АКТУЕЛНО

Сутра статусна конференција поводом жалби у случају Младића


Пред Међународним механизмом за кривичне трибунале у Хагу сутра ће бити одржана статусна конференција поводом жалби одбране и тужилаштва у случају генерала Ратка Младића, рекао је данас Срни бранилац генерала Младића Бранко Лукић.

Мало непристрасних судија: Бранко Лукић

– Статусна конференција увијек има исту агенду – да се провјери да ли има неких незавршених послова како на страни тужилаштва, тако и на страни одбране и да ли је вијеће донијело неке одлуке, а сљедећа тачка је стање у притворској јединици и здравље клијента, па ће то бити тема и сутрашње расправе – рекао је Лукић.

Он је најавио да ће одбрана поднијети поднесак у вези са здрављем генерала Младића у којем је изнијети примједбе на претраге и лијечење, које се спроводи под контролом притворске јединице.

Поднесак ће бити поднесен након сутрашње статусне конференције, будући да је вјештак одбране, свјетски признати стручњак за нуклеарну медицину, добио додатно вријеме да припреми извјештај.

Излагање жалби и одбране и тужилаштва на првостепену пресуду, према Лукићевим ријечима, очекује се у октобру ове године, до када би вијеће могло да проучи предмет, пошто има нових судија којима је потребно вријеме да се упознају са њим.

– Нама је речено да ће излагање жалбе бити вјероватно на јесен. Очекујем да ћемо негдје октобра мјесеца да излажемо жалбу и ми и тужилаштво, а да ће 2020. године бити изречена другостепена пресуда – рекао је Лукић.

Првостепена пресуда генералу Младићу изречена је пред Хашким трибуналом 22. новембра 2017. године, када је осуђен на казну доживотног затвора.

ИЗВОР: РТРС

———

17.2.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић