АКТУЕЛНО

Патријарх са државним врхом о Косову и Метохији: Битно да држава и црква имају исто мишљење


Председник Србије Александар Вучић рекао је да је на данашњем састанку пренео патријарху Иринеју шта садржи платформа Приштине и образложио колико то опасности носи и колико је тешка ситуација у којој се Србија налази.

Танјуг (Сава Радовановић)

Истакао је и да су неки, рачунајући на убрзани економски раст Србије и настојање ка даљем напретку, мислили да постоји спремност да се заборави на народ и државу, али су, истиче, грдно погрешили. Истакао је да је захвалан патријарху и члановима Синода СПЦ, који су имали воље да га саслушају.

„Ми смо донели патријарху и осталима текст платформе коју су косовски Албанци усвојили за потребе прекида дијалога са Београдом и упознали их са свим акцијама и шта су чинили – од неспровођења Бриселског споразума, преко такси, до платформе која је у ствари показатељ колико неки људи желе изазивање кризе и изазивање проблема, а не решавање проблема“, река је Вучић.

Ми смо тачку по тачку, принцип по принцип образложили и рекли колико то опасности носи и колико је тешка ситуација у којој се Србија налази.

„Ја више и не очекујем никакве реакције. Видим да сваког дана имају неку нову и нову акцију“, рекао је Вучић, говорећи о понашању косовских Албанаца.

Како је рекао, нажалост, неки из Србије су заједно са њима учествовали у криминализацији севера КиМ, и зато данас имамо још 10 потерница за Србима за ко зна каквим делима.

„Видели сте да је Тачи говорио за неке од ових људи да су морали да буду протерани са севера КиМ и да је то био смисао и то нам само указује на њихове наредне акције, шта су то њихови нови циљеви и шта би то могли да предузму против нашег народа. Наш је посао да смо увек спремни за разговоре, али морају да буду са онима који хоће разговора“.

Како је рекао, трик којим би да нас уведу у причу да ми нешто чинимо да би они нама много велики плезир учинили укидањем такси – тај филм неће гледати.

„Прво да укинете таксе, па ћемо да видимо да ли има наставка дијалога или нема. Ако су вам ово услови за дијалог, немојте да трошимо новац за пут до Брисела, јер дијалог у коме Србија треба да вам призна независност и суверенитет, да се формира ад хок трибунал за суђење Србији за злочине, да се формира суд да се суди Србима за сексуалне злочине, да вам дамо наше амбасаде по принципима сукцесије, да вам дајемо имовину и наше иконе, културно благо, како сте предвидели… Јесте ли добро ви, шта сте јели и пили, шта је са вама, има ли мало реалности и рационалности код вас?“, запитао је Вучић.

Вучић је истакао да су неки, рачунајући на убрзани економски раст Србије и чињеницу да постоји настојање ка даљем напретку, мислили да постоји спремност да се заборави на народ и државу.

„Ти људи су грдно погрешили. Ми ћемо у тешким околностима наставити убрзано да развијамо Србију, али ни државу, ни свој, наш народ на КиМ, ниједног тренутка нећемо оставити на цедилу“, поручио је председник.

Он је истакао да је посебно разочаран чињеницом да је међународне представнике, највише представнике ЕУ, упознао и молио их да не дође до усвајања текста овакве платформе у Приштини, и да је са тим упознао и патријарха.

„Молио сам их да их упозоре да то не раде, јер је то нешто чиме Приштина означава крај могућности за било какав компромис, јер то што они од Србије траже је увреда за здрав разум“, подвукао је Вучић.

Нажалост, истиче, нико није реаговао.

Он је захвалио патријарху Иринеју што је саслушао државни врх.

„Ми ћемо њега обавештавати о даљим потезима и бићемо спремни са саслушамо мишљење спрске цркве“, додао је Вучић.

Патријарх: Битно да држава и црква имају исто мишљење

Патријарх Српске православне цркве Иринеј рекао је данас, након састанка са председником Александром Вучићем, да је битно да држава и црква имају исто мишљење о проблему и исто мишљење о томе како да реагују на проблем, у ситуацијама каква је сада око Косова и Метохије.

Танјуг (Сава Радовановић)

„Имали смо сусрет са председником Србије и члановима владе, како би поразговарали о стању код нас, посебно на КиМ, које на жалост из дана у дан постаје све теже и компликованије“, рекао је патријарх новинарима после састанка који је иницирао председник Вучић након што је Приштина донела платформу.

„На ту тему смо разговарали како ће се ствари развијати убудуће. Битно је да имамо исто мишљење о тим проблемима и начину како да ми реагујемо у тим приликама“, објаснио је даље.

Поглавар српске цркве рекао је новинарима, да је разговарано о стању у земљи, посебно на Косову и Метохији, где из дана у дан постаје, како каже, ситуација све тежа. Нагласио је да су овакви састанци веома важни и потребни.

„Сматрам да су овакви састанци у нашим приликама веома потребни и неопходно је да буду чешћи како се проблеми јављају да будемо упознати како би нашли најбоље решење и став цркве о тим проблемима“, рекао је патријарх СПЦ.

Битно је, додао је, да заједно држава и црква траже најбоље решење и став.

Данашњем састанку У Патријаршији присуствовали су и премијерка Ана Барнабић и први потпредседник владе Ивица Дачић.

ИЗВОР: РТВ

***

Државно руководство код Патријарха српског

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј примио је 10. марта 2019. године у Патријаршији српској у Београду председника Републике Србије г. Александра Вучића.

Пријему су присуствовали чланови Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве: митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије и епископи бачки г. Иринеј, шумадијски г. Јован и ваљевски г. Милутин; као и председница Владе Републике Србије гђа Ана Брнабић, први потпредседник Владе и министар спољних послова г. Ивица Дачић и генерални секретар Председника Републике Србије г. Никола Селаковић.

Председник Вучић је упознао Његову Светост Патријарха и чланове Светог Синода са садржајем платформе коју су усвојили косовско-метохијски Албанци, са опасним последицама тог чина, како по наставак преговора Београда и Приштине тако, и још више, по српски народ на Косову и Метохији, и са тренутном тешком ситуацијом у јужној српској покрајини. Председник Вучић је захвалио Патријарху и архијерејима што са својом државом деле забринутост и одговорност.

У разговору са представницима медија, после сусрета, Његова Светост патријарх Иринеј је поручио да је стање на Косову и Метохији из дана у дан све теже и компликованије, али да је добро да су Црква и државни врх на истој страни. „Битно је да имамо исто мишљење о проблему и о томе како да реагујемо у оваквим приликама“, каже Патријарх и сматра да су овакви састанци веома потребни. „Пожељно је да буду што чешћи. Управо како се проблеми јављају, да тражимо најбоље решење и да уобличимо став Цркве и став државе“, рекао је поглавар Српске Православне Цркве.

ИЗВОР: Сајт СПЦ

———

10.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић