АКТУЕЛНО

Проф. др Слободан Самарџић: Mинистарка залупила врата трошне куће


Пише: Проф. др Слободан Самарџић
3.3.2019.

Поводом текстa Весне Пешић „Министарка залупила врата ЕУ“ – Данас, 27. 2. 2019.

Текст Весне Пешић веома је користан, јер јасно и прегледно износи многе заблуде и политичке недоследности грађанистичке Србије. Скренули бисмо пажњу на четири, садржане у овом прилогу.

Став према Европској унији – од љубави до резигнације. Било је потребно да нам једна француска министарка нацрта српске акције у ЕУ, па да се њени домаћи фанови увере да од чланства нема ништа. Такав хладан туш оставио је Весну Пешић резигнирану: „За ЕУ занимљиво је било само Косово.“ А за читаоце је занимљиво сведочење ауторке о догађају од пре девет година када је претходник данашње министарке српској скупштинској делегацији рекао „да од проширења нема ништа“. Многима је у Србији то било јасно и без изјаве неког европског министра, али није било лоше да се из прве руке обавесте и горљиви заступници српских европских интеграција.

Али, једна од њих, Весна Пешић, ни дан данас не разуме праве разлоге оваквог иступа пре девет година. Ако је тачно навела речи тадашњег министра – „проширења неће бити“, а не, рецимо, „новог приступања неће бити“, онда је он мислио на  унутрашњи разлог саме ЕУ. Та година (2010) била је већ трећа година кризе у ЕУ и сваком унутар ње било је јасно да проширење није озбиљна унутрашња политичка тема све док се ЕУ не реформише. Како тада, тако и данас.

Весна Пешић, међутим, ни онда ни данас узроке кризе ЕУ не види у самом систему, него у злим политичким силама. Она каже: „Кључ за разумевање ове неуспеле приче је заправо промена стања у ЕУ, јер су се тамо појавиле аутократе, популисти, националисти, односно нестала је проевропска перспектива“. Нека са само сети да пре девет година, када је криза већ убрзавала ток, нико није помињао „аутократе, популисте и националисте“.

Став према „Косову“. Ауторка, у пуном складу са грађанистичком идеологијом, држи да је „Косово“ камен о врату Србије у сваком погледу. У вези са ставом о ЕУ, она и данас тврди да „се већ увелико знало да је услов свих услова за чланство у ЕУ решење косовског питања“. Данас је најобичнији труизам рећи: и да је Србија тада признала сецесију Косова, не би постала чланица ЕУ, јер је основни проблем у њеној унутрашњој немогућности проширења.

Без обзира на протекло време и низ чињеница о природи западног присуства на Косову и Метохији, о карактеру тамошњег албанског режима, о апартхејду српског становништва и др., В. Пешић и даље прича да је „Србија постала талац Косова и остала све до недавно у стању растрзаности између ЕУ и Косова“. Она с правом говори да је косметско питање било одлучујуће у новијој репродукцији владалачке структуре у Србији, али не примећује да је разлог тај што су власти од 2008. надаље прихватиле западни оквир и унутрашње и спољне политике – бити на путу за ЕУ и за то жртвовати Косово. Искључиво у том оквиру одвијао се домаћи политички брлог – ко ће се више допасти западном газди, тј. ко ће у име европског пута преданије радити на предаји Косова и Метохије. Нема сумње да је у том фул-контакт рингу Вучић победио Тадића, а потом и Николића. Ова чињеница Весну Пешић у принципу не узбуђује, јер је по њеном исправном реалистичом размишљању Вучић био перспективнији за одради прљави посао предаје. За њу је, међутим, проблем што до данас он тај посао није завршио: „После много посредовања, изгледа да су разговори око Косова стигли на домак договора и разрешења. А онда се све то стропоштало у пропалу ствар.“

Став према Вучићевој личној власти. Дакле, тек када је постало јасно да су ствари око дефинитивне предаје стале, Весна Пешић, не само у овом тексту него и реално хронолошки, почиње да критикује Вучићеву владавину. Са свим што је о томе у тексту рекла, не само да сам сагласан него сам и много пута јавно говорио и писао. Само што ја, и не само ја, нисам чекао да Вучић обави, тј. не обави, прљави посао па да му сручим истину о његовој владавини у очи. Насупрот томе, Весна Пешић остаће упамћена по неумереној похвали И. Дачића, тада (2012) председника владе и другог човека власти после првог подпредседника владе, поредећи га са Черчилом. И то баш када је прелетео од демократа напредњацима, заиста по Черчиловом узору. О правом унутрашњем господару Србије – од 2012. године на три различите функције – није се изјашњавала, мада су чињенице његове страховладе биле видљиве од самог почетка.

Ако јој је за утеху, могу јој гарантовати да ће Вучић завршити своју обавезу према западу. Није он крив за застој него Харадинајева мегаломанија. Па ваљда Весна Пешић има довољно поверења у снагу Америке да убеди Харадинаја или да га уклони са пута. Она ће се у САД разочарати тек онда када види да после обављеног посла Вучић никада неће сићи с власти. Код Американаца ће имати статус сличан Милу Ђукановићу. Можда ће онда почети да размишља о важности Косова и Метохије за демократију и владавину права у Србији.

Фиксација за уставотворну скупштину као нулту тачку „праве Србије“. За ауторку, ово је политички циљ и смисао садашњег грађанског протеста. Кад већ „морамо да се изборимо сами“ (тј. без директне помоћи запада), онда брате „по први пут у нашој историји да добијемо прави устав“.

Идеје о „последњој битци“ и „новом почетку“ подсећају на многе данашње  квазирелигијске конструкције. Између рђаве прошлости и светле будућности стоји танка црвена линија креационистичке одлуке, као када је Бог првог дана одвојио таму од светлости. Ко зна зашто је политички практична Весна Пешић зашла у ове воде. Али, ипак, треба рећи: најбољи устави су политички компромисни документи, не само између тренутних политичких снага, него и између различитих, а друштвено релевантних, стратешких визија. Постојећи устав, уз све његове техничке слабости, јесте један такав документ, усвојен на апсолутно легитиман начин. Весна Пешић жали за пропуштеним револуционарним моментом после 5. октобра. Ко зна зашто је овако добро испало.