поновљен захтев заменику градоначелника Горану Весићу да уклони ограде постављене за гондолу до уторка, 19. марта до 18 часова, или ће у супротном грађани то сами урадити.

Гост дневника био је председник војног синдиката Новица Антић који је казао да ће 13. априла почети трећи спрски устанак.

„Данас је сваки Србин против ове диктатуре, прошла су времена када је неко могао да употреби војску потив свог народа, ратовали смо против много веће силе и њих ћемо обрисити за пар дана“, казао је Антић.

Додао је и да војни генерали треба да се питају какве ће одлуке доносити тог дана, „да ли ће се продати за привилегије, јер ће им у том случају бити суђено“.

Он је казао и да се сутра обележава 15. година од мартовског погрома на Косову, а да је актуелна власт из Србије отерала 40.000 младих, да је у последње четири године отерано 5.000 професионалних војника из војске, као и да је уништено 35 институција.

„Зато они треба да оду“, рекао је Антић.

После тога, део демонстраната спрема блокаду улаза у зграду РТС-а из Абердареве улице, као вид притиска на руководство јавног сервиса, а не на запослене, како су раније објаснили.

На претходном протесту одржана је оваква блокада у трајању од сат времена под паролом „Доста смо ми гледали вас, сада ћете ви нас“.

Грађани носе пароле „Не дамо Калемегдан“, „Стоп рушењу Калемегдана“, „Хоћемо дрвеће, нећемо гондолу“, „Шетамо за здравље, природу и друштво“, „Ми такве животиње још нисмо изучавали“, „Ви сте света грана еволуције“…

Међу окупљенима су и представници опозиције Вук Јеремић и Зоран Лутовац.

Једна од организатора грађанског протеста у Београду „1 од 5 милиона“, Јелена Анасоновић рекла је на почетку вечерашњег, да од заменика градоначелника Београда, Горана Весића грађани траже да са Калемегдана склони све ограде постављене због изградње гондоле.

„Уколико до уторка до 18 сати не склнеш са Калемегдана све ограде које си поставио да би саградио којекакву гондолу, склонићемо их ми“, рекла је Анасоновић.

Ковачевић: Време је да марширамо

Синиша Ковачевић је у говору је позвао грађане у „Марш до слободе“ рекавши да је „време је да почнемо да марширамо“.

„Добили смо талог од власти, божију казну од власти. Ако не кажемо ‘доста’, остаћемо само ми старци, а у старачким домовима деца се не рађају. Драги пријатељи, доста је било, а 13. априла показаћемо колико нас има. Шта је то што ми тражимо: нешто мало правде и нешто много слободе“, рекао је Ковачевић.
Драматург Синиша Ковачевић казао је окупљенима да Србија „има потенцијала да се опорави“, али да треба да дођу 13. априла како би се изборили „за мало правде и много слободе“.

„Лажна је дилема пун фрижидер или слобода, а ми смо потомци оних који су голоруки устајали против царева, само једна једнакост постоји – слобода или смрт, а ми хоћемо слободу“, рекао је Ковачевић који је потредседник Народне странке.

Он је казао и да грађани немају права да одустану од протеста, зато што на тај начин мењају систем вредности.

„Морамо се вратити честитости и поштењу, а онда ће политичке промене доћи као нус појава“, казао је Ковачевић и додао да „хоћемо да изаберемо председника кога на изборе неће довести бугарским возом, који неће имати све плакате у земљи, где се глас не купује за црвену и флашу пелинковца“.

Он је оценио да су грађани добили „божју казну од власти“ и више пута поновио да председник Србије Александар Вучић треба да оде са власти.

Према његовим речима, Вучић је створио култ вође намерно се окруживши неспособним људима „како би могао да доминира“.

„То је човек који, када се сретне са истином, не препозна је, јер се толико се ретко виђају“, рекао је Ковачевић.

Он је казао и да је Косово спрско, да је „део свих нас“ и да Вучић не може да реши то питање.

„Не могу до договора доћи ратни хушкаш и трговци органима и убице, једини начин да се реши проблем Косова је да он оде“, казао је Ковачевић.

***

И ове суботе протести у градовима широм Србије (ФОТО, ВИДЕО)

 

ИЗВОР: ДАНАС, видео прилог УЖИВО Televizija Šabac

 

———

16.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић