АКТУЕЛНО

Франкфуртер рундшау: Договорена промена граница на КиМ, споразум 12. јуна


„Споразум између Србије и Косова би требало да буде потписан 12. јуна у Вашингтону и да ступи на снагу шест месеци касније“

Нови Стандард, 22. фебруар 2019.

113346_vest_rfd

„ЕУ и САД спремне су да прихвате размену територија између Србије и Косова и у Вашингтону би 12. јуна требало да буде потписан споразум о промени границе који би ступио на снагу шест месеци касније“, пише немачки дневник „Франкфуртер рундшау“ (Frankfurter Rundschau).

Лист у коментару Аделхајд Велфл пише да „расте притисак на Косово и Србију“ да потпишу споразум о нормализацији односа, али и опасност с тим повезане промене граница на Балкану.

Према писању листа, идеја „поделе Косова“ је стара, али је за Запад доскора промена граница била неприхватљива, пошто би се то косило с „уставом Косова“, планом Мартија Ахтисарија, који је у правном смислу изнад „устава Косова“, и закључцима Контакт групе усвојеним пре почетка преговора 2006. године.

Уз констатацију да се то по свој прилици у Бриселу више не чује, у коментару се наводи да од аугуста 2018. и комесар за проширење Јоханес Хан и висока представница Федерика Могерини пристају на повлачење етничких граница, а да је и администрација САД под председником Доналдом Трампом направила заокрет од 180 степени.

„Недавно је процурео документ који садржи план поделе Косова. У 17 тачака реч је о повлачењу нове границе између Албанаца и Срба на северу Косова и о припајању Косову неколико, претежно Албанцима насељених села из Србије“, пише Франкфуртер рундшау.

Према писању листа, град Косовска Митровица добио би посебан статус, а за водоснабдевање кључно језеро Газиводе и рудник Трепча били би приватизовани на 99 година и подељени међу сталним чланицама Савета безбедности УН. Део идеје је и да у албанској луци Валона буде изграђена морнаричка база за НАТО, у албанском граду Кучово ваздухопловна база, а да аутопут кроз Србију, такозвани коридор десет, буде стављен под међународну заштиту.

„Споразум између Србије и Косова тако би требао да буде потписан 12. јуна у Вашингтону и да ступи на снагу шест месеци касније“, пише дневник.

„Ако нешто има у документу који је процурео, онда је растућа забринутост Срба на југу Косова оправдана. Они страхују да ће заувек остати одсечени од Србије“, пише лист, који цитира изјаву српске политичарке с Косова Раде Трајковић да ће Срби из енклава напустити Косово, а да ће српски манастири на Косову постати музеји.

За разлику од Раде Трајковић која позива и Албанце на Косову да сигнализирају да су против размене територија по етничким критеријумима и да демонстрирају да је саживот могућ, за председника Србије Александра Вучића је „споразум са Косовом централни пројекат, пошто је то начин да међународна заједница са њим сарађује и да остане на власти“, оцењује немачки дневник.

ИЗВОР: БетаДанас

————

22.2.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

5 replies »

 1. ШЕШЕЉ НА ТВ ХЕПИ КОД МАРИЋА ЗБОРИ ДА ТРЕБА ПОДРЖАТИ ТО ЂЕ СЕ ЧЕТРИ СРБСКЕ ОПШТИНЕ НА СЕВЕРУ ДАДНУ СРБИЈИ И НА ЈУГУ КИМ ПАРА ОПШТИНА У КОЈИМА ЈЕ ТЗВ СРБСКА ЛИСТА НА ВЛАСТИ НЕ НАПАДА ВИШЕ ОН ВИШЕ ТЗВ ав ЛЕГЛЕ ПАРЕ НА РАЧУН ЛЕПО ЈЕ ТО РЕКАО БРАТ ИВАН ИВАНОВИЋ ПРЕДСЕДНИК СНП НАШИ И ТО ЈЕ ТАЧНО СССС

  Свиђа ми се

 2. ЈА САМ НЕГДЕ ПРОЧИТАО ДА ЈЕ НЕКО ПРОРЕКО ПАШЋЕ КРВ У СКУПШТИНИ СРБИЈЕ БОЉЕ ЈЕ НЕ ИГРАЈТЕ СЕ ГЛАВОМ ЈЕР ОД КЛЕТВЕ КНЕЗ ЛАЗАРА НЕЋЕТЕ МОЋИ ПОБЕЋИ А ВАША ПОКОЉЕЊА ЋЕ БИТИ УНИШТЕНА СИГУРНО ИНАЧЕ БРДЂАНИ НЕ ПРИЗНАЈУ НИКАКВУ ВАШУ НАГОДБУ КОСОВО И МЕТОХИЈА ЈЕ СРЦЕ СРБИЈЕ ПОЗДРАВ РЕДАКЦИЈИ НАШОЈ И СВИМ СРБИМА КОЈИ КА ЈА БРАНЕ КОЛЕВКУ СВЕ СРБСКУ КОСОВО И МЕТОХИЈУ СССС

  Свиђа ми се

 3. Шта то сад, еу, имају са СрБском земљом, ко њих пита? Они нека деле сад, и еу по мили вољи им! Народе ово је питање наше и о томе ћемо одлучивати ми власници територије!
  Па шта ако су нас окупирали, нијели то проти правним нормама, шта ако су наоружани не значи да могу отимати планетом гдје се им хоће! Не пристајмо на њихове игре, шта нас брига шта пише (меркели) (сиенени и сви остали њима слични. Ми знамо шта је наше, нећемо туђе и не дозволимо им! Опомињимо их где год греше то је наша дужност!

  Свиђа ми се

 4. Da Vučić ostane na vlast, to je najgore rešenje.
  Da se prizna “Kosovo republika” to je uništenje Srba.
  Da Srbija samo 50 % postiji jer je sve prodato strancima.
  Da mladi pametni i školovani napuštaju Srbiju. Ostaju
  samo malo sposobni kao najamni radnici u tuđim
  firmama, za crnački rad i mala primanja. Starci i iznemogli
  čekaju smrt.
  ADIO Srbijo.

  Свиђа ми се

 5. frankfurt javlja, danas prenosi a srbi se cesu? al cesacete se vrlo skoro tamo de ve ne svrbi!
  ua fukare, i izdajnici!
  al bedo, do vas nije razgranicenje to na sta vas primoravaju, da vas ne naguze do smrta, na vama je da se razgranicite s vasom pamecu, to vam je jedino preostalo.
  kosovo i metohija i ovaj deo srbije su jedno i to ce vam fukarcine biti pre il kasnije jasno, naravno ako vam nalagodavci ostave mogucnost da skapate u vasim jadima od zivota!

  Свиђа ми се