ДРУШТВО

Подсећамо: На Сретење 2012. године одржан је референдум на северу Косова и Метохије (хронологија догађаја)


ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ!
СРЕТЕЊСКИ РЕФЕРЕНДУМ 2012.

На Сретење 2012. године одржан је референдум на северу Косова и Метохије. У све четири општине на северу Косова и Метохије, током два дана референдума, гласало је нешто више од 75 одсто бирача, а убедљива већина, 99,74 одсто, на референдумско питање: „Да ли прихватате институције такозване Републике Косово”, заокружила је одговор НЕ.
Од 35.500 грађана са правом гласа, гласало је њих 26.725. Укупно 26.524 бирача гласала су против прихватања косовских институција, а ЗА је било само 69. Неважећих листића је било 134.

„Сувереност потиче од грађана који је врше референдумом, народном иницијативом и преко својих слободно изабраних представника. Ниједан државни орган, политичка организација, група или појединац не може присвојити сувереност од грађана, нити успоставити власт мимо слободно изражене воље грађана.” (Чл. 2. Устава Србије)

СРБИ НА ОКУП

***

СРБИ С КОСОВА: РЕФЕРЕНДУМ ЈЕ ПОРУКА СВИЈЕТУ И СРБИЈИ

13/02/2012 СРНА/РТРС

Референдум, на којем ће се грађани са сјевера Косова изјаснити о односу према косовским институцијама неће ријешити све проблеме Срба, али ће бити јака политичка порука свијету и држави Србији, а посебно земљама које подржавају независност Косова да грађани из Косовске Митровице, Звечана, Зубиног Потока и Лепосавића неће да живе у тој самопроглашеној и непризнатој држави, истичу српски представници у овим општинама.
Предсједник Скупштине општине Звечан Добросав Добрић истакао је да се „силом може поробити“, али да се Срби неће асимилирати и милом интегрисати у самопроглашену државу Косово. „Народ хоће да живи ту где су му преци живели, а то је Република Србија“, рекао је Добрић за Радио-телевизију „Мост“, истичући да изјашњавање грађана помаже Србији у борби за очување Косова и Метохије у свом саставу, да је то питање свих питања и да се оно може ријешити само на референдуму. Предсједник општине Зубин Поток Стеван Божовић рекао је да „народ најбоље зна и осећа на својој кожи шта треба да ради, да не улази у сукоб ни са својом државом, ни са међународном заједницом“, али да треба да вуче потезе који њему одговарају да би опстао. Предсједник општине Лепосавић Славко Стефановић рекао је да није добио ни једну препоруку из државног врха Србије да референдум не треба одржати и нагласио да су за предсједнике општина и скупштина општина одлуке одборника обавезујуће, те да су они донијели одлуке о одржавању референдума. „Ми ништа не радимо против интереса државе Србије, ми штитимо и Устав, њен интегритет и суверенитет“, додао је Стефановић и подсјетио да су Срби са Косова и Метохије много учинили и да још чине за своју државу. Референдум са питањем „Да ли прихватате институције такозване републике Косово?“ биће одржан сутра и прекосутра у четири општине на сјеверу Косова.

_____________________

Teкстови о сретењском референдуму на СРБском ФБРепортеру:

Јакшић: Референдум би могао да се одложи само уколико би због тога Србији претило бомбардовање!

Припреме за референдум на КиМ по плану

Драган Петровић: Референдум је спас за Србе на Косову

Србима на КиМ влада ускраћује струју због референдума!!!

СРБИ НА ОКУП – ПРОГЛАС СРПСКОМ НАРОДУ: СВИ И СВУДА НА РЕФЕРЕНДУМ!

Марко Јакшић: Њихови западни пријатељи траже цело Косово, до задњег метра!

Како тече референдум на северу Косова и Метохије?

ПАНТИЋ: Шаљемо јасну поруку косовским Албанцима, међународној заједници и нашој Влади у Београду да ми никада нећемо пристати да будемо део „независног Косова“!

Званични резултати референдума – 99,74% против институција „државе Косово“

Реаговања на референдум…

БАУК РЕФЕРЕНДУМА

СНВ САОПШТЕЊЕ: „Београд нема легитимитет да води разговоре и преговара с Приштином, што је плебисцитарно потврђено и резултатима недавног Референдума на северу Косова и Метохије!“

ОДЈЕЦИ: РЕФЕРЕНДУМ НА СЕВЕРУ КиМ

СРЕТЕЊСКИ РЕФЕРЕНДУМ ПОКАЗАО ДА ЈЕ БЕОГРАДСКА ВЛАСТ – ЧАВКА КОЈА, ШТО СЕ ВИШЕ ПЕРЕ – СВЕ ЈЕ ЦРЊА!

Глас Косова и Метохије из дана у дан… о Сретењу 2012. године