АКТУЕЛНО

ХАГ: Указано на све лошије здравствено стање генерала Младића


Да ли ће генерал Ратко Младић, са медицинском његом коју му пружају у притворској јединици, дочекати другостепену пресуду, и да ли ће му бити дозвољено да посјети гробове својих најближих, расправљано је пред Резидентним механизомом Уједињених нација у Хагу. Генерал Младић је упозорио Вијеће, да за њега сат откуцава.

 

На статусној конференцији пред изношење жалби, Младић се пожалио да не разумије медицинске налазе које му дају непреведене, а још више га збуњују, каже, дијагнозе у којима пише да му је стање стабилно, али и да му је чак и излазак на ваздух ризичан.

– Ја нисам доктор и не могу да објасним, а све ми је лошије. Кажу да не могу на ваздух и ја се слажем, али како онда кажу да сам добро. Мене то збуњује – рекао је генерал Младић.

Генерал је захвалио предсједавајућој Вијећа, Мутомбо Нијамби, на интересовању за његово здравље и могућност да настави суђење, али поред захтјева да му особље преведе налазе затражио је само могућност да посјети гробове ћерке, мајке и братанца прије него што, каже, буде касно.

– То је сат који откуцава. Хоћу да их жалим како доликује – додао је он,

Конференција је након тога затворена за јавност, а Механизам ће одлуку донијети, Aко све буде по плану, жалбе би требало да буду изнесене на јесен, а другостепена одлука идуће године.

– Жалбе су спремљене и ковертиране. Сад само треба да се вијеће упозна са њима и обави тај дио усменог изношења у октобру, али све зависи којом брзином ће судије прегледати жалбе – истакао је син генерала Младића, Дарко Младић.

Генерал Војске Републике Српске, првостепеном пресудом осуђен је на доживотну казну, али уважавањем жалбе и промјеном судског вијећа које је донијело ту пресуду, одбрана се нада другачијој одлуци.

Грешка
Овај видео запис не постоји

ИЗВОР: РТРС

——

18.2.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић