АКТУЕЛНО

Католичка црква у Аустрији забранила мису у Блајбургу – Ступио на снагу и закон који забрањује усташке симболе


Католичка црква одбила је молбу Хрватске бискупске конференције за одржавање мисе на Лојбашком пољу поред Блајбурга због тога што се ова миса политички инструментализује, саопштила је у тамошња Католичка црква.

фото: Царса

„Миса на пољу поред Блајбурга постала је део манифестације која се политички инструментализује и део је политичко-националног ритуала који служи селективном доживљавању и тумачењу историје“, стоји у писму које је потписао секретар бискупије у Клагенфурту, монсињор Енгелберт Гугенбергер, преноси „Индекс“.

Кажу да миса на Блајбургу штети угледу Католичке цркве

Надаље се наводи како манифестација на Лојбашком пољу поред Блајбурга штети угледу Католичке цркве.

„Укупна слика ове манифестације штети угледу Католичке цркве и могла би с правом да послужи као основа да се, у случају да се изда дозвола за одржавање мисе, Католичкој цркви у Корушкој пребаци инструментализација једне мисе у политичке сврхе и недостатак дистанце према фашизму“, стоји у саопштењу.

Како се надаље наводи у саопштењу, одлука о ускраћивању дозволе за одржавање мисе поред Блајбурга, која је требала да буде одржана 18. маја ове године, донесена је након „темељне анализе“ скупа 2018. као и „бројних разговора“ између представника аустријске и хрватске бискупске конференције, у којима су учествовали и верници хрватске заједнице у Корушкој као и представници аустријских безбедносних органа.

фото: ВОСТОК

Ступио на снагу и закон који забрањује усташке симболе

„Анализа мисе 2018. је показала да услови за давање дозволе, које је пре тога поставио бискуп Шварц, у највећој мери нису испуњени или нису могли бити испуњени“, стоји у саопштењу.

Иако се скуп одржава на приватном поседу, одржавање мисе изискује дозволу надлежне Католичке цркве у Корушкој.

Аустријска држава је од прошле године почела појачано критички да се односи према скупу у Блајбургу, на иницијативу неколико аустријских посланика Европског парламента.

Недавно је ступио на снагу и закон који забрањује усташке симболе из раздобља Независне Државе Хрватске (НДХ).

ИЗВОР: ВОСТОК

***

ОГЛАСИЛА СЕ И КОЛИНДА поводом забране комеморације у Блајбургу од стране цркве

Хрватска председница реаговала је на одлуку Католичке цркве да ове године не дозволи слављење мисе задушнице усташама побијеним на блајбуршком пољу.

Колинда Грабар-Китаровић је поручила да „не може да се меша у односе између црквених власти, али да као Хрватица и католичка верница дубоко жали због такве одлуке“.

„Председница Републике Хрватске не може да се меша у односе између црквених власти. Али, као Хрватица и католичка верница дубоко жали због такве одлуке месног диоцезијског управитеља.

Председница Републике уверена је да ће Хрватска бискупска конференција наћи решење како би католички верници могли јавно мисом да одају почаст блајбуршким жртвама и жртвама Крижног пута“, пише у реакцији хрватске председнице на одлуку диоцезијског управитеља бискупије Гурк Клагенфурт монсињора Енгелберта Гугенбергера, преноси Хина.

Подсећа се да је Католичка Црква у Корушкој одбила молбу Хрватске бискупске конференције за одржавањем мисе на Лојбашком пољу поред Блајбурга због тога јер сматра да се се ова миса политички инструментализује.

Наводи се да је Хрватска бискупска конференција (ХБК) јуче „изразила дубоко неслагање с одлуком Католичке цркве у Корушкој да ове године не дозволи слављење мисе задушнице на блајбуршком пољу“ и „у целини одбацила и разлоге који се наводе за такву одлуку“.

Сматрају да „ускраћивање могућности молитве за жртве те велике трагедије хрватског народа значи непоштовање жртве и губитак осећаја за патњу недужних“.

 

ИЗВОР: Танјуг/Србин.инфо

——-

10.3.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. тзв римокатоличка црква ЈЕ НА КРАЈУ НЕДОВРШЕНОГ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА СПАСИЛА ВЕЛИКИ БРОЈ усташа И домобрана ПОЗНАТИ КА ПАЦОВСКИ КАНАЛИ НЕ ВЕРУЈЕМ ЈА ЊИМА ОНАЈ КОМЕ ЈЕ зликовац павелић и степинац ТЗВ ЊИХОВ светац И ОСТАЛИ зликовци ОД артуковића КОЈИ ЈЕ ИМАО У загребу СЕРБИНОВУ СВЕ ШТО МУ ЈЕ ТРЕБАЛО ЛЕП ЗАТВОРСКИ СМЕШТАЈ ОД 1054 римске папе ИЗ ватикана СУ ВРШИЛЕ И ЈОШ ДАНАС ВРШЕ УНИЈАЋЕЊЕ СРБА ТЕ РЕЧИ ЈЕ РЕКАО НАШ ЧЕТНИЧКИ ВОЈВОДА МОМЧИЛО Р ЂУЈИЋ ЈЕБЕМ ИМ МИСУ И СВЕ ТЗВ ЧАСНЕ СЕСТРЕ СССС

    Свиђа ми се

  2. sad ste se i zakona setili Krimokatolici? jos malo pa treci svetski, a vi tek sad donosite zakon za ustase iz drugog, gde ste do sad bili? sad je kasno, papstvu je odzvonilo, u mnogo afera se uplelo, a pajac koji vas vodi veli da je isti bog svima i otvoreno zastupa Krislam.. kad propade unija sa pravoslavnima, da probate sa islamom, globalizam je cudna vocka…

    Свиђа ми се