АКТУЕЛНО

Дрецун: Изјава Могерини значи измену резолуције 1244


Изјава шефице дипломатије ЕУ Федерике Могерини да решење косовског питања треба да буде верификовано у СБ УН указује на нови правац у решавању косовског проблема који би подразумевао измену резолуције 1244 СБ УН, рекао је данас председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун.

Милован Дрецун

– Дакле, она говори о наставку разговора, о томе да разговори треба да пређу на други ниво, суштински другачији од овог који је био до сада – рекао је Дрецун гостујући у јутарњем дневнику РТС.

– Госпођа Могерини говори о томе да ће ти разговори бити везани за сатус КиМ, дакле подигнути на виши ниво, да они морају да буду у складу са међународним правом и да буду потврђени у СБ УН – казао је Дрецун.

То, како је рекао, указује на могућност да евентуално коначно решење буде другачије од резолуције 1244 СБ УН, да ће она морати да се мења и да је зато неопходно да је као такву усвоји СБ УН.

Он је упозорио да у целој ситуацији постоји и једна замка која се односи на то да решење треба да буде у складу са међународним правом, односно на то како се тумачи међународно право.

– Ако неко говори да су границе недодирљиве и да се не могу мењати, ми се са тим слажемо. Немојте да дирате наше границе са Албанијом – каже Дрецун.

Како је додао, евентуални наставак разговора са Приштином за Србију би био добар, али порука о томе да решење треба да буде у складу са међународним правом зависи од тога како се тумачи међународно право.

Када је реч о немачким порукама Приштини да укине таксе, Дрецун каже више није питање порука, већ је потребно да видимо санкције.

– Ми упадамо у замку коју нам је Приштина поставила. Увели су таксе, које ће на крају да укину како би говорили да су направили огромне уступке Београду. Са друге стране доносе платформу која најављује рат и која за Београд није прихватљива – истице Дрецун.

Поглавље 35 предвиђа да преговори ЕУ и Србије могу да буду прекинути, уколико се утврди да напредак у дијалогу са албанском страном није задовољавајући.

Међутим, Дрецун каже да сада треба поставити питање да ли Београд треба да буде талац Приштине.

– Приштина је платформом поништила Бриселске споразуме, поништила је ЗСО – рекао је председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију.

Шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини изјавила је у Њујорку да је за наставак дијалога Београда и Приштине неопходно да Косово укине тарифа и поручила да финални споразум мора бити у складу са међународним правом, али и добити подршку Савета безбедности УН.

– Ваша улога јесте и биће кључна, а ми смо спремни, и ја лично, да тим поводом интензивирамо разговоре са свим чланица Савета безбедности УН – изјавила је Могерини у уторак у обраћању Савету безбедности УН.

ИЗВОР: ВЕСТИ

—-

13.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. ЉИГАВАЦ ЉИГАВИ, БЕДО ЉУДСКА ПРИПРЕМАШ НАС НА ВЕЛЕИЗДАЈУ, ЗАБОЛЕ НАС ШТА ХОЋЕ МОГЕРИНИ И ОСТАЛА БАГРА, ВИ СТЕ СА СВОЈИМ ШЕФОМ ГЛАВНИ ПРОБЛЕМ СЛИНЕ ЈЕДНЕ!

    СТИЋИ ЋЕ ВАС ПРОКЛЕТСТВО ДО ДЕВЕТОГ КОЛЕНА САМО СЕ ДРЗНИТЕ ДА БИЛО ШТА ПОТПИШЕТЕ, НЕМА ТЕ РУПЕ КОЈА ЋЕ ВАС САКРИТИ ОД БОГА И СВЕТИХ ПРЕДАКА!

    Свиђа ми се