АКТУЕЛНО

„Не пристајем да будем ствар. Одбијам да ме живог рачунају у мртве“ – ПОЗИВ на протест „РЕШЕЊЕ ИЛИ РАЗРЕШЕЊЕ“ 21.марта у 12 часова испред Уставног суда


ПОЗИВ на протест „РЕШЕЊЕ ИЛИ РАЗРЕШЕЊЕ!“ 21.3.2019. у 12 часова испред Уставног суда, Булевар краља Александра 15

***

Одбијам да живот буде велика срамота. Замишљен сам и забринут над тајнама света и кад свет мисли да је одгонетнуо све тајне. Не пристајем да будем ствар. Одбијам да ме живог рачунају у мртве. Тетурам се по овом свету не знајући куда идем, а ипак не желим да ме било ко води. Нешто тражим. Вуче ме чудно осећање да ће ми се отворити велика врата истине и смисла. Не правим возни ред историје. Правим записник историје.

Стварност данашњег света не могу да поднесем, а не могу ни да ћутим. У речима је моја сила, али често силом ми враћају речи у грло. Када ме моћници искључе из политичког живота не сматрам да сам одбачен, већ изабран. Своју истину потврђујем својим животом, али своју истину не намећем као животну истину других. Врховни суд пред којим одговарам јесте моја савест.

Служим се властитим разумом и умом и због тога често сам у невољи, посебно кад не могу да мислим по својој вољи. Опирем се свим могућим притисцима, јер би без отпора остао духовно тром. Сматрам да није све у хлебу, али због свог држања често остајем без хлеба. Живим за идеје а не од идеја. Не живим ако не истражујем. Истраживање живота је мој живот. Спреман сам да своју мисао доведем до логичког краја, макар крај моје мисли био и мој крај.

Борим се за слободу не само своје јавне речи, него и за слободу речи оних који не могу доћи до речи. Не волим ауторитарне системе, али се радујем рационалном ауторитету. Истина је једини ауторитет. Не опредељујем се за ову или ону групу, већ за вредности које по правилу надмашују групне интересе. Нисам без интереса. Моји интереси су сазнајне, научне, моралне или уметничке природе. Мој позив је тражење истине и не одазивам се на друге позиве. Разапет сам између жеље да будем усамљен и потребе да будем у јавности. Због тога често постајем и члан неких организација, партија итд., али, у суштини, припадам само себи. Најчешће се затварам у своје “мислионице”, али ме моја делатност увлачи у јавне борбе.

Улазим у јавност, јер не могу да гледам како заблуде и лажи постају саставни део јавног мњења.

“Ткачи духовне паучине”, односно „стручњаци за легитимизацију“, такозвани квазиинтелектуалци, добро су се сместили у друштвеној стварности да им се свака друга стварност чини гором. Свој дух троше пазећи само на то да не направе политичку грешку. Осредње су способни, али изузетно послушни. Нема те издаје на коју нису спремни. У мери у којој су идеолошки и политички моћни, они су духовно немоћни, јер се од њих не очекују научна и уметничка открића, него идеолошка и политичка покрића. Ови “стручњаци за легитимизацију” нису власт, али су близу власти. Они ништа не објашњавају, само оправдавају. Они су идеолози за које мисао представља опасност. Подваљују истини, јер су пристали да живе од лажи. Не настоје да разумеју понашање људи, него да владају њима. Производе лажне идеје, али те идеје изазивају стварне последице. Радо се згражавају над бедом народа, али све чине да се сами извуку из немаштине – макар продајом савести. Не могу да погреше, јер су увек на страни победника. Они нису савест друштва, веч стражари постојећег система.

проф. др Ивица Стојановић

ИЗВОР: ФБ страница CHF Srbija – Centar za zaštitu korisnika bankarskih usluga

***

ЦХФ СРБИЈА – ПОЗИВ НА ПРОТЕСТ – 21. МАРТ 2019. у 12ч

 

Поштовани,

У четвртак 21. марта 2019. године, почеће протест грађана под слоганом «РЕШЕЊЕ ИЛИ РАЗРЕШЕЊЕ», због преваре у вези кредита индексираних у валути швајцарског франка.

Окупљање је испред Уставног суда у Београду, ул. Булевар краља Александра 15, тачно у 12 часова, након чега ће колона кренути до Кабинета председника Републике Србије, Андрићев венац бр. 1, ради званичног обавештавања о поднетом предлогу Закона о динаризацији свих кредита, као и Закона о забрани принудне продаје једине некретнине, имајући у виду да су основна права грађана Србије – право на живот и егзистенцију озбиљно угрожена незаконитим радом већине банака, те је потребна хитна заштита, као што је свима потребан и економски напредак који се са оваквим радом банкарског система у Србији, апсолутно не може остварити.

Даље одлазимо до Владе РС, којој предајемо захтеве за доношење Закона о динаризацији свих кредита и Закона о забрани принудне продаје једине некретнине, уз предлог текстова закона.

Протест ће се наставити испред зграде Врховног касационог суда и Апелационог суда, ул. Немањина 9, имајући у виду да су прошле 4 претешке године за кориснике кредита у којима су многи изгубили здравље, породице, домове, а велики број се иселио из Србије, јер је рата сада већа него плата и дуг након 10 година уредне отплате већи него на почетку, а судови реагују сувише неефикасно и конфузно, док извршитељи реагују брзо и одлучно, правећи од преварених грађана социјалне случајеве и бескућнике.

Овога пута протест ће бити без разилажења, све док Врховни касациони суд не донесе јасан правни став о спорним кредитима, као што је то учинио по питању трошкова обраде кредита, када су банке то захтевале.

Наше стрпљење је одавно истекло, нећемо дозволити даље уништавање наших судбина и породица, хоћемо правду и то ОДМАХ!

Преговора нема. Уступака нема. Сви којима смо се обратили могу да нам одговоре само путем медија.

Позивамо све поштене грађане да подрже одбрану породице и дома. Позивамо све политичке партије којима је стало до живота и егзистенције својих грађана да подрже протест и доношење Закона о динаризацији и Закона о забрани принудне продаје једине некретнине.

Уколико председник РС, Влада РС и судови не буду решили овај проблем у разумном року од 5 дана, обзиром да су 4 године већ протекле, следи омасовљење и радикализација протеста, а захтеви ће бити замењени само једним – тражењем оставке и разрешења поменутих.

Позивамо све медије да пренесу овај наш позив на протест и да буду уз нас у току трајања протеста.

УПРАВНИ ОДБОР
ЦХФ СРБИЈА

ИЗВОР: ЦХФ Србија

***

ПОВЕЗАНО:

*Једино Србија није решила кредите у швајцарцима

*Банке изгубиле у Стразбуру: “Финансијске институције морале бити свесне потенцијално неправичних одредби уговора”

*VICE: Уклети швајцарци (документарни филм)

*Биљана Диковић: Кредити код страних банака или Како преживети сутра, или до сутра…

*Агонија без краја – Кредити и дугови – Свака седма особа задужена (видео)

——–

11.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић